Gastenboek

 

Dit gastenboek is bedoeld voor bijdragen en opmerkingen van bezoekers van onze site (leden en niet-leden). Vermeld altijd uw e-mail adres zodat wij eventueel contact met u kunnen opnemen. Met vermelding van uw e-mail adres kunnen anderen u óók bereiken. Mocht u een bericht achterlaten en nog geen lid van de VBNGB zijn dan nodigen wij u uit om lid te worden. Daar wordt de Vereniging sterker door.

Ons gastenboek wordt gemodereerd. Dat betekent dat uw bericht niet meteen verschijnt; het moet eerst worden vrijgegeven. Het gebruik van aliassen wordt niet toegestaan. Bedenk bij het schrijven dat iedere bezoeker van de site uw stuk kan lezen!

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat uw bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
187 berichten.
Jan de Voogd uit Haastrecht schreef op 18 juli 2023 om 10:10
Box 3 inkomen is nodig om de ouderenkorting in de verdragsbijdrage te bepalen. Mijn advies zou zijn, gegeven de recente jurisprudentie erover, het werkelijke box 3 rendement over 2022 op te geven (inclusief koerswinsten/verliezen) indien dit leidt tot lagere bedragen dan volgens de genoemde forfatitaire percentages. Zie:
https://vbngb.eu/2021/06/02/aanwijzing-massaal-bezwaar-box-3-2020/
Rudi Holzhauer schreef op 17 juli 2023 om 20:42
Is er onder de forumleden inmiddels enige ervaring met het invullen van het nieuwe formulier Wereldinkomen 2022?

Ik kan best wel lezen en schrijven, en mijn vrouw ook, maar dit formulier kunnen wij niet tot een goed einde brengen. Het stelt vragen over zaken die er - volgens mij - helemaal niet toe doen, vergelijkt appels en peren, kent een "oud" en een "nieuw" systeem en maakt gebruik van vreemde optel- en aftreksommen, en van vreemde percentages, die nergens worden toegelicht: 0,01% van B; 5,69% van D en 2,46% van F.

Je zou er over in de lach schieten. Maar ja - dat mag natuurlijk niet. Je moet het invullen anders krijg je een ambtshalve aanslag, die ook nergens op gebaseerd is, anders dan op objectieve onkunde ....

