Selecteer een pagina

Gastenboek

 

Dit gastenboek is bedoeld voor bijdragen en opmerkingen van bezoekers van onze site (leden en niet-leden). Vermeld altijd uw e-mail adres zodat wij eventueel contact met u kunnen opnemen. Met vermelding van uw e-mail adres kunnen anderen u óók bereiken. Mocht u een bericht achterlaten en nog geen lid van de VBNGB zijn dan nodigen wij u uit om lid te worden. Daar wordt de Vereniging sterker door.

Ons gastenboek wordt gemodereerd. Dat betekent dat uw bericht niet meteen verschijnt; het moet eerst worden vrijgegeven. Het gebruik van aliassen wordt niet toegestaan. Bedenk bij het schrijven dat iedere bezoeker van de site uw stuk kan lezen!

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat uw bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
197 berichten.
ellyspillekom uit Perth Australia schreef op 14 juni 2024 om 05:34
Dank voor ons op de hoogte stellen van uitslag EU verkiezingen ,het is moeilijk om sommigen programma’s op Ned. publieke tv te volgen omdat ze niet hier in Australië ondersteund worden.
Zo zijn we tenminste wel op hoogte dat onze stem heeft meegeteld, daar zijn we erg trots op. Ik vindt persoonlijk dat het goed zou zijn als stemmen verplicht is, net zoals hier in Australië.
Teveel mensen blijven aan de zijlijn staan en doen niet mee maar hebben wel overal commentaar op hoe het wel zou moeten.
Op een zekere dag zal het er van komen hopelijk dat we dubbele nationaliteit kunnen krijgen . Dat maakt ons eindelijk gelijkwaardig hier in Australië en zullen we ons niet 2de- rangsburgers meer voelen in het land waar we wonen.
Maar den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.

Elly Spillekom
Independent art and projects curator
Secretary Maritime History Association WA
Vrijwilliger VOC Batavia Shipwrecks Museum Fremantle
Voormalig coördinator VOC Duyfken 1606 Replica Foundation
Marianne Simons uit Oud Turnhout schreef op 13 juni 2024 om 09:53
https://www.taxlive.nl/nl/documenten/vn-vandaag/geen-benadeling-aow-ers-door-niet-overdraagbaarheid-algemene-heffingskorting/

Weer een maatregel ( van onkunde) die mensen met weinig inkomen raakt, en in het buitenland wonen met een AOW. en klein bedrijfspensioen.

Ouderen laten over zich heen lopen zowel in Nederland als in België.
Hoe ouder hoe meer betalen aan belastingen premies en verzekeringen.
Is dat rechtvaardig?!

Marianne
Saskia uit Bilthoven schreef op 18 april 2024 om 12:03
Ik moet voor mijn in 2023 overleden vriend - geëmigreerd naar Frankrijk - 2 belasting formulieren invullen: 2047-NK en 2042-K invullen. Hij leefde alleen van Pensioeninkomen uit Nederland (geen ABP). Mijn vraag is nu waar (bij welke vraag- en rubrieksnummer?) ik in deze formulieren de ingehouden en betaalde CAK-premies in aftrek kan brengen.
Ik hoor het graag van iemand die daar ervaring mee heeft! Alvast dank!
Groet, Saskia
Maria uit Montmarault Frankrijk schreef op 8 april 2024 om 22:47
Goedenavond allen,
Om een kleine discussie met een kennis kracht bij te zetten vraag is mij af of het waar is dat (senioren) Nederlanders, gevestigd in Zuid Frankrijk, steeds vaker naar Midden of Noord Frankrijk verhuizen om de toenemende hitte en lange hittengolven en droogte te vermijden. Ik heb het van horen zeggen maar zijn er bronnen/cijfers die dit bevestigen?
Met dank,
Ed Roosen schreef op 7 april 2024 om 23:16
Zoals afgeproken hierbij de aanvulling op het bericht van Sjaak Pieterse van Ton Pouwels, adviseur VBNGB.

Waardeoverdracht van pensioen bij verandering van baan werkt in Nederland als volgt:

bij een waardeoverdracht wordt een vergelijking gemaakt van de pensioenregeling van de vorige werkgever en de pensioenregeling van de nieuwe werkgever. De kwaliteit van pensioenregelingen kan onderling enorm verschillen.
Zo kan in de ene regeling het jaarlijks opbouwpercentage hoger zijn dan in een andere regeling, de gehanteerde franchise kan hoger dan wel lager zijn (en lager is dan gunstiger voor de pensioengerechtigde), er kan sprake zijn van opbouw-nabestaandenpensioen dan wel nabestaandenpensioen op risicobasis (is veel goedkoper) en er zijn nog wel meer elementen waarin regelingen onderling in kwaliteit kunnen verschillen.

