Selecteer een pagina

Deze pagina bevat verouderde informatie.

Rutte tegen dubbel paspoort voor Nederlanders

jul 15, 2017

Op onze site hebben wij een Algemeen dossier over het Nederlanderschap. Vooral situaties waarin het Nederlanderschap “ongemerkt” vervalt zijn uitermate schrijnend gebleken. Daarnaast is er een discussie ontstaan over de al dan niet wenselijkheid van een dubbel paspoort. Hier leest u daar iets over. Actueel is het onderwerp voor Nederlandse expats die de Britse nationaliteit aanvragen om na de Brexit in Groot-Brittannië te kunnen blijven. Ook zij dreigen het Nederlanderschap te verliezen.  Twee paspoorten aanhouden is niet de bedoeling; ze moeten kiezen. Zo blijkt uit een recente reactie van minister-president Rutte.

Lees verder op: Trouw (15 juli 2017), website Eelco Key

6 Reacties

 1. Nederlanders zijn kosmopolieten al sinds eeuwen, dat moet onze historicus demissionaire minister president Rutte toch weten. Wat is de reden dat nu juist de Nederlanders, die verder kijken dan hun neus lang is, beperkt moeten worden in hun mogelijkheid twee nationaliteiten te hebben? Is dat defensief gedrag omdat we geen raad weten met het probleem van integratie? Dat probleem los je niet op door een verbod op twee nationaliteiten te gaan instellen. Integendeel.

  Wat een onzin als hij stelt dat je moet kiezen voor het land dat je het meeste bindt. Geldt dat ook voor Europeanen? We gaan toch geen stappen terug doen in de geschiedenis? Integratie bereik je door begrip te creëren voor je medemens dat uit een andere cultuur komt en door de integratiecursussen weer gratis te maken. Gaat het de regering om weer belastingcentjes te innen van alle Nederlanders, ook uit het buitenland? Pennywise and pound foolish.

  Wat is nu de oplossing? Rutte is VVD of wel Volkspartij Voor VRIJHEID en Democratie. Hoe vrij zijn wij Nederlanders met de lange arm van de regering, die ook naar het buitenland rijkt. We laten Nederland toch niet afglijden naar een van de bekrompen landjes in West Europa. Cosmopolitische Nederlanders laat het niet gebeuren.

  Antwoord
 2. “Het tegengaan van dubbele nationaliteit is een uitgangspunt…..” ??

  Er zijn volgens het CBS 1,3 miljoen ! ‘Nederlanders’ die ook een andere nationaliteit hebben. En beslist niet allemaal doordat ze met een Nederlander gehuwd zijn. Ruim 300.000 Turks, iets meer Marokkaans en ruim 600.000 andere. Dit komt doordat landen als Marokko en Turkije als regel hebben dat hun onderdanen de oorspronkelijke nationaliteit nooit kunnen verliezen.

  1. Als de Nederlandse regering als uitgangspunt heeft dat dubbele nationaliteit ongewenst is en tegengegaan wordt, zou dit tot gevolg moeten hebben dat deze mensen de nederlandse nationaliteit niet kunnen krijgen.

  2. Is het geen discriminatie op grond van nationaliteit, als je ‘buitenlanders’ wel, maar nederlanders niet toestaat een dubbele nationaliteit te hebben?

  Zie: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/32/aantal-nederlanders-met-dubbele-nationaliteit-gestegen-naar-1-3-miljoen

  Antwoord
  • Aanvulling op mijn eerste reaktie:

   Heb intussen het blog op de website van Eelco Keij gelezen. Ben het met hem eens dat we twee onderwerpen en de discussie daarover gescheiden dienen te houden: de kwestie van verlies van Nederlanderschap en de kwestie van toekenning ervan aan mensen die reeds een andere, niet op te zeggen nationaliteit hebben.

   Mijn mening is dat, zolang we zoveel belang hechten aan nationaliteit, een staat niet eenzijdig de nationaliteit van haar onderdanenen mag kunnen opzeggen. Nog beter zou m.i. zijn, het idee van exclusief staatsburgerschap geheel te verlaten, allemaal wereldburgers, maar zover zijn we nog lang niet in deze wereld.

   Antwoord
 3. Ik ben zowel Nederlander als Canadees. Ik BEN geboren in Nederland in 1941, Emigreerde in 1968, gebruikte het aanbod van de Nederlandse regering om de reis te betalen (of deel er van). Zodra ik Canadees werd en een paspoort aanvroeg, verloor ik mijn Nederlanderschap. Maar een paar jaren later bleek het mogelijk om toch mijn Nederlanderschap aan te vragen. Waarschijnlijk omdat Turken en Marokkanen wel 2 paspoorten konden krijgen.

  Op 11 september 2002 kreeg ik een kennisgeving van naturalisatie, dossier 0207096351 Crt nr:1802019136. Onderwerp: kennisgeving van naturalisatie. Hierbij deel ik u mede dat Hare Majesteit de Koningin bij Koninklijk Besluit het Nederlanderschap heeft verleend aan: K,Gijs…, geboren te L—,9 augustus 19..

  Tegen het besluit kan gedurende zes weken na toezending bezwaar worden gemaakt bij de kroon p/a Ministerie van Justitie.

  Als Rutte dit ongedaan wil maken en als historicus van dit onderwerp kennis zou moeten hebben … Er is nooit bezwaar gemaakt.

  Antwoord
 4. Vrinden van het kunnen hebben van meerdere paspoorten.
  Hoeveel paspoorten heeft Majesteit;
  de vrouw van Majesteit;
  de kinderen van Majesteit;
  Princes Beatrix;
  Princes Irene;
  Princes Margtriet;
  Princes Marijke;
  Burgemeester Aboutaleb;
  De zus van Aboutaleb;
  Om maar eens iemand anders naar voren te schuiven, mijn pleegmoeder had meer dan dertig jaar lang drie verschillende paspoorten, waaronder een Nederlandse!

  Heeft Den Haag geen andere zorgen dan dit reeds afgekloven vraagstuk?
  Uw dienstwillige, maar mislukte ambtenaar van het departement van moeilijke loopjes, tijdrovende, zinloze exercities,
  W. Aussig.

  Antwoord
 5. Is voorkomen van het verlies Nederlanderschap niet beter dan genezen?
  sep 25, 2021 | Nederlanderschap, Nieuws | 0 Reacties
  We gaan niet meer doen dan dat de uitspraak ons dwingt om te doen
  Evenredigheidstoets/ Tjebbes wetsvoorstel 35859-(R2157)
  Vervolg op onze voorgaande berichten omtrent het wetsvoorstel
  De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol, heeft de Tweede Kamer recentelijk twee nota’s aangeboden waaruit wederom blijkt dat Mw. Ankie Broekers-Knol het advies van de Raad van State en de vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid min of meer in de wind slaat

  Lees verder op: https://www.stichtinggoed.nl/nederlanderschap/is-voorkomen-van-het-verlies-nederlanderschap-niet-beter-dan-genezen/

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.