Afijn: ervaringen?
Riet van Dongen (Landenvertegenwoordiger Zwitserland) uit Zwitserland schreef op 12 juli 2023 om 17:28
Bericht over een rechtszaak die een gepensioneerde Nederlandse inwoner heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege de verandering van het Belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland. De aanklacht werd door de rechter afgewezen. Zie de link hieronder.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBZWB:2023:3875
marius preda uit boekarest schreef op 25 april 2023 om 18:47
Ik heb een woning gekocht in nederland en nu moet ik een bsn nummer aanvragen voor het passeren van de akte..
waar vraag ik dit digitaal aan?
mvg marius
Cobie Bont Zoetman uit Hondon de las Nieves schreef op 6 maart 2023 om 11:14
Geachte leden,
Wij wonen in Spanje en betalen sinds 2021 ook belasting in Spanje. We hebben in augustus 2022 een elektrische auto gekocht in Spanje.
De garage vertelde ons dat wij een subsidie krijgen van 2500 euro. Daarvoor moesten wij vele documenten aanleveren. Nu vragen ze nog een officieel certificaat van de Tributaria voor ons fiscaal residentschap. Terwijl Europa zegt dat het woonland de subsidie moet verlenen. Europa wil immers zoveel mogelijk elektrische auto’s op de weg. Nu wordt bijna het nieuwe belastingverdrag met Nederland getekend. Dan moeten we in Nederland belasting betalen en we wonen in Spanje. Wie betaalt dan de subsidie op een elektrische auto?
Beheerdersantwoord van: Jan de Voogd
De vraag welk land subsidie op een auto moet geven wordt niet geregeld in een dubbelbelastingverdrag. Mij lijkt het dat de regeling veelal gebonden zal zijn ana het woonland, vandaar de vraag van Spanje om dat aan te tonen.
Heyn.van Loveren schreef op 30 november 2022 om 09:52
Geweldig!! Ik word hier geconfronteerd
met deurwaarder wegens zg. wanbetaling aan de URZĄD SKARBOWE oftewel de POOLSE BELASTINGDIENST!!! Wat ik al betaald heb ZOWEL in NL en hier in POLEN !!!! WIE HELPT???
Marijke Boelen uit Antully schreef op 29 november 2022 om 09:21
Volgende bericht heb ik op facebook site Raad en Daad geplaatst ivm mijn nare ervaring met het CAK/CPAM. Ook stoort het mij dat het CAK zijn website pagina voor Nederlanders in het buitenland nog steeds niet heeft aangepast. Het oude S1/121 staat er nog steeds als voorbeeld op. CPAM/CAK
Dit is het vervolg op een bericht dat ik afgesloten heb omdat ik daar ook niet veel opschoot.
Volgende het CAK heeft sinds kort geen S1 of E21 formulier meer beschikbaar. Dit is tegenwoordig een S072 dat digitaal wordt overgemaakt door het CAK. Dit is een Europese afspraak, geld dus voor Nederlanders is het buitenland die aow/pensioen hebben. Alle kantoren voor verzekering maladie hebben hier bericht van gehad.
Helaas trof ik een mevrouw van het CPAM in Macon die dit niet begrepen/wilde geloven. Zij reageerde dus niet naar het Cak, waarop het Cak zich genootzaak voelde mijn pas te blokkeren. Daar kwam ik achter toen men mij na het nemen van radio in het ziekenhuis zei dat mijn pas niet werkte. ( ik heb een nieuwe knie nodig) Na een aantal keren telefonisch contact gehad te hebben met beide partijen en koppig volhouden wel S1 geen S1 heb ik bij uitzondering dat S1 uit Nederland ontvangen. Nadat ik zei dat ik maar een advocaat moest inschakelen omdat ik nu eenmaal geholpen MOET worden. Dame van Het CAK adviseerde mij om het overkoepelend orgaan Cleiss in Parijs te bellen. Ja dag... zo goed is mijn Frans nu ook weer niet. Ook de dame van Passe Partout was nog niet op de hoogte van deze verandering, en kon mij niet helpen omdat ik geen klant ben. Nu, ik ben best teleurgesteld in het CAK die mij zonder te melden mijn kaart blokt en ze hebben nog steeds hun website niet aangepast met dit gegeven. En teleurgesteld in de dame die in Macon voor buitenlanders op het bureau zit en waar ik vanmorgen nog contact mee had. Ik moet nog een paar weken wachten voordat mijn pas gedeblokkeerd is, maar dan is het opgelost. Maar hoeveel mensen gaan er nog volgen die ook met dit probleem te maken krijgen?
fijne avond.
Paul Simons uit Ebnat-Kappel CH schreef op 18 november 2022 om 15:28
Op de website heb ik niets gevonden over de ontwikkelingen rond de wijze van belasten van het vermogen in Box 3.

De leden van de VBNGB is mogelijk bekend, dat de wijze van het belasten van het vermogen in Box 3 al enkele jaren een punt van heftige discussie, met name na de stelselwijziging in 2017, de rechtspraken hier tegen en de uitspraken van de Hoge Raad en de reactie van de regering. Over dit onderwerp ontving ik via mijn vereniging van gepensioneerden voor mij belangrijke informatie. Deze informatie kan voor leden die in de jaren 2017 - 2020 nog via Box 3 belast ook interessant zijn.

