Selecteer een pagina

SVB neemt Digidentity app in gebruik voor Levensbewijs

feb 5, 2025

Bron: Bestuur VBNGB

Als u AOW of een andere uitkering van de SVB ontvangt buiten Nederland, wil de SVB periodiek controleren of u nog leeft. Als u niets hoort van de SVB hoeft u zelf geen actie te ondernemen (vooropgesteld dat u uw post regulier kunt ontvangen).
In een aantal gevallen (o.a. voor Spanje, wij berichtten daar eerder al over) kan de SVB zelf, via het bestand Registratie Niet Ingezetenen (RNI,) controleren of u nog in leven bent. Wanneer dat niet lukt ontvangt u het verzoek uw Levensbewijs op te sturen.

Sinds kort is het mogelijk om met uw smartphone of tablet uw Levensbewijs (attestatie de vita) naar het SVB te sturen. U ontvangt het verzoek tot het inleveren van uw Levensbewijs via een brief van het SVB.
U hebt nu de keuze om het formulier in te vullen en zoals gewoonlijk bij de bevoegde autoriteiten te laten ondertekenen, of gebruik te maken van de Digidentity app (die u kunt downloaden op uw smartphone of tablet) om te bewijzen dat u nog leeft. Het proces is zeer gebruiksvriendelijk en snel: in minder dan 5 minuten regelt u het vanaf iedere plek waar internet beschikbaar is.

De controle via de Digidentity app gaat in een aantal stappen. In de brief van de SVB vindt u een QR-code. Door deze code te scannen wordt u door het identificatieproces geleid. U heeft uw identiteitsbewijs (paspoort of ID kaart) nodig in dit proces.

Uw identiteitsbewijs moet uitgerust zijn met een NFC-chip. De meeste paspoorten en ID-kaarten hebben zo’n NFC-chip, te herkennen aan dit symbool:

Ook paspoorten en ID-kaarten die afgegeven werden via de “buitenland” kanalen van Buitenlandse zaken (ambassades, grensgemeenten, Schiphol balie) hebben een NFC chip die werkt met de Digidentity app.

Hiermee zet de SVB een grote stap in het faciliteren van de Nederlanders in het buitenland. Het ABP geeft haar pensioengerechtigden ook de mogelijkheid via een identificatie app het Levensbewijs in te leveren. Bij het UWV kunt u het formulier zelf online invullen en meteen versturen. De Nederlandse pensioenfondsen zijn helaas nog niet (massaal) overgegaan op digitale aanlevering van het Levensbewijs voor hun buitenlandse pensioengerechtigden.

21 Reacties

  1. Ik begrijp niet goed hoe je online je identiteit kunt vaststellen. Je partner kan al die handelingen toch ook verrichten?

    Maar als het werkt is het natuurlijk wel handig. Nog handiger was iets eenmaligs geweest, waar de verschillende instanties in NL dan uit zouden kunnen putten. Maar dat is natuurlijk weer teveel coördinatie gevraagd….

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Je moet ook je hoofd fotograferen/scannen. Het werkt goed.

      • Hoedanigheid: - Lid
      Antwoord
  2. Ik heb de app gebruikt en is geweldige oplossing. Het was altijd zo een gedoe om bewijzen van leven voor SVB , pensioen , Banken te doen . Iedereen had zijn eigen formulier wat ze per post stuurden ( wat er soms 5 weken over doet naar Australië) en dan moest je weer een afspraak maken voor gerechtigde instantie om bewijs op te halen en te stempelen persoonlijk . Wij wonen vlakbij Perth maar als je ver van een bevoegde instantie woont( soms wel 500 km bij iets vandaan )dan is het niet makkelijk omdat binnen tijdframe te doen…

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Ik gebruik nooit het formulier vd SVB. De notaris hier gebruikt zijn eigen document dat laat ik vertalen naar het engels en dat document upload ik naar de SVB. Kopie van akkoord SVB stuur ik naar andere instanties.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
  3. A- app is niet gratis en per persoon, geloof Euro 40 is 80 2 Personen maal 12 is 960 Euro, gemiddelde

    levensverwachting en dan waarschijnlijk van een buitenlandse provider

    B- hoeveel levensbewijzen zullen wij per jaar invullen, een per

    elke staatsorganisatie, volgens mij als ik nog belasting betaal of mijn wereldinkomen opgeef leef ik

    nog.

    Bevestigt alleen dat de organisaties het niet op de rij hadden en nu met deze overburocratische

    levensbewijzen alleen kosten maken voor de gemeenschap.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
    • App is totaal gratis,werkt perfect,zeer fijne oplossing

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
      • De app op zich is gratis, zoals de meeste apps.; Maar als je wilt gebruiken moet dat met eHerkenning. En dat kost minimaal €19,95 ex. BTW per jaar.

