Selecteer een pagina

Uitspraak hoger beroep over belastingverdrag met Duitsland en overgangsregeling bedrijfspensioenen

jan 10, 2024

Bron: de Rechtspraak.nl

Bijgevoegde uitspraak in hoger beroep gaat over het belastingverdrag met Duitsland en de overgangsregeling voor bedrijfspensioenen. De belanghebbende heeft in zijn aangifte bij de berekening voor de bepaling van de vermindering ten gevolge van de overgangsregeling zijn totale inkomen, dus niet alleen zijn bedrijfspensioen, maar ook de AOW meegenomen.

De inspecteur heeft belastingrente opgelegd. Belanghebbende was van mening dat deze verminderd moest worden omdat het aangifteprogramma niet de mogelijkheid zou geven, alleen het pensioen voor de overgangsregeling aan te geven. De rechtbank heeft geoordeeld dat hij deze stelling onvoldoende heeft onderbouwd. Het hof heeft deze uitspraak bevestigd en het hoger beroep ongegrond verklaard.

Klik op de link hieronder voor de volledige uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHSHE:2023:2860

3 Reacties

 1. Ik begrijp het probleem niet inzake een eventuele overgangsregeling. Belanghebbende geniet een inkomen boven de gestelde grens van € 15.000,- of € 30.000,- samen vide het belastingverdrag. Belanghebbende blijft derhalve belastingplichtig in Nederland ook al woont hij in Duitsland. Wie verlicht mij?

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 2. De overgangsregeling is juist voor deze situatie bedoeld. Onder het oude verdrag werd het Nederlandse bedrijfspensioen in Duitsland belast en wel onder zeer gunstige voorwaarden: alleen een deel van het pensioen werd bij de belastingheffing betrokken. In het nieuwe verdrag is het Nederlandse bedrijfspensioen in Nederland belastbaar. Gezien de grote achteruitgang in netto-inkomen is tot een overgangsregeling besloten. Deze geldt echter alleen voor het bedrijfspensioen, niet voor de AOW.

  • Hoedanigheid: - Landencoördinator
  Antwoord
  • Dank. Dit valt dus onder de categorie; hoe maken wij het leven van de burger zo onaangenaam en moeilijk mogelijk. Regeltje na regeltje en maar blijven schuiven.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.