Bij een waardeoverdracht worden de in de oude regeling opgebouwde jaren omgerekend naar pensioenjaren in de nieuwe regeling.
In een voorbeeld: stel er zijn 10 pensioenjaren opgebouwd in de regeling van het Rabo Pensioenfonds.
Er wordt overgedragen naar het ABP, dat in ons voorbeeld een kwalitatief betere pensioenregeling heeft dan RABO Pensioenfonds ( geen idee of dit zo is, het is maar een veronderstelling).

Op de actuariële afdeling van het ABP wordt becijferd dat de 10 jaren Rabo Pfd. gelijk zijn aan 7 jaren pensioenopbouw bij ABP, uitgaande van het salaris dat verdiend werd onder de oude regeling.
Na de overdacht gaat de werknemer, die voortaan verzekerd is bij het ABP, starten met 7 pensioenjaren ABP. Die zijn dus actuarieel gelijkwaardig aan 10 jaren Rabo Pfd. Als de man vervolgens na 15 jaar gewerkt te hebben bij de ABP-werkgever met pensioen gaat, heeft hij dus 22 jaren ABP-opbouw. Ondertussen heeft hij een aantal salarisverhogingen gehad, die uiteraard de pensioenopbouw hebben verhoogd.
De 7 ingebrachte jaren zijn geheel geïntegreerd in de totale pensioenopbouw en vallen geheel onder de bepalingen van het ABP-pensioen. Die regeling kan tussentijds ook wijzigingen ondergaan, wellicht zijn er indexaties geweest, m.a.w tal van mogelijke variabelen gedurende de opbouwjaren. Ik betwijfel of ABP nog kan terugrekenen welk deel van het totale pensioen gerelateerd is aan de overdrachtswaarde en welk deel dus nieuw is. Ik kan me ook niet voorstellen dat het ABP dat in alle soortgelijke gevallen bij emigratie een dergelijke splitsing gaat maken. Administratief ondoenlijk, lijkt mij. Het is allemaal ABP-pensioen, ongeacht de herkomst. Naar mijn idee is dus een onderscheid binnen de ABP-regeling (en elke andere pensioenregeling) naar inkomensbron bij waarde-overdracht niet het geval. Als ik er naast zit, wil ik me graag laten overtuigen van het tegendeel.
Riet van Dongen uit Spiez Zwitserland schreef op 4 april 2024 om 12:07
Van Riet van Dongen
VBNGB vertegenwoordiger Zwitserland.

LET OP!
Nederlandse Belastingaangifte 2023 voor NL gepensioneerden die in Zwitserland wonen.

Om in aanmerking te komen voor het NL verlaagde belastingtarief tot 15%, vraagt de NL belastingdienst Heerlen om een inkomensverklaring van de Zwitserse belastingdienst voor het jaar 2023.
Had u dat al in 2021 of in 2022 al gedaan en werd u door de NL belastingdienst als Kwalificerend Buitenlands Belastingplichtig
(KBB) geaccepteerd, dan hoeft u voor 2023 géén nieuwe Zwitserse inkomensverklaring op te sturen.
Voor een Zwitserse inkomensverklaring neemt u contact op met de belastingdienst in uw Kanton of met uw Zwitserse belastingadviseur.

Dit is om te bewijzend u daadwerkelijk in Zwitserland woont en daar uw inkomstenbelasting betaalt.

Heeft u in 2021 of in 2022 problemen gehad om als KBB door de Nederlandse belastingdienst te worden gezien, dan kan het misschien helpen als u voor die twee jaren alsnog een Zwitserse inkomensverklaring naar de Belastingdienst Buitenland Heerlen opstuurt ter beoordeling van uw situatie voor die jaren.
Sjaak Pieterse uit Helgum schreef op 26 maart 2024 om 15:24
Hallo,

Heeft er iemand ervaring hoe Zweden omgaat met het ABP pensioen? In mijn ABP pensioen zit een relatief kleine waardeoverdracht van Rabobank pensioenfonds.
Op de belastingsite van Nederland vindt ik helemaal niets hoe de splitsing tussen privaat en publiek plaatsvindt. Geen formulieren geen vingerwijzingen, helemaal niets, tenminste ik kan het niet vinden. In de belastingopgave van Nederland wordt er nu (sinds 2022) wel expliciet de vraag gesteld welk deel van mijn pensioen in Zweden belast wordt. Ik weet even niet waar ik moet zijn om e.a. uit te (laten) zoeken.
Beheerdersantwoord van: Ed Roosen
Geachte heer/mevrouw,

Ik heb uw bericht voogelegd aan onze landencoordinator in Zweden.
Zij is op dit moment ook bezig met de inning van die 15% over het NL inkomen.
Of haar pensioenfonds dit ook zal inhouden is nogniey bekend.
Ze merkt op dat het digitale belastingformulier tevens wat haken en ogen heeft en er blijkt sinds 2021 ook wat aan gewijzigd.
Wanneer ik meer informatie van onze landencoordinator krijg, zal ik het posten.

