Selecteer een pagina

Stemmen voor de Europese Parlementsverkiezing van 23 mei 2019

mei 6, 2019

Onlangs hebben Nederlanders woonachtig in het buitenland, en die zich daarvoor hebben aangemeld, een bericht gekregen hoe ze hun stem voor de Europees Parlementsverkiezing van 23 mei 2019 moeten uitbrengen. Dit bericht met uitleg is verzonden met daarbij het stembiljet Europees Parlementsverkiezing van 23 mei 2019 en een overzicht kandidaten  Europees Parlementsverkiezing van 23 mei 2019.

Doe uw briefstem zo snel mogelijk op de post. Uw stem moet op 23 mei 2019 vóór 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen op één van de briefstembureaus. Een overzicht vindt u op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl

12 Reacties

 1. Zoals zo vaak gaat er wel eens wat mis door de veel geprezen elektronische techniek of menselijk verzaak in handelen.
  Ik heb als Nederlander, dus stemgerechtigde voor het Europese parlement, NIETS ontvangen.
  Wèl kreeg ik een nieuwe “carte électorale” van mijn burgemeester van mijn commune.
  Op deze carte électorale staat; délivrée à un citoyen d’un état membre de l’Union européenne autre que la France. Let wel er staat geschreven “autre”.
  Is dit een lichte vorm van discriminatie? vroeg ik mij af.
  Wie het weet mag het zeggen (schrijven in dit geval)
  Met vriendelijke groet, Jozef

  Antwoord
  • Daarmee kunt u waarschijnlijk in uw woonland Frankrijk stemmen (maar niet op dezelfde kandidaten als iemand die “via Den Haag”stemt).

   Antwoord
   • Dank voor uw reactie maarrrrrr, ik kies toch liever voor de Heer Timmermans dan op een andere onbekende ‘vooruitgeschovene’.
    (Oh, pardon nu is mijn stem al bekend, maar maakt niet uit)
    Overigens vind ik de vermelding op de ‘carte électorale’ van “délivrée à un citoyen d’un état membre de l’Union européenne que la France”, zéér opmerkelijk. Dit laatste slechts zwak uitgedrukt. Temeer daar we in de laatste dagen weer overspoeld zijn met de gedachten van het verleden tussen 1940 en de bevrijding van andere staats aangehorigen.
    Verder geen commentaar.
    Met vriendelijke groet, Jozef

   • De genoemde toevoeging zal te maken hebben met het feit dat men wil voorkomen dat men een dubbele stem kan uitbrengen voor de EP parlementsverkiezingen. Zie bijv. de onderstaande site van het VK waarin dat expliciet verboden is en voor o.m. Nederlanders wonend in het VK een aparte registratie aldaar nodig is. (Hoe dat in Frankrijk geregeld is weet ik niet).

    https://www.yourvotematters.co.uk/__data/assets/pdf_file/0011/255197/EU-citizen-European-Parliament-voter-registration-form-English.pdf Wat niet wegneemt dat ik iemand ken die zich (niet voor de parlementsverkiezingen overigens) in zowel Nederland als Duitsland had laten registreren in de jaren negentig als inwoner van de gemeente en inderdaad twee stembiljetten vanuit beide landen kreeg. Of dat inmiddels tegengegaan is weet ik niet.

    De bevrijding van de Tweede Wereldoorlog heeft nog niet opgeleverd dat er een Verenigde Staten van Europa is ontstaan waarbij men een EU-nationaliteit heeft en als inwoner van de EU een set van kandidatenlijsten van EU-brede politieke partijen krijgt op basis waarvan men overal in de EU (en daarbuiten) de ene stem voor de EP verkiezingen zou kunnen uitbrengen. Waarschijnlijk stond dat de bevrijders toen ook niet voor ogen. En veel huidige Europeanen ook niet. Zie bijv. de recente discussie in Nederland over een “ever closer Union”.

 2. Ook niets ontvangen, woonland Hongarije.. Succes ermee

  Antwoord
 3. Overheidspropaganda. Ik heb mij aangemeld, wonend in Spanje, maar nooit iets ontvangen.

