Selecteer een pagina

Fiscus doet onderzoek naar gevolgen arrest Hoge Raad

mei 27, 2024

Bron: Taxlive

De Belastingdienst doet onderzoek naar de gevolgen van een recent arrest van de Hoge Raad over de berekening van heffingskortingen bij buitenlands belastingplichtigen en migranten.

Het gaat om het arrest van 22 maart met nummer ECLI:NL:HR:2024:470, dat mogelijk gevolgen heeft voor aanslagen die opgelegd zijn naar aanleiding van C-aangiften (niet-inwoners die buitenlands belastingplichtig en/of premieplichtig in Nederland zijn) en M-aangiften (migratie). De Belastingdienst doet onderzoek naar de gevolgen van de uitspraak op lopende herzieningsprocessen (navordering, bezwaren en verminderingen).

Voor of na 1 april 2024

Het maakt uit of de aangifte vóór of na 1 april 2024 is ingediend. Iemand krijgt vóór 1 juli 2024 van de Belastingdienst een reactie op de aangifte over 2023 die vóór 1 april 2024 is ingediend. Dit kan een voorlopige aanslag zijn, waarbij nog geen rekening is gehouden met de gevolgen van de uitspraak.

Bij aangiften ingediend na 1 april 2024 probeert de Belastingdienst zo spoedig mogelijk een voorlopige of definitieve aanslag op te leggen. Mensen die de aangifte nog moeten invullen en indienen hoeven geen rekening te houden met  dit arrest. Zodra het onderzoek en de analyse zijn afgerond, houdt de Belastingdienst bij het opleggen van de definitieve aanslagen rekening met de gevolgen van dit arrest of herstelt de aanslagen via een ambtshalve vermindering.

De Belastingdienst verleent overigens geen ambtshalve vermindering als de aanslag op 22 maart 2024 al onherroepelijk vaststond.

3 Reacties

 1. Ik heb in maart 2024 mijn belasting al ingevuld. Ik woon in Portugal en dat is tevens mijn woonland.
  Tot op heden 27-05-2024 heb ik nog niets gehoord van de Belastingdienst. ook niet of ik wellicht iets verkeerds heb ingediend. Wat nu. Kunt u mij misschien helpen, want in juni a.s. dien ik mijn Portugese belastingen in te vullen.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Bij navraag bij een van onze adviseurs kunnen we als volgt op uw vraag reageren:

   Het is voor de VBNGB momenteel ook nog niet duidelijk wanneer en op welke wijze de Belastingdienst het onderzoek naar de gevolgen van deze uitspraak zal instellen, waardoor ook nog niets gezegd kan worden wanneer u een bericht krijgt van de Belastingdienst.
   Uit uw vraagstelling blijkt dat uw aangifte vóór 1 april 2024 is ingediend, waardoor u in ieder geval vóór 1 juli a.s. een reactie op uw aangifte zult ontvangen. Echter hierbij dient u rekening te houden dat een mogelijke voorlopige aangifte veelal geautomatiseerd wordt afgedaan en dat het goed mogelijk is dat hierbij nog geen rekening gehouden is met die uitspraak. Pas bij de vaststelling van de definitieve aanslag zal hier wel rekening mee gehouden zijn, maar de verwachting is dat dit zeker nog geruime tijd kan duren.
   Aangezien u kennelijk vóór 1 juli 2024 het Portugese aangiftebiljet dient in te leveren, kunt u overwegen om deze aangifte op de gebruikelijke wijze in te vullen. Mocht later blijken dat deze aangifte correctie behoeft, dan zult u de Portugese aangifte op eigen initiatief dienen aan te passen.

   • Hoedanigheid: - Bestuurslid
   Antwoord
   • Vriendelijk dank voor jouw antwoord Ed Roosen. Ik zal jouw antwoord opvolgen.

    • Hoedanigheid: - Lid

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.