Vriendelijke groet,

Ed Roosen
VBNGB
Edward Arnold schreef op 20 februari 2024 om 17:24
even mijn ervaringen delen met de leden.bij het aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister van Amsterdam kwam ik er achter dat mijn gegevens niet klopten,online aanvragen was niet mogelijk omdat nergens mijn geboorteplaats was vermeld.Ook in het register niet ingezetenen en op de site van de overheid zijnde "mijn overheid" bleken de gegevens in de verste verte niet te kloppen,geen huwelijkse staat,en nationaliteit onbekend.Omdat alleen gegevens van het adres op afstand te wijzigen zijn moet men in principe naar een van de dertien gemeentes in Nederland naar een zgn Loket RNI afreizen.Ik heb begrepen dat vooral Nederlanders die voor 1994 Nederland metterwoon verlaten hebben deze problemen kunnen ondervinden. Dus mijn advies: check even uw gegevens in de R,N,I want het heeft mij 6 weken gekost om de gegevens vanuit Frankrijk te wijzigen
dieuwertje autsema uit nl 2311xl LEIDEN schreef op 11 januari 2024 om 16:40
Ik kwam een foto uit ongeveer 1880 tegen van 3 dames /(zussen ) Wiegers, zij zijn ooit naar Canada geemigreerd. Is dat nog te achterhalen? Vriendelijke groet ,
Dieuwertje Autsema
paul uit antwerpen schreef op 1 november 2023 om 20:28
Svb heeft geen gegevens van mijn loopbaan in Nederland in 1988 en 89 heb daar gewerkt als grensarbeider. Het is toch de plicht van een overheid gegevens bij te houden. Deze gegevens heb ik nodig voor mijn pensioen loopbaan te bewijzen. Zelf heb ik geen documenten meer. Wat kan ik doen?
Jan de Voogd uit Haastrecht schreef op 18 juli 2023 om 10:10
Box 3 inkomen is nodig om de ouderenkorting in de verdragsbijdrage te bepalen. Mijn advies zou zijn, gegeven de recente jurisprudentie erover, het werkelijke box 3 rendement over 2022 op te geven (inclusief koerswinsten/verliezen) indien dit leidt tot lagere bedragen dan volgens de genoemde forfatitaire percentages. Zie:
https://vbngb.eu/2021/06/02/aanwijzing-massaal-bezwaar-box-3-2020/
Rudi Holzhauer schreef op 17 juli 2023 om 20:42
Is er onder de forumleden inmiddels enige ervaring met het invullen van het nieuwe formulier Wereldinkomen 2022?

Ik kan best wel lezen en schrijven, en mijn vrouw ook, maar dit formulier kunnen wij niet tot een goed einde brengen. Het stelt vragen over zaken die er - volgens mij - helemaal niet toe doen, vergelijkt appels en peren, kent een "oud" en een "nieuw" systeem en maakt gebruik van vreemde optel- en aftreksommen, en van vreemde percentages, die nergens worden toegelicht: 0,01% van B; 5,69% van D en 2,46% van F.

Je zou er over in de lach schieten. Maar ja - dat mag natuurlijk niet. Je moet het invullen anders krijg je een ambtshalve aanslag, die ook nergens op gebaseerd is, anders dan op objectieve onkunde ....

