Selecteer een pagina

Rechtbank beoordeelt het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn aanvraag om in aanmerking te komen voor vergoeding door Nederland van medische zorg in het buitenland.

Bron: de Rechtspraak.nl

Bijgevoegde uitspraak van de Rechtbank Den Haag behandelt het geschil tussen een gewezen militair en het CAK. Eiser heeft de dienst op eigen verzoek verlaten en ontvangt een inkomen volgens het Sociaal beleidskader Defensie. Hoewel hij op eigen verzoek ontslagen is, claimt hij dat zijn ontslag het gevolg van overtolligheid is, waardoor zijn inkomen als wettelijk pensioen te kwalificeren is. Op grond daarvan zou hij als verdragsgerechtigde in een andere EU-lidstaat verzekerd kunnen worden. Het CAK heeft het verzoek afgewezen en daarin na bezwaar volhard. De rechtbank heeft eiser echter in het gelijk gesteld.

Klik op de link hieronder voor de volledige uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBDHA:2023:21192

4 Reacties

 1. Opmerkelijk is dat niet ter discussie wordt gesteld of er drempels zijn of erger inwoners van een EU staat met een andere nationaliteit dan die van het woonland geweigerd mogen worden zich te verzekeren tegen bijv. zorgkosten (medische kosten) en in het verlengde daarvan, autoverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering enz. enz. terwijl juist vele verzekeringen zoals autoverzekering met tenminste een aansprakelijkheidsdeel wettelijk verplicht zijn. Ik vermoed dat er geen enkele belemmering ligt bij het zich kunnen verzekeren tegen zorgkosten in Spanje.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Vergelijken van verzekeringen van zorgkosten en andere verzekering in Spanje is appels met peren vergelijken. In Spanje heb je twee soorten verzekeringen van zorgkosten. De eerste is als je werk of pensioeninkomen hebt via “het ziekenfonds” dat hier Seguridad Social heet. Je betaalt dan een nominale premie via je inkomen. Dan krijg je alle zorg die je nodig hebt, ongeacht je voorgeschiedenis. Als je je in Spanje (particulier) verzekert tegen zorgkosten gaat dat via commerciële maatschappijen. DKV, een Duitse verzekeraar is de meest voorkomende. De premie is niet te vergelijken met Nederland, zeker als je al wat meer op leeftijd bent. Sterker nog, hoe ouder je wordt, des te meer premie ga je betalen. Maar zwaarder weegt dat alle ziekten waarvoor je in het verleden werd behandeld, hartklachten, kanker, etc. wordt uitgesloten bij het aangaan van de verzekering. Ook tijdens de looptijd, als je behandeld moet worden voor bijvoorbeeld longkanker en dat slaag, is het daarna NIET meer verzekerd als het terugkomt.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
 2. Bedacht dient te worden dat tegen deze uitspraak nog hoger beroep openstaat. Definitieve uitkomst staat daarom nog steeds niet vast.

  • Hoedanigheid: - Bestuurslid
  Antwoord
 3. Vreemde houding van het C.A.K. Al sinds 2010 worden via het S.B.K. ontslagen defensiemedewerkers, wonend in de EU opgenomen in het systeem van woonlandverzekering met bijbehorende regels omtrent vergoedingen en bijdragen. Ben zelf een van de vele tientallen voorbeelden hiervan. Misschien waait er inmiddels een nieuwe wind binnen het C.A.K.??

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.