Selecteer een pagina

ABP app voor bewijs van in leven zijn – Digitale hulp voor gepensioneerden in het buitenland

jun 17, 2020

Digitale hulp voor gepensioneerden in het buitenland

ABP komt als eerste pensioenfonds met app voor bewijs van in leven zijn

Goed nieuws voor gepensioneerde deelnemers van ABP in het buitenland. Als alles goed gaat kunnen zij voor het einde van het jaar via een app op hun smartphone een ‘bewijs van in leven zijn’ indienen. Dat scheelt deze groep deelnemers veel gedoe, want ze kunnen dit bewijs gewoon vanuit huis indienen. ABP is met deze innovatie het eerste pensioenfonds in Nederland dat identificatie op afstand mogelijk maakt.

Iedereen die van ABP pensioen krijgt en in het buitenland woont, vragen we jaarlijks een bewijs van in leven zijn naar ons op te sturen. Ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft dit papieren document nodig. Dat bewijs moet aan allerlei regels voldoen en ook door een ‘bevoegde autoriteit’ worden ondertekend.

Indienen kan een behoorlijke opgave zijn voor gepensioneerden

Voor wie als gepensioneerde ver van de lokale autoriteiten afwoont, is het laten ondertekenen soms een grote opgave. Als het al kan. Want tijdens de coronacrisis konden gepensioneerden met hun bewijs van in leven zijn niet terecht op gemeentekantoren. Soms weigeren ambtenaren bovendien het document te ondertekenen, omdat ze niet weten wat er staat.

En dan kan een ondertekend bewijs nog kwijtraken in de post. Zo’n zoekgeraakt of te laat ingeleverd bewijs heeft verstrekkende gevolgen: de uitkering kan tijdelijk worden stopgezet. De gepensioneerde moet dan zelf actie ondernemen om dit weer op gang te brengen. Genoeg reden voor ABP om dit proces gemakkelijker en klantvriendelijker te maken.

Mooie oplossing

Op dit moment wordt de app nog getest onder gepensioneerden in het buitenland. Maar de eerste resultaten zijn positief. Uit klanttesten blijkt dat mensen de app gemakkelijk in gebruik vinden.
Ook Jan van Hesteren uit Thailand testte de app. Hij is enthousiast. ‘Wat een mooie oplossing, hier heb ik jarenlang op gewacht.’ Vanuit Portugal reageert een andere tester, de heer Bekema: ‘Deze app biedt mij een extra service. Ik kan kiezen of ik dit thuis doe of dat ik naar een kantoortje ga met de papieren versie.’

App vervangt papier niet

Goed om te weten: de app is een aanvulling op ‘papier’. Omdat we mensen niet willen verplichten een smartphone te gebruiken, blijven beide naast elkaar bestaan. Als een deelnemer ervoor kiest de app te gebruiken, dan kan hij het jaar daarop gewoon weer voor papier kiezen.

Software al uitgebreid getest

De nieuwe service komt van GroeiFabriek, een speciaal onderdeel van APG (de uitvoeringsorganisatie van ABP) dat zich bezighoudt met innovatie. Een team specialisten heeft de oplossing stap voor stap ontwikkeld en uitgebreid getest met ABP-klanten.

Voor het einde van het jaar voor iedereen

Om de app straks ook te gebruiken heeft u nodig: een smartphone (mag van iemand anders zijn), uw identiteitsbewijs en de QR-code uit de mail of post die u straks ontvangt. We verwachten dat de app tegen het einde van dit jaar beschikbaar is voor iedereen die in het buitenland woont en pensioen van ons ontvangt.

15-06-2020

Klik hier om naar de website van het ABP te gaan.

22 Reacties

  1. Eindelijk! Mogen er veel schapen over de Dam volgen… maar ook banken en andere organisaties. En hopelijk kan het ook aan elkaar gekoppeld worden , nu moet ik voor elke organisatie en banken het apart doen op papier met postille stamp… als ik al een DigiD code heb… die brief met code moet ik 4000 km verderop halen….

    Antwoord
  2. Super! Dit is pas ècht klantvriendelijk. U verdient een dikke pluim.
    Marijke

    Antwoord
  3. Ik dien al jaren het bewijs van in leven zijn via de email richting ABP. Dus wat is er nieuw aan de app?