Link nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

Vriendelijke groet,

Paul Simons
Jan de Voogd uit Haastrecht schreef op 15 juli 2022 om 13:11
Geachte Heer Van Kleef,

Wat betreft uw vraag. Het gaat om vroegpensioenen krachtens een collectieve arbeidsovereenkomst voor werknemers (of bij Rijksregeling). de uitkerende instantie is niet van belang: kan ook een verzekeraar zijn. De site van het CAK is door verwijzing naar "pensioenfonds" misleidend op dit punt. 1 t/m 3 van u hieronder leveren geen titel voor verdragsgerechtigdheid op.
Wat u niet noemt is de periode tussen 65 jaar en AOW-leeftijd: dan wordt u als verdragsgerechtigde beschouwd op grond van een artikel uit Vo883/2004 voor aanvragers van pensioen. Wat u ook niet noemt is medeverdragsgerechtigdheid op basis van bereikte verdragsgerechtigdheid van de partner. Die ontstaat automatisch, tenzij er een voorliggende titel voor een andere (bijv. woonland)verzekering zou zijn
Rudi Holzhauer schreef op 14 juli 2022 om 14:35
Mag het antwoord ook in het Gastenboek?
Dick van Kleef uit Rotterdam schreef op 11 juli 2022 om 23:21
Geachte Ed Roosen,

Vlak voor het plaatsen van mijn bericht in het gastenboek heb ik mij als lid aangemeld en de contributie betaald. Inmiddels heb ik de bevestiging van het lidmaatschap ontvangen! Geen probleem, mijn vraag is immers niet urgent.
Beheerdersantwoord van: Ed Roosen
Geachte heer van Kleef,

Ik heb het doorgegeven en als het goed is heeft u van de heer Jan de Voogd inmiddels een reactie op uw vraag ontvangen.
Ik hoop dat u hiermee verder kunt.
Zo niet, laat het ons dan even weten.

Met vriendelijke groet,

Ed Roosen
Rudi Holzhauer uit Spanje schreef op 11 juli 2022 om 12:20
Ik wil wel in gesprek met Dick van Kleef.
rudiholzhauer@hotmail.com
<aar ik kan niet reageren op zijn bericht.
Beheerdersantwoord van: Ed Roosen
Geachte heer Holzhauer,

Hartelijk dank voor uw aanbod.
Jan de Voogd heeft inmiddels de vraag beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Ed Roosen
Rudi Holzhauer uit Spanje schreef op 11 juli 2022 om 12:07
Het buitenlandbeleid van de RABO bank verandert.
https://www.rabobank.nl/particulieren/service/verhuizen/aanpassing-dienstverlening-buitenland

Lange tijd was het zo dat je, als je binnen de EU woont, gewoon recht hebt op een betaalrekening in NL. Dat was ooit een kwestie van non-discriminatie.

Maar nu lijkt zelfs daar veranderingen in te komen. Bij de RABO mag je behouden wat je hebt (binnen de EU wonend), maar iets nieuws kan niet meer. Geen nieuwe betaalrekening. Geen naam bijschrijven op een bestaande betaalrekening. Geen nieuwe producten meer afnemen.

Wat vinden we daar van?
Dick van Kleef uit Rotterdam schreef op 9 juli 2022 om 15:51
Goedemiddag,

Mijn vrouw (59) en ik (62) zijn van plan om over 1-2 jaar naar Spanje te emigreren. Wij zijn van plan om het gehele jaar in Spanje woonachtig te zijn en naast onze oudedagsvoorziening zullen er verder geen inkomsten worden gegenereerd.

Onze oudedagsvoorziening zal bestaan uit:
1. Uitkeringen van mijn stamrecht BV,
2. Lijfrentes te financieren uit de
- nog te realiseren - verkoopwinst van ons bedrijf,
3. Lijfrentes te financieren uit onze fiscale
oudedagsreserve,
4. Vervroegd ouderdomspensioen uitgekeerd door Nationale Nederlanden (collectieve
pensioenregeling voormalige werkgever),
5. Vanaf 2027 en 2029 AOW uitkeringen.

Ik vraag mij af of ik op het moment van emigratie wel of niet verdragsgerechtigd zal zijn inzake de "Regeling gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden"(CAK). Ik las op hun website dat een flexibel (vervroegd) pensioen of keuzepensioen gelijk wordt gesteld aan een wettelijk pensioen of uitkering. Tevens staat op hun website de toelichting: "U was werknemer en u bent vervroegd met pensioen gegaan. U heeft gebruikgemaakt van het flexibel pensioen of keuzepensioen voor werknemers. Uw pensioenfonds betaalt dit pensioen aan u uit."

