Selecteer een pagina

Mini-conferentie Landelijke Cliëntenraad (LCR)

apr 24, 2024

Vrij veel mensen wonen aan de ene kant van een landsgrens en werken aan de andere kant. Of in het ene land volgen ze een opleiding, gaan met pensioen, krijgen een arbeidsbeperking of verliezen hun baan, maar wonen in het andere. De LCR bundelde verschillende knelpunten op het terrein van werk en inkomen die specifiek spelen in de grensregio’s in dit signaal. Het is tijdens de mini-conferentie van 23 april 2024 gepresenteerd. Ben Rog heeft op uitnodiging van Ger Essers die conferentie namens de VBNGB bijgewoond.

Burgers die in één land wonen en in een ander land leven hebben te maken met twee aparte stelsels voor sociale zekerheid die soms behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Ze krijgen te maken met belastingregels waar zij soms geen weet van hebben. Veel mensen verwachten al deze hobbels niet, omdat zij denken dat zij in Europa wonen waardoor zij in elk land van de Europese Unie zonder
rompslomp kunnen werken.

Door alle regels worden burgers kwetsbaar als zij over de grens gaan werken. Voor de meeste mensen is het zonder hulp ondoenlijk om alle regels te doorgronden. Daardoor kunnen de gevolgen groot zijn.

Vragen die daarbij aan de orde kunnen komen zijn onder meer:

– Welke knelpunten komen mensen tegen die aan de ene kant van de Nederlandse grens met Duitsland of België werken en aan de andere kant wonen?
– Hoe zit het met pensioenen?
– Waar kunnen verbeteringen worden behaald?

Deze knelpunten én mogelijke oplossingen zijn verzameld in het Signaal Grensproblematiek wat u via onderstaande link kunt bekijken.

LCR-signaal Grensproblematiek

Niet wonen in je werkland: harde grens

Steeds meer mensen wonen in één land binnen de EU en werken in een ander land. Dat speelt vooral langs de landsgrenzen omdat bijvoorbeeld woningen goedkoper zijn in Duitsland of België. Op 23 april 2024 presenteerde de LCR het signaal Grensproblematiek tijdens de mini-conferentie Harde Grens in Bredevoort.

Klik hier om de mini-conferentie terug te kijken.

Dagblad Trouw en NOS Radio 1 journaal hebben aandacht besteed aan de problemen.

Klik hier voor het Trouw-artikel: Over de grens werken? Dat kan grote risico’s meebrengen.

Klik hier voor NOS Radio 1 Journaal: Fatma Koşer Kaya over grensproblematiek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.