    Antwoord
    • Geachte M. Boret,
      Wat ik hieruit opmaak is dat je via deze app je bewijs van in leven zijn kunt aangeven en niet naar een kantoor hoeft te gaan en “derden” dit moeten (schriftelijk) bevestigen.

      Antwoord
  4. Bij mij vraagt alleen de SVB naar het bewijs van leven. En dat deed ik al via digid.
    Van ABP heb ik nog nooit een bewijs van leven moeten invullen.

    Antwoord
  5. Wat Alida Klaassen-vd.Oord schrijft kan wel kloppen. Ik krijg niet elk jaar een formulier van het ABP om in te vullen. Het kan natuurlijk nog gemakkelijker en wel op dezelfde wijze zoals het in Nederland gaat. De gemeente geeft door dat je bent overleden. Zeker in de grensgemeenten is dat geen probleem. Ik lever mij formulier in bij de gemeente Pelt, die verzamelt deze formulieren en zendt die vervolgens in 1x keer naar het ABP. Ook daar werd aangegeven dat bij overlijden een dergelijk bericht doorgegeven kan worden aan de desbetreffende (pensioen)instantie(s) in Nederland. Alleen moet dit geregeld worden en dat betekent dat dit via Den Haag (buitenlandse zaken) geregeld moet worden. Dus dat zal dan nog wel even op zich laten wachten. Het zou ook te gemakkelijk en efficiënt worden. 🙂

    Antwoord
  6. waarom alleen weer op je smart phone?? net zoals al die banken die zo graag willen dat je via de mobile bankiert. geen denken aan !

    Antwoord
  7. Zweden. Je moet met het formulier (zowel voor ABP als voor SVB) naar een kantoor van Skatteverket waar je je moet identificeren voordat het formulier door een medewerker afgestempeld en ondertekend wordt. Omdat beide formulieren in de eerste maanden van het jaar bij de betrokken instanties moeten zijn kan dat inhouden dat je een rit over grote afstand moet ondernemen in riskante winterse omstandigheden.
    Een app zou een uitkomst zijn omdat je dan van die rit af zou zijn. Maar … waarom alleen op een smart phone en niet (met een aanpassing wat mij betreft) ook op je computer? Ik voel er niets voor zulke informatie op een smart phone te zetten. No way.
    Vervolgens zou het handig zijn als SVB met iets vergelijkbaars komt. In mijn geval (waarin ik niet uniek zal zijn) zal ik toch nog naar Skatteverket moeten met het SVB-formulier. Zelfs al zou de ABP-app geschikt zijn of gemaakt kunnen worden voor een computer dan schiet de pechvogel die ook voor SVB moet bewijzen in leven te zijn er niets mee op.
    Een beetje cynisch vraag ik me wel eens af hoe wrang het zou zijn als je nadat je je formulieren hebt laten waarmerken op weg naar huis verongelukt op een gladde weg. Dàt zou me nog eens opschieten.
    Verder: zowel ABP als SVB accepteren de gewaarmerkte ingescande en op hun site ge-uploade formulieren. Hetgeen weer een rit naar de post scheelt.
    Tip: verstuur wat echt naar Nederland moet altijd aangetekend. Je hebt daarmee een verzendbewijs wat in geval van zoekraken je altijd een voet geeft om op te staan.

    Antwoord
    • volledig mee eens. heb absoluut geen zin om al mijn persoonlijke gegevens via zo’n dwaze app te versturen. Mobile is gebleken het meest makkelijk om in te breken en bovendien kan je het ding makkelijk kwijt raken.
      Er zijn veel vrienden oa in Nederland die geen zin hebben om via een mobile zaken te doen.

      Antwoord
      • Helemaal eens. App-verdwazing.

        Laat de NL overheid een fatsoenlijke, verzekerde, online oplosding zoeken en aanbieden.

        VBNGB: wees aub kritisch en geen doorgeefluik voor NL overheidspropaganda!!

      • Beste Rudi,

        Het is helemaal terecht dat je niet elke app moet vertrouwen. In dit geval wordt er echt helemaal geen informatie op de telefoon opgeslagen. De telefoon is alleen de “lezer” voor het paspoort. Er komt geen informatie bij derden terecht. Het Engelse ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt dezelfde oplossing voor het uitgeven van verblijfsvergunningen in het kader van de Brexit en Rabobank en ING gebruiken het bij het openen van bankrekeningen zodat u niet naar de bank hoeft als u dat liever niet doet.