  Antwoord
  • Zonder briefstembewijs kunt u niet stemmen.
   Bent u uw briefstembewijs kwijt of is het ernstig beschadigd?
   Of heeft u er geen ontvangen terwijl u wel geregistreerd staat als kiezer in het buitenland?
   Vraag dan een vervangend briefstembewijs aan. Dit heeft niets te maken met overheids propaganda.
   U kunt bij de gemeente Den Haag tot en met maandag 13 mei 2019 een vervangend briefstembewijs aanvragen:
   via e-mailadres: kbn.verkiezingen@denhaag.nl of
   per post:
   Gemeente Den Haag
   Dienst Publiekszaken/Unit Verkiezingen
   Postbus 84008
   2508 AA Den Haag
   Netherlands
   Ook kunt u persoonlijk een vervangend briefstembewijs aanvragen tot en met dinsdag 14 mei 2019, 12.00 uur bij de verkiezingsbalie van de gemeente Den Haag.
   Zie ook ons artikel “Stemmen vanuit het buitenland”

   Antwoord
 4. Wij hebben van de gemeente Orba tot op heden nog geen stembiljet en bijlagen ontvangen. Alles zou toch per postworden verzonden!

  Antwoord
  • Dan zult u zich moeten informeren bij de gemeente Orba. Wat betreft de route via Den Haag geldt het volgende:

   Vervangend briefstembewijs aanvragen
   Zonder briefstembewijs kunt u niet stemmen. Bent u uw briefstembewijs kwijt of is het ernstig beschadigd? Of heeft u er geen ontvangen terwijl u wel geregistreerd staat als kiezer in het buitenland? Vraag dan een vervangend briefstembewijs aan.
   U kunt bij de gemeente Den Haag tot en met maandag 13 mei 2019 een vervangend briefstembewijs aanvragen:
   via e-mailadres: kbn.verkiezingen@denhaag.nl of
   per post:
   Gemeente Den Haag
   Dienst Publiekszaken/Unit Verkiezingen
   Postbus 84008
   2508 AA Den Haag
   Netherlands
   Ook kunt u persoonlijk een vervangend briefstembewijs aanvragen tot en met dinsdag 14 mei 2019, 12.00 uur bij de verkiezingsbalie van de gemeente Den Haag.
   Nieuwe of andere retourenvelop
   Bent u de oranje retourenvelop kwijt? Of gebruikt u liever een andere retourenvelop? U kunt er voor kiezen een eigen envelop te gebruiken en deze te adresseren aan 1 van de briefstembureaus. U kunt ook een nieuwe oranje envelop aanvragen bij de gemeente Den Haag:
   via e-mailadres: kbn.verkiezingen@denhaag.nl of
   telefoonnummer +31 70 353 44 00
   Nieuwe of andere stembiljet-envelop
   Bent u de witte stembiljet-envelop kwijt of is deze beschadigd? Het gebruik van de meegeleverde stembiljet-envelop is niet verplicht. U kunt dus ook een eigen witte envelop gebruiken, of een nieuwe stembiljet-envelop aanvragen bij de gemeente Den Haag:
   via e-mailadres: kbn.verkiezingen@denhaag.nl of
   telefoonnummer +31 70 353 44 00.
   Lees verder op: https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/kiezers-buiten-nederland/kiezers-buiten-nederland-stemmen-per-brief.htm#

   Antwoord
 5. De VBNGB mag natuurlijk langs alle negatieve reacties heenlezen, en NL overheids sites blijven verstrekken (persoonlijk langsgaan in Den Haag nemen we maar als niet serieus voor de VBNGB doelgroep).

  Laat de VBNGB zich ook realiseren dat de werkelijkheid veelal een andere is dan uit NL overheids-sites blijkt. persoonlijk heb ik al de nodige “administratieve missers” meegemaakt. Neem de negatieve reacties dus aub serieus. En doe er wat mee!

  Antwoord
  • Soms is de werkelijkheid wat anders, zoals u uit ervaring laat weten.
   Neemt niet weg dat de VBNGB haar doelgroep van ontwikkelingen, die voor haar van belang zijn, op de hoogte brengt.

   Antwoord
 6. Wat een geneuzel, gewoon de regels volgen. Even zoeken op internet en het gaat vanzelf en zonder problemen. Dus gewoon even nadenken.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.