Bron: de Rechtspraak
Rechtbank Den Haag
06-12-2024
09-01-2025
24/1224
Socialezekerheidsrecht
Eerste aanleg – enkelvoudig
Korting op het AOW-pensioen vanwege langdurig verblijf in het buitenland. Beroep ongegrond.
Rechtspraak.nl
Procesverloop
Bij besluit van 6 juli 2023 (het primaire besluit) heeft verweerder eisers recht op pensioen herzien en op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW) vastgesteld op 88%.
Bij besluit van 27 december 2023 (het bestreden besluit) heeft verweerder het bezwaar van eiser ongegrond verklaard.
Eiser heeft tegen het bestreden besluit beroep ingesteld. Verweerder heeft een verweerschrift ingediend.
De rechtbank heeft het beroep op 15 november 2024 op zitting behandeld. Ter zitting zijn verschenen: eiser en de gemachtigde van verweerder.
Klik hier om naar de website van de Rechtspraak te gaan om de gehele uitspraak te lezen
Ik ben het eens dat ik minder aow krijg. Maar ik maak bezwaar dat iemand die getroued is met een buitenlandse, die niets krijgt omdat hij/zij nooit in Nederland heeft toch als partner word beschouwd. In feite zou de persoon die de aow krijgt als alleenstaande beschouwd moeten worden voor de uitkering. In mijn geval heeft mijn vrouw geen pensioen inkomen en is ze afhankelijk van mijn inkomen.
Zou graag hier uitleg over hebben.
De uitleg is als volgt. Het verschil in hoogte van de AOW tussen alleenstaanden en samenwonenden is gebaseerd op de logische aanname dat een twee (of meer) persoons huishouden per persoon goedkoper is dan een eenpersoonshuishouden. Of de partner een AOW heeft of een uitkering uit een ander land is daarbij niet van belang. Als de partner geen inkomsten heeft is dat geen verantwoordelijkheid van de staat der Nederlanden. Die komt op voor iedereen die in Nederland gewoond of gewerkt heft, ongeacht de nationaliteit. De oudedagsvoorziening van personen die niet in Nederland gewoond of gewerkt hebben is niet een verantwoordelijkheid van Nederland.
De heer Magis vroeg om uitleg. Die heeft hij gekregen. Sociale zekerheid is territoriaal geregeld. Dat de AOW-uitkering geëxporteerd wordt, is dus al plezierig voor emigranten. De Nederlandse overheid wil echter de Nederlandse belastingbetaler niet laten betalen voor de kosten van levensonderhoud van een buitenlandse partner die in het buitenland woont. Dat zou het woonland moeten doen of misschien het land van herkomst. U kunt het daar niet mee eens zijn, maar dan zou ik proberen een Nederlandse bewindspersoon of een volksvertegenwoordiger naar keuze ervan te overtuigen dat het om kul-argumenten gaat.
“….logische aanname dat een tweepersoonshuishouden per persoon goedkoper is dan een eenpersoonshuishouden…..” Ik vind dat echt totale onzin. Twee mensen maken meer op dan één dat lijkt me duidelijk. De huur van een huis verandert niet als er iemand bij komt. En als die bijkomende persoon NIETS VERDIENT dan blijft de originele huurder gewoon hetzelfde betalen. Dat de inkomsten van de niet – Nederlandse partner geen verantwoordelijkheid zijn voor de Staat der Nederlanden is ook een kul-argument. De inkomsten van een wél Nederlandse inwoner zijn dat immers ook niet (althans inkomsten uit werk). Nu is de situatie zo dat als je gaat samenwonen, wat natuurlijk veel duurder is, dat je dan MINDER AOW krijgt. Zo weinig dat je er niet van kunt leven. Dus óf je verbreekt je relatie, óf je pleegt fraude, óf je gaat dood van de honger.