  8. Vragen gesteld door de leden der Kamer 2020Z14912

    Vragen van het lid Van der Linde (VVD) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de mogelijkheid voor gepensioneerden in het buitenland om via een app hun levensbewijs door te geven (ingezonden 21 augustus 2020).
    Vraag 1 Bent u bekend met het artikel «ABP komt met app voor attestatie de vita»?1
    Vraag 2 Deelt u de mening dat het belangrijk is dat gepensioneerden snel en makkelijk hun levensbewijs kunnen doorgeven? Waarom is het niet mogelijk dat het levensbewijs (digitaal) naar zowel de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar wordt gestuurd?
    Vraag 3 Op welke manier volgt u of de app van het pensioenfonds ABP een succes wordt? Kan de SVB in de toekomst ook de app van de ABP gebruiken, als deze heel goed blijkt te werken?
    Vraag 4 In hoeveel landen is de app voor digitale levensbewijzen van de SVB (Wereldwijd Alternatief Levensbewijs voor een Digitale Overheid (WALDO)) inmiddels beschikbaar? Wanneer wordt deze service wereldwijd beschikbaar?
    Vraag 5 Herkent u het signaal dat gepensioneerden in het buitenland zowel aan de SVB als aan hun pensioenfonds een levensbewijs moeten sturen, omdat de SVB dit door privacywetgeving niet meer mag delen? Zo ja, wat doet u om deze belemmeringen weg te nemen?

    Vraag 6 Hoeveel gepensioneerden maken gebruik van de SVB-app om digitaal hun levensbewijs aan te leveren? Hoeveel procent van alle gepensioneerden in het buitenland betreft dit?
    Vraag 7 Hoe vaak komt het voor dat een levensbewijs door de SVB of een pensioen-fonds of -verzekeraar geweigerd wordt? Waar kan de betreffende gepensio-neerde in dat geval terecht?
    Vraag 8 Hoe vaak komt het voor dat een papieren formulier voor het levensbewijs kwijtraakt in de post? Waar kan de betreffende gepensioneerde in dat geval terecht?
    Vraag 9 Hoe vaak ervaren gepensioneerden in het buitenland problemen met DigID bij het doorgeven van hun levensbewijs? Waar kunnen zij in dat geval terecht?
    Vraag 10 Deelt u de mening dat gepensioneerden ook de mogelijkheid moeten houden om een papieren formulier te gebruiken? Hoe is die mogelijkheid gewaar-borgd?
    Vraag 11 Bij hoeveel gepensioneerden is de verzending van hun levensbewijsformulier uitgesteld, doordat vanwege COVID-19 lokale overheidskantoren gesloten zijn?
    Vraag 12 Hoe wordt bepaald of het in een bepaald land vanaf oktober weer mogelijk is het levensbewijs te laten ondertekenen? Deelt u de mening dat gepensioneer-den er niet de dupe van mogen worden als lokale overheidskantoren nog gesloten zijn?

    1PensioenPro, 18 augustus 2020 «ABP komt met app voor attestatie de vita (https://pensioenpro.nl/pensioenpro/30041110/abp-komt-met-app-voor-attestatie-de-vita)
    kv-tk-2020Z14912 ’s-Gravenhage 2020

    Antwoord
    • Jullie vergeten dat er nog een groep is die bewijs van leven moet invullen via hun pensioenfonds ( in mijn geval PFZW) en niet via SVB dat is de groep pre pensioners waar ik er 1 van ben. Voor hun gelden er weer andere regels

      Antwoord
    • Waarom niet een overlijdensbewijs koppelen met een landelijk visa en/of landelijke sociale dienst (Centerlink Australia) of iets dergelijks. Dit hoeft maar een maal. Hoeveel geld en ellende wordt daarmee niet gespaard.

