Selecteer een pagina

Afgewezen; rechtzaak inzake verandering van het Belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland

jul 30, 2023

Ontvangen op 12 juli 2023 van Riet van Dongen (Landenvertegenwoordiger Zwitserland)

Ontvangen van Bericht over een rechtszaak die een gepensioneerde Nederlandse inwoner heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege de verandering van het Belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland.
De aanklacht werd door de rechter afgewezen. Zie de link hieronder.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBZWB:2023:3875

1 Reactie

 1. Wonen in Zwitserland – uitkering uit Nederland
  Woont u in Zwitserland en hebt u een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering uit Nederland? Dan mag de uitkeringsinstantie in Nederland daarop maximaal 15% belasting inhouden. Vanaf 1 januari 2021 betaalt u over het totaalbedrag van die uitkeringen maximaal 15% belasting in Nederland. U betaalt daarnaast ook belasting in Zwitserland, maar u betaalt niet dubbel belasting over hetzelfde inkomen.

  Krijgt u een afkoopsom voor een pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering uit Nederland? Dan betaalt u over die afkoopsom belasting in Nederland. Het kan zijn dat u in Zwitserland ook nog belasting moet betalen. Zwitserland houdt dan rekening met de belasting die u in Nederland hebt betaald.

  Hebt u vrijstelling van inhouding loonheffing?
  Eerder afgegeven vrijstellingsverklaringen voor pensioenen, lijfrenten en sociale zekerheidsinkomsten uit Nederland zijn niet meer geldig na 1 januari 2021. Uw uitkerende instantie moet vanaf 1 januari 2021 weer loonheffing inhouden over maximaal 15% van het totaalbedrag van uw pensioen, lijfrente of sociale zekerheidsuitkering.

  Uitgaande van de tekst hierboven, heb ik onderstaande tekst gestuurd aan mijn Nederlandse consulent,

  Geachte mevrouw Meeuwissen, Zoals duidelijk lijkt te zijn hebben ze in eerste instantie bij de voorlopige aanslagen over 15% van het totaal belasting geheven. Dat is in feite ook wat beschreven staat onder “Hebt u vrijstelling van inhouding loonheffing?”: Uw uitkerende instantie moet vanaf 1 januari 2021 weer loonheffing inhouden over maximaal 15% van het totaalbedrag van uw pensioen. Dus in dit geval loonheffing over 20131€ =5445€ ! Wanneer ik het goed begrijp zijn de voorlopige aanslagen correct en niet de gecorrigeerde definitieve aanslagen en moet daar bezwaar tegen gemaakt worden. Zolang de tekst van de belastingdienst niet gewijzigd is, wat zeker zal gebeuren, zullen ze moeten terugbetalen lijkt me. In afwachting van uw professionele oordeel, vriendelijke groet, Kees de Hoogh

  Wat vindt u hiervan? Kees de Hoogh dehoogh@yahoo.com

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.