Selecteer een pagina

Nieuwe EU-regels ter bestrijding van witwaspraktijken

apr 28, 2024

Bron: Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft een pakket wetten aangenomen dat de EU zal helpen om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme aan te pakken.

De nieuwe wetten zorgen ervoor dat mensen met een legitiem belang, waaronder journalisten, mediaprofessionals, maatschappelijke organisaties, bevoegde autoriteiten en toezichthoudende instanties, onmiddellijke, ongefilterde, directe en vrije toegang krijgen tot informatie over uiteindelijke begunstigden. Deze informatie wordt bijgehouden in nationale registers en is op EU-niveau met elkaar verbonden. Naast actuele informatie zullen de registers ook gegevens bevatten die minstens vijf jaar teruggaan.

De wetten geven financiële inlichtingeneenheden (FIU’s) ook meer bevoegdheden om gevallen van witwassen en terrorismefinanciering te analyseren, op te sporen en om verdachte transacties op te schorten.

Klik hier voor het gehele bericht.

4 Reacties

 1. Hopelijk leidt dit niet tot nog meer idiote beperkingen voor criminelen. Toen ik in 2021 in NL een hypotheek afsloot (toen kon dat nog) werd mij gevraagd of ik familie in Dubai had. Hoezo: niet idioot?
  Je houd je hart vast voor wat hier allemaal mis mee kan gaan. En of het enig effect heeft?

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord
 2. Wij hebben in 2009 correspondentie gehad met de belastingdienst. Wij stonden geregistreerd in de Fraude Signalering Voorziening tot onze stomme verbazing.
  Onze belasting aangiftes zijn altijd gedaan door deskundige belasting adviseurs in Nederland en Duitsland.
  Deze adviseurs waren zeer verontwaardigd omdat alle aangiftes volgens de geldige wetgeving zijn gedaan.
  Bij navraag over waarom en wie ons in het SFV geregistreerd heeft hebben we tot op de dag van vandaag geen antwoord gekregen. Het archief zou niet meer toegankelijk zijn. Elk jaar als er aangiftes gedaan moeten worden komen er aanvullende vragen over onze aangiftes. Dat wij op de een of andere manier ergens geregistreerd staan druipt er van af. Dat er informatie over en weer gedeeld word is duidelijk en in een aantal gevallen ook nog fout. Dat de EU deze informatie onder zijn hoede krijgt is een zeer slechte zaak.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 3. Heb ooit een loonbeslag opgelegd gekregen. Had niet geantwoord ( niet kunnen antwoorden ) op aanvullende vragen die door de belastingdienst naar een verkeerd adres was gestuurd. Eenmaal opgelost heb je daar Jarenlang last van.

  Het is duidelijk… We zien versneld een proces dat volledige controle over de burger tot doel heeft. Aanvankelijk nog betrekkelijk onschuldig met geaccepteerde zaken als bv. onderwijs plicht.
  De nieuwe ontwikkeling gaat veel verder. Niet alleen over financiële controle maar vooral over narratief; hoe denkt u over bepaalde zaken. Na het aanvinken van slechts 10 “like’s” op bv een Youtube filmpje zal een algoritme een profiel van u kunnen opstellen dat nauwkeuriger is dan wanneer uw partner dat zou worden gevraagd. Het is treurig, maar het is beter afstand te houden tot lidmaatschappen, deelname aan demonstraties en ieder publiek contact dat verdacht zou kunnen zijn. Eenmaal in het “vizier” van Big Brother bent u vogelvrij en zal geen enkele computer-beveiliging u kunnen beschermen.
  De M.S.M liggen reeds aan de ketting ; zijn volledig onder controle.
  Het internet zal naar verwachting spoedig volgen.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 4. In hoeverre worden deze gegevens doorgespeeld buiten Europa?? En hoeveel zekerheid is er als er een verzoek wordt gedaan door bv Amerika???

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.