Nationale Nederlanden is echter volgens mij geen pensioenfonds maar een pensioenuitvoerder. Is dat onderscheid inzake het wel of niet verdragsgerechtigd zijn uberhaupt van belang?
Beheerdersantwoord van: Ed Roosen
Geachte Dick van Kleef,

Hartelijk dank voor uw bericht.
Zoals u op onze website heeft kunnen lezen zijn wij een vereniging die de belangen van haar leden behartigt.
Daarvoor betalen onze leden een jaarlijkse contributie.

"Bent u (nog) geen lid van de VBNGB en heeft u een eenvoudige vraag dan kunt u vrijwel altijd rekenen op een antwoord. Echter, meer specifieke vragen, die tijd vergen om te onderzoeken en te beantwoorden, worden alleen van leden in behandeling genomen".

Zie ook: https://vbngb.eu

Volgens onze administratie blijkt dat u geen lid bent van onze vereniging. Mocht ik me hierin vergissen, dan hoor ik dat uiteraard graag.
Uw vraag vergt meer tijd en daarom kunnen deze nu niet in behandeling nemen.
Het staat u uiteraard vrij om al dan niet lid te worden.
Indien u besluit lid te worden zullen wij ons zo spoedig mogelijk over u vraag buigen en u trachten te helpen.
Ik zie uw eventuele reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Ed Roosen
VBNGB
Jan de Voogd uit Haastrecht schreef op 22 april 2022 om 17:37
@Bauer

Voor ten onrechte door Nederlandse instanties ingehouden zorgbijdragen ten behoeve van het CAK (zoals genoemde buitenlandbijdragen) moet u bij het CAK zelf zijn. U kunt eventueel ook de aanslag 2021 van het CAK afwachten.
Ik vraag me wel af op welke grond u beiden , vooral uw vrouw, naar Duits recht verzekerd is verklaard (iets wat overigens Duitse instanties moeten beoordelen), en niet verdragsgerechtigd ten laste van het CAK. Uw vrouw heeft immers slechts AOW uit Nederland. Voor uzelf is van belang welke pensioenen u uit Nederland en uit andere landen ontvangt om uw verzekerdenstatus voor zorgkosten te kunnen vaststellen.
Aaangifte inkomstenbelasting in Nederland is geen weg om de genoemde zorgbijdragen terug te krijgen. Het doen van aangifte in Nederland is verplicht indien er belasting verschuldigd is aan Nederland. Voor uw vrouw lijkt dit niet het geval te zijn.
Thomas & Marie Denise Bauer uit Merzhausen Duitsland schreef op 22 april 2022 om 17:16
Goedemiddag,
Na een erg slechte ervaring met een Nederlandse belastingadviseur heb ik afgelopen jaar de aangifte voor 2020, het jaar van onze emigratie uit Nederland, zelf verzorgd. Nu, voor het eerste jaar dat we volledig buiten NL verbracht hebben, rijzen er toch nog enkele vragen, waar ik geen duidelijke, onweersproken antwoord op internet cq. de website van de belastingdienst zelf vindt. Mijn excuses dat ik de vragen hier neerleg. Alvast dank voor advies.

Onze situatie:
Na ca 30 jaren werk in NL zijn mijn vrouw en ik 2020 als gepensioneerden naar Duitsland geëmigreerd. Mijn vrouw ontvangt naast pensioenen uit andere landen, waaronder ons woonland Duitsland, uit Nederland alleen AOW met een hoogte ver onder de grens van 15.000 €. Ik zelf ontvang, naast pensioenen uit enkele andere landen, uit Nederland pensionen van duidelijk boven de 15.000 €. Wegens andere inkomsten ben ik geen "KBB-er" .
We hebben geen bezittingen in NL, behalve een giro-bankrekening.
Afgelopen jaar heeft het CAK geoordeeld dat we beiden niet via het CAK verzekerd zijn, maar direct onder de Duitse Ziektekostenverzekeringswet vallen en onze premies hiervoor, en voor de langdurige zorg direct aan de verzekeraar betalen zonder tussenkomst van het CAK.

