Selecteer een pagina

Dubbele belasting Nederlandse ambtenaren in Duitsland

dec 15, 2023

https://grenzinfo.eu/nl/dubbele-belasting-nederlandse-ambtenaren-in-duitsland/

Dubbele belasting Nederlandse ambtenaren in Duitsland
14.12.2023
Er is momenteel veel discussie over het belastingverdrag Nederland Duitsland. Onderwerp van de discussie is of het loon dat een ambtenaar in Nederlandse dienst die in Duitsland woont en bijvoorbeeld in homeoffice werkt, in Duitsland moet worden belast. Dit geldt niet alleen voor ambtenaren, maar ook voor gelijkgestelden, bijvoorbeeld personeel in dienst van sommige universiteiten.

4 Reacties

 1. Ik heb met een vergelijkbare situatie te maken. He een Nederlands administratiekantoor, maar zodra ik regelmatig vanuit mijn woning in Duitsland ga werken (>25% arbeidsinkomen) dit in Duitsland wordt belast. Het Finanzamt wil een verdeling zien tussen in Nederland en vanuit het homeoffice. Nu is het feit dat dit in Duitsland wordt belast nog niet zo erg, maar hierdoor ben ik, ondanks dat mijn pensioenen in Nederland worden, niet meer verzekerd voor de zorgverzekeringswet.Door mijn leeftijd en gezondheidsverleden kan ik mij niet in Duitsland (particulier) verzekeren. Dit los van de kosten (onbetaalbaar) is er is geen verzekeringsplicht.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Ik denk dat u zich wel -zonder voorwaarden en naadloos bij een Geseztliche Krankenkasse Freiwillig (voortgezet) verzekeren kan.
   U moet wel aantonen dat u in Nederland verplicht verzekerd was. Een E-104 formulier aanvragen bij NL Zorgverzekeraar en afgeven bij uw Duitse Krankenkasse.
   Leg deze oplossing voor aan uw Krankenkasse.

   • Hoedanigheid: - Niet-lid
   Antwoord
 2. In Duitsland is wel degelijk verzekeringsplicht. Het is niet strafbaar om het niet te doen, maar wel riskant. Verzekeren als niet werknemer kan vrijwillig bij een Krankenkasse. Ook dat is niet goedkoop (wereldinkomensafhankelijk), medische behandelingen zonder verzekering zijn echter vaak niet mogelijk.

  • Hoedanigheid: - Landencoördinator
  Antwoord
  • Voor de helderheid. Iemand, die in Nederland ambtenaar is en in Duitsland woont en voor 69 – 70 – 80 op het grondgebied van Duitsland thuis werkt, blijft NL SV voor alles

   • Hoedanigheid: - Adviseur
   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.