        • Hoedanigheid: - Lid
  4. De app maakt gebruik van dezelfde technologie als waarmee bv Fintech banken werken om hun klanten te identificeren op afstand. Het gebruik van de SVB app is geheel gratis. De SVB stuurt u een brief met QR code wanneer zij uw Levensbewijs willen ontvangen, u kunt dit proces niet uit eigen initiatief opstarten.
    Ook andere pensioenorganisaties (o.a. ABP) hebben deze manier van het verstrekken van een Levensbewijs al opgepakt.
    U kunt overigens uw Levensbewijs nog steeds op de klassieke manier (op papier met stempel en handtekening van de bevoegde autoriteit) blijven aanleveren.

    • Hoedanigheid: - Bestuurslid
    Antwoord
  5. Wij hebben in 2017 een paspoort gekregen via de ambassade in Lissabon.
    Daar zit geen NFC chip in.
    Pas sinds 2023 (?) hebben paspoorten verkregen via de ambassade die chip.
    Leuk idee, maar bedacht met een Nederlandse werkelijkheid als uitgangspunt.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Vreemd. Op onze paspoorten die we in 2017 net voor emigratie hebben verlengd, zit die chip wel.

      • Hoedanigheid: - Lid
      Antwoord
      • Verlengd in Nl of in PT?
        De onze zijn van juni, wel met een chip logo, maar zonder de chip.

        Geen idee waarom maar paspoorten via een ambassade hadden indertijd geen chip, daar was bewust voor gekozen.

        • Hoedanigheid: - Niet-lid
  6. Ik verbaas mij er altijd over dat de belastingdienst alles van je weet ook als je in het buitenland woont maar als een instantie jou moet betalen weten ze plotseling niets over je. Leve één Europa 😊

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  7. Weer een stapje dichtebij een reeele oplossing

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  8. Geachte,
    in Belgie wordt de app ITSME toegpast, zie:
    https://www.itsme-id.com/nl-BE
    Ik vernam bij ABN AMRO dat zij de login bij hun app waarschijnlijk ook gaan voorzien van itsme. Als ik me niet vergis kan dat ook al bij het ABP of de Rijksbelastingdienst. Een bewijs van leven kan in Belgie, ook als Nederlands ingezetene, makkelijk worden gedownload via het Rijksregister met de ID verblijfskaart om in te loggen. Deze email kan helaas geen bijlage opnemen, maar als het u interesseert kan ik een copie van het ‘Attest van leven’ opsturen, gedateerd 3 februari 2025. Met beste groeten, eddie.wisse@telenet.be

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  9. Ik heb het vorig jaar geprobeerd. Helaas bij mij ging het niet. Voor zover ik weet, moet je ook een NFC phone hebben, dat moet ook voor de ING en om de DigiD app op een andere phone te zetten. Dat laatste is een moeilijk proces. De machthebbers eisen veel. Zijn dst de big brothers? Scannen gaat ook niet altijd eenvoudig. Ik heb 2 uitkeringen van Pensioenfondsen, dat gaat veel plezieriger dan bij de SVB. Dit soort organisaties zouden niet zijn toegestaan om boetes te geven. (Ik ben trouwens nog boetevrij). De AOW is ‘out of time’ in de huidigevorm en ongeloofgelijk betuttelig.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Ik heb totaal geen problemen met de SVB. Ik stuur een document van de plaatselijke notaris, vertaald naar het Engels, via de site van de SVB. Altijd correct bericht na enkele weken. Dit bericht stuur ik door naar andere instanties.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
      • Dank je wel voor je reactie en de notaris tip.

        • Hoedanigheid: - Niet-lid
  10. Hierbij aangemerkt dat het RNI v.w.b. adressen o n betrouwbaar is. Pensioeninstanties
    nemen niet alleen klakkeloos (huur) adressen over maar missen ook (vaak?) de spelling
    van (expat)adressen. Ik gebruik uitsluitend postkantoor-postbussen, veilig en betrouwbaar maar ook daar houden pensioen instanties zich niet altijd aan waardoor post verdwijnt. Deze zaak heeft bij mij geleid tot aanzienlijke financiele consequenties (CAK).

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  11. Bij het opzoeken van de Digidentity app zie ik er twee nl Digidentity en Digidentiy wallet.
    welke moet ik nemen, ik gebruik een Android toestel.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  12. Gebruikte het voor de eerste keer zo’n 6 weken geleden met mijn Samsung cellphone en het duurde maar een minuut of 5. Heel simpel.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
    • Hallo Elco. Ik denk dat je een nieuwe versie had. Mijn was van augustus laast Jaar. Koment augustus probeer ik het opnieuw.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.

Factsheet