      Antwoord
  9. https://www.stichtinggoed.nl/pensioen/brief-aan-de-pensioenfederatie/
    zie deze brief over Bewijs van in leven aan Pensioenfederatie
    “Geacht bestuur, Wij zijn Stichting GOED – Grenzeloos Onder Een Dak, een belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland. Wij zetten ons in voor het algemeen belang voor deze grote groep Nederlanders over de landsgrenzen. Hieronder vallen o.a. veel gepensioneerden. Naast vragen over Pensioen en AOW komen ook keer op keer de frustraties en problemen voorbij rondom het Attestatie de Vita (AdV).” (..)
    Met als antwoord van de Pensioenfederatie:

    “Hartelijk dank voor uw brief over de problematiek rond het bewijs van in leven zijn voor pensioengerechtigden in het buitenland. Ons bestuur en onze leden zijn zich bewust van de moeilijkheden die het opvragen van dit bewijs met zich meebrengt, ook wij ontvangen geregeld vragen hierover. Uw verzoek aan ons om onze leden te vragen het servicedocument over dit onderwerp te volgen, zullen wij sowieso oppakken. Graag belichten we de huidige stand en de initiatieven die er zijn om het proces van bewijs-van-leven eenvoudiger te maken.”(..)

    Antwoord
  10. In het antwoord staat ook weer iets over het RNI. Het Register Niet Ingezetenen. Ik zou veel meer die weg gaan volgen, en evt. dat register en de registratie aansterken.

    Ik vind dat je van een uitkeringsgerechtigde (die nu dus voor wat dan ook een Bewijs van Leven) jaarlijks moet inleveren, best mag vragen zich in dat register te registreren (verplicht dus), en desnoods zo’n verklaring jaarlijks aan dat register toe te sturen. Eenmaal. Iedereen kan daar dan in kijken. Adres, wijzigingen en overlijden ook doorgeven aan dat register

    Dat register zou dezelfde status als en NL BRP moeten krijgen. Meteen ook voor dingen als kiesrecht (nu afzonderlijk geregeld), bevolkingsonderzoek in NL (nu uitgesloten) en andere zaken.

    Antwoord
    • Heel goed idee om 1 centraal registratiesysteem te hebben voor bewijs van Leven. Gekoppeld aan DigiD ? Omdat DigiD aanvragen nog steeds zo een crime is zou dat dan meteen ook opgelost kunnen worden als je bewijs van leven registratie doet dat je meteen je DigiD code krijgt ( als je die nog niet hebt)

      Antwoord
  11. is er al een datum waarop de app live gaat voor alle gepensioneerden?

    Antwoord
  12. Twee mobiele apps in ontwikkeling voor het bewijs van in leven zijn
    door St. GOED | nov 13, 2020 | Nieuws, Pensioen | 0 Reacties
    Na onze correspondentie met de pensioenfederatie (zie onze nieuwsbrief van september) over het ‘Bewijs van in leven zijn’, hebben we contact opgenomen met GDPS, de ontwikkelaars van de ABP app.
    Waarom ontwikkelen zowel SVB als ABP een app, onafhankelijk van elkaar? Hebben beide ontwikkelaars wel goed contact met elkaar? Min. Koolmees bevestigde via Kamervragen dat er wel degelijk goed contact is tussen de GDPS en SVB (Waldo team). Ook bij verdere navraag van ons, werd dit wederom bevestigd. GDPS spreekt dit goede onderlinge contact echter tegen.
    Lees verder op:
    https://www.stichtinggoed.nl/pensioen/twee-apps-in-ontwikkeling-voor-het-bewijs-van-in-leven-zijn/

    Antwoord
  13. Deze App is niet beschikbaar in uw regio, dat is de melding die ik krijg.
    Ziek wordt je van al dat bureaucratisch gedoe, en op papier aanleveren kost idd een halve dag plus de hoge portokosten, heel fijn met zo’n uitgekleed pensioen van ABP dan denk ik was ik maar Belg veel beter geregeld en bijna dubbel pensioen van NL met dank aan Rutte.

    Antwoord
    • Ik stuur altijd het bewijs van in leven zijn,
      per mail naar het ABP.
      Is altijd geaccepteerd!

      Antwoord
    • Ja ik had zelfde probleem deze week is nu ineens DigiD alleen via app mogelijk . Nu kan ik niet meer in DigiD en moet weer nieuwe aanvragen. Je code kan niet naar je toegestuurd worden die moet je ophalen op minstens 4000 km vliegen in Australië. Of nu kan je afspraak beeldbellen maken die al maanden vol zit….Daarom moeten we massaal stemmen voor 1ste kamer, nu is het mogelijk om in buitenland te stemmen voor provinciale Staten . Alleen als de wet veranderd en we duale citizens kunnen worden . Ik hoofdact veel mensen in buitenland zich geregistreerd hebben voor deze verkiezingen in maart!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.

Factsheet