Selecteer een pagina

Noordelijk deel Cyprus en kwalificerende buitenlandse belastingplicht

jan 9, 2023

ECLI:NL:RBZWB:2022:7700
InstantieRechtbank Zeeland-West-Brabant Datum uitspraak15-12-2022
Datum publicatie09-01-2023 Zaaknummer21/3275 en 21/3276
Rechtsgebieden Belastingrecht
Bijzondere kenmerkenEerste aanleg – enkelvoudig
Inhoudsindicatie
Inkomstenbelasting jaren 2016 en 2017 – kwalificerende buitenlands belastingplichtige, noordelijk deel van Cyprus.
Vindplaatsen Rechtspraak Zittingsplaats Breda Belastingrecht
zaaknummers: BRE 21/3275 en 21/3276
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 15 december 2022 in de zaak tussen
[belanghebbende] , wonende in Griekenland, en
de inspecteur van de Belastingdienst,
Daaruit:
3.5. De rechtbank overweegt als volgt. Tussen partijen is niet in geschil dat de echtgenoot is aangemerkt als kwalificerende buitenlands belastingplichtige. Voorts is tussen partijen is niet in geschil dat belanghebbende woonachtig is in een gebied behorend tot de [plaats 2] waar de invoering van het Unierecht is opgeschort, kortgezegd: zij is woonachtig in het noorden van [plaats 2].
3.6. Alleen is in geschil of belanghebbende inwoner is van een lidstaat van de EU zoals artikel 7.8, zesde lid, van de Wet IB 2001 onder andere als voorwaarde stelt.
3.7. De rechtbank stelt vast dat bij de toetreding van de [plaats 2] als lidstaat van de EU op 1 mei 2014 er geen voorbehoud is gemaakt, of beperking is aangebracht, ten aanzien van het grondgebied dat de [plaats 2] zou omvatten. De [plaats 2] is dus als geheel – dat wil zeggen met het gehele grondgebied zoals zij en de EU dat hebben bepaald, dus inclusief het noorden – toegetreden als lidstaat van de EU. Dat het Unierecht vervolgens niet op het gehele grondgebied van de [plaats 2] kan worden toegepast, maakt niet dat het noorden van [plaats 2] daardoor niet meer onderdeel is van de lidstaat de [plaats 2], zoals die is toegetreden tot de EU.
3.8. De rechtbank heeft vastgesteld dat de [plaats 2] – in het geheel – lidstaat is van de EU en belanghebbende aldaar woonachtig was. Daarmee kwalificeert belanghebbende als inwoner van een lidstaat van de EU zoals vereist wordt in artikel 7.8, zesde lid, van de Wet IB 2001. De Nederlandse wet vereist op dit specifieke punt niet meer dan dat en kent de door de inspecteur voorgestane beperking niet. De rechtbank is dus van oordeel dat belanghebbende op dit punt voldoet aan artikel 7.8, zesde lid, van de Wet IB en dat het gelijk aan haar is.
3.9. Voor dat geval is niet in geschil dat belanghebbende in beide jaren als kwalificerende buitenlands belastingplichtige dient te worden aangemerkt en als zodanig in de belastingheffing zal moeten worden betrokken.

1 Reactie

  1. Gecompliceerd. Noord Cyprus werd in 1974 met bloedvergieten geannexeerd door Turkey. Dat land is lang kandidaat EU lid.
    Het 37% bezette deel van Cyprus zal onder Turkse controle blijven gelet op de expansiedrift en de vernederende non-vorderingen van de Republiek Cyprus en U.N.
    Multinational UNFICYP is sinds jaar en dag gestationeerd in de bufferzone.
    N.B. de EHIC ID geldt niet in het noorden. Uitspraak rechtbank vaag.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.