Afijn: ervaringen?
Riet van Dongen (Landenvertegenwoordiger Zwitserland) uit Zwitserland schreef op 12 juli 2023 om 17:28
Bericht over een rechtszaak die een gepensioneerde Nederlandse inwoner heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege de verandering van het Belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland. De aanklacht werd door de rechter afgewezen. Zie de link hieronder.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBZWB:2023:3875
marius preda uit boekarest schreef op 25 april 2023 om 18:47
Ik heb een woning gekocht in nederland en nu moet ik een bsn nummer aanvragen voor het passeren van de akte..
waar vraag ik dit digitaal aan?
mvg marius
Cobie Bont Zoetman uit Hondon de las Nieves schreef op 6 maart 2023 om 11:14
Geachte leden,
Wij wonen in Spanje en betalen sinds 2021 ook belasting in Spanje. We hebben in augustus 2022 een elektrische auto gekocht in Spanje.
De garage vertelde ons dat wij een subsidie krijgen van 2500 euro. Daarvoor moesten wij vele documenten aanleveren. Nu vragen ze nog een officieel certificaat van de Tributaria voor ons fiscaal residentschap. Terwijl Europa zegt dat het woonland de subsidie moet verlenen. Europa wil immers zoveel mogelijk elektrische auto’s op de weg. Nu wordt bijna het nieuwe belastingverdrag met Nederland getekend. Dan moeten we in Nederland belasting betalen en we wonen in Spanje. Wie betaalt dan de subsidie op een elektrische auto?
Beheerdersantwoord van: Jan de Voogd
De vraag welk land subsidie op een auto moet geven wordt niet geregeld in een dubbelbelastingverdrag. Mij lijkt het dat de regeling veelal gebonden zal zijn ana het woonland, vandaar de vraag van Spanje om dat aan te tonen.
Heyn.van Loveren schreef op 30 november 2022 om 09:52
Geweldig!! Ik word hier geconfronteerd
met deurwaarder wegens zg. wanbetaling aan de URZĄD SKARBOWE oftewel de POOLSE BELASTINGDIENST!!! Wat ik al betaald heb ZOWEL in NL en hier in POLEN !!!! WIE HELPT???
Marijke Boelen uit Antully schreef op 29 november 2022 om 09:21
Volgende bericht heb ik op facebook site Raad en Daad geplaatst ivm mijn nare ervaring met het CAK/CPAM. Ook stoort het mij dat het CAK zijn website pagina voor Nederlanders in het buitenland nog steeds niet heeft aangepast. Het oude S1/121 staat er nog steeds als voorbeeld op. CPAM/CAK
Dit is het vervolg op een bericht dat ik afgesloten heb omdat ik daar ook niet veel opschoot.
Volgende het CAK heeft sinds kort geen S1 of E21 formulier meer beschikbaar. Dit is tegenwoordig een S072 dat digitaal wordt overgemaakt door het CAK. Dit is een Europese afspraak, geld dus voor Nederlanders is het buitenland die aow/pensioen hebben. Alle kantoren voor verzekering maladie hebben hier bericht van gehad.
Helaas trof ik een mevrouw van het CPAM in Macon die dit niet begrepen/wilde geloven. Zij reageerde dus niet naar het Cak, waarop het Cak zich genootzaak voelde mijn pas te blokkeren. Daar kwam ik achter toen men mij na het nemen van radio in het ziekenhuis zei dat mijn pas niet werkte. ( ik heb een nieuwe knie nodig) Na een aantal keren telefonisch contact gehad te hebben met beide partijen en koppig volhouden wel S1 geen S1 heb ik bij uitzondering dat S1 uit Nederland ontvangen. Nadat ik zei dat ik maar een advocaat moest inschakelen omdat ik nu eenmaal geholpen MOET worden. Dame van Het CAK adviseerde mij om het overkoepelend orgaan Cleiss in Parijs te bellen. Ja dag... zo goed is mijn Frans nu ook weer niet. Ook de dame van Passe Partout was nog niet op de hoogte van deze verandering, en kon mij niet helpen omdat ik geen klant ben. Nu, ik ben best teleurgesteld in het CAK die mij zonder te melden mijn kaart blokt en ze hebben nog steeds hun website niet aangepast met dit gegeven. En teleurgesteld in de dame die in Macon voor buitenlanders op het bureau zit en waar ik vanmorgen nog contact mee had. Ik moet nog een paar weken wachten voordat mijn pas gedeblokkeerd is, maar dan is het opgelost. Maar hoeveel mensen gaan er nog volgen die ook met dit probleem te maken krijgen?
fijne avond.
Paul Simons uit Ebnat-Kappel CH schreef op 18 november 2022 om 15:28
Op de website heb ik niets gevonden over de ontwikkelingen rond de wijze van belasten van het vermogen in Box 3.

De leden van de VBNGB is mogelijk bekend, dat de wijze van het belasten van het vermogen in Box 3 al enkele jaren een punt van heftige discussie, met name na de stelselwijziging in 2017, de rechtspraken hier tegen en de uitspraken van de Hoge Raad en de reactie van de regering. Over dit onderwerp ontving ik via mijn vereniging van gepensioneerden voor mij belangrijke informatie. Deze informatie kan voor leden die in de jaren 2017 - 2020 nog via Box 3 belast ook interessant zijn.

Link nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

Vriendelijke groet,

Paul Simons