Selecteer een pagina

Heffingsrecht over lijfrente-uitkering aan inwoner Filipijnen

feb 10, 2024

De Hoge Raad oordeelt dat Nederland ook een heffingsrecht heeft over de lijfrente-uitkering van X. De lijfrente-uitkeringen komen namelijk ten laste van de winst van NN in de zin van art. 18 lid 2 Verdrag Nederland-Filippijnen.

Voor meer informatie ga naar:
https://www.taxlive.nl/nl/documenten/vn-vandaag/heffingsrecht-voor-nederland-over-lijfrente-uitkering-aan-inwoner-filipijnen/

Voor de uitspraak:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:HR:2024:215

Cees Vermeeren
VBNGB bestuurslid en landencoördinator België

4 Reacties

 1. Nederlandse inwoner van VK (sinds ’99): soortgelijke ervaring met een ‘lump sum’ lijfrente uitkering. Alternatief (bedrag investeren in nieuwe lijfrente polis) gaf een soortgelijke netto uitkomst als in één keer uitkeren. 51% van de lumpsum ingepikt door de NL belasting. Balen is zacht uitgedrukt. Was beter geweest om de jaarlijkse bijdrage op een spaar rekening te zetten (of in een sok te stoppen).

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 2. Hi. Heb hetzelfde gehad in Philippijnen .
  Maandelijkse uitkering werd in Nederland belast .

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 3. Geldt dit ook voor Frankrijk?? Ik schrik van het bericht uit VK, maar misschien heeft dat weer meer te maken met de Brexit? Ik vind het al erg dat ik hier in FR inkomstenbelasting over de lijfrente moet betalen, moet ik in Nederland dan ook nog hierover betalen? Wat kan ik het beste doen nu?

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord
  • Geachte Marian Schilhorn van Veen,

   Bij navraag bij onze landencoördinator in Frankrijk, heb ik voor u de volgende informatie inzake uw vraag.

   De Hoge Raad valt moeilijk tegen te spreken: hoger is er niet, en beter meestal ook niet. Alles hangt af van de inhoud van de bilaterale belastingverdragen, –en zeker ook van de door de betrokkenen gesloten polis. Voor in het buitenland woonachtigen wordt iha uitkering van de lijfrente ineens sterk afgeraden: in bijna alle gevallen ( ook Frankrijk) wordt die som voor het volle pond belast in NL, het is nl geen echte lijfrente, maar een vorm van sparen. Voor wie opteert voor een periodieke uitkering gedurende een bepaalde periode( dat is dan dus een ” echte” lijfrente, en geen spaarformule) geldt wat het bilaterale verdrag daarover bepaalt. In het NL-Franse verdrag is duidelijk bepaald dat de lijfrente uitkering jaarlijks in FR, en alleen in FR, wordt belast. Dat het NLse MinFin minder belastingheffing ” weggeeft” aan landen met welke de samenwerking veel losser is, zoals de Filipijnen, ligt wel in de lijn der verwachtingen. En dan riskeer je dubbele heffing. Ik kan het niet mooier maken. En dan: Roma locuta, causa finita. De HR heeft gesproken en dat betekent: einde verhaal. Sorry!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.