Het (online) aangifteformulier "voor buitenlandse belastingplichtigen" noemt expliciet dat ik alleen inkomsten uit NL moet opgeven, en ook geen banktegoeden (omdat het niet om ... gaat).

Vraag 1:
In de jaaropgave van de 3 pensioenen die ik uit NL ontvang waaronder een AOW van de SVB, wordt naast "loonheffing" ook een bedrag "Bijdrage ZVW Buitenland" genoemd, en een bedrag voor "Bijdrage wet langdurige zorg".
Gezien de beslissing van het CAK lijkt me dit niet correct. Kan ik deze bijdragen van de verschillende instanties terugvragen?

Vraag 2:
omdat mijn vrouw minder dan 15.000 € uit NL ontvangt, is zij alleen in Duitsland belastingplichtig. In een webpagina van Wolters Kluwer is te lezen dat zij toch "belastingplichtig in NL" is. Moet zij - net als ik - een aangifte indienen?

Vraag 3:
Ook bij haar AOW-uitkering wordt loonheffing en de bijdragen "ZVW" en "Langdurige zorg" ingehouden. Is dus aangifte de enige manier om deze bijdragen terug te krijgen ?

Hartelijk dank voor competente advies.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bauer
Ben Brandenburg uit Den Haag schreef op 6 februari 2022 om 12:28
Goedendag,
01/01/23 verhuis ik naar Draseikiai in Litouwen. Ik ben mij aan het verdiepen in de regelgeving. Bij landeninformatie zie ik niet iets zoals de Baltische Staten staan. Voordat ik lid wordt kan ik dat dan wel ergens terugvinden?

met vriendelijke groet,
BHA Brandenburg
Beheerdersantwoord van: Ed Roosen
Geachte BHA Brandenburg,

Hartelijk dank voor uw bericht.
Helaas hebben wij geen landencoördinator in Litouwen.
Wel kunt u op onze website algemene informatie vinden over emigratie.
Het is mij niet duidelijk of u verdragsgerechtigde bent of niet.
Zie bijvoorbeeld ook hier: https://vbngb.eu/algemene-dossiers/zorg/woonlandzorg/ en https://vbngb.eu/algemene-dossiers/belastingen/belastingverdragen-van-nederland-met-woonland/

Ik hoop u hiermee een beetje te hebben geholpen.

Met vriendelijke groet,

Ed Roosen
Almast Diedrich uit Kaltennordheim schreef op 25 november 2021 om 23:58
Jaarlijks ontving ik van het CAK een brief over het stoppen van de inhouding van de buitenlandbijdrage als een bepaald inhoudingsniveau was bereikt. Citaat uit zo'n brief:
"Volgens ons systeem hebben wij de maximumbijdrage voor jaar laten inhouden. Daarom wordt er geen verdragsbijdrage meer ingehouden op uw inkomen. ... Hou er daarom rekening mee dat u later nog een bedrag moet bijbetalen. Dat geldt in ieder geval voor de volgende situaties: U heeft een jaarinkomen dat hoger is dan €34.000,-. Dat is namelijk in ons systeem het maximale jaarinkomen. Heeft u meer inkomen, dan valt uw verdragsbijdrage ook hoger uit." einde citaat.

Ook in 2021 is mijn inkomen boven de €34.000. In 2021 is de eerder aangehaalde brief van het CAK echter niet ontvangen en ging de inhouding door ook nadat de CAK-grens van € 34.000 was overschreden.

Telefonische navraag bij het CAK heeft geleerd dat de brief niet is verzonden omdat over de voorgaande jaren steeds bijbetaald moest worden. Ook werd meegedeeld dat er tot het eