Selecteer een pagina

2,4 miljard euro aan vergeten pensioen

aug 28, 2023

De berg ’vergeten pensioengeld’ loopt alsmaar op. Er ligt inmiddels in totaal al 2,4 miljard euro te wachten op ouderen die hun pensioen nog niet hebben opgevraagd, schrijft De Telegraaf zaterdag.
Bij Nederlandse pensioenfondsen staan nu 450.000 ’vergeten’ pensioenpotjes in de boeken; tegoeden die klaarstaan om te worden uitgekeerd, maar waarvan de eigenaar niet te vinden is voor de pensioenfondsen. Sommige eigenaren hebben zelfs recht op meerdere potjes.

De fondsen maken er veel werk van om de gepensioneerden die recht hebben op een uitkering te vinden. Dat blijkt vaak een lastige klus. Het aantal ’vergeten’ potjes loopt zelfs op. Het aantal gepensioneerden dat zoek is, is binnen een jaar gestegen van 370.000 naar bijna 375.000.

Veel mensen weten simpelweg niet dat ze nog ergens wat geld hebben staan en een groot deel van de pensioenpotjes komt toe aan arbeidsmigranten: mensen die een paar jaar in Nederland werkten en vervolgens vertrokken, zonder te weten dat ze hier pensioen opbouwden.

Zie ook op taxlive.nl

3 Reacties

 1. Eind jaren 60 en begin jaren 70 heb ik verschillende (vakantie)banen gehad, o.a. bij de Nederlandse Stichting voor de Statistiek. Loonstroken of andere papieren heb ik daar niet meer van. Ik zou niet weten bij welke pensioenfondsen ik eventueel navraag zou kunnen doen.

  Vraag: Is er een centraal meldings- of navraag punt voor gepensioneerden die mogelijkerwijs recht hebben op een uitkering?

  P.S. In 1973 ben ik uit Nederland vertrokken.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 2. Die pot zal alleen maar groeien. 12 jaar geleden waren er al 10 duizend arbeidsmigranten, die geen recht haalden na 3 jaar werken op WW. Die groep zal waarschijnlijk nu veel groter zijn. Ook deze groep zal zich niet bewust zijn van de pensioenopbouw. Vaak werden ze ook niet ingeschreven in Nederland door de werkgever om kosten te besparen, terwijl dat de verplichting is volgens de 182 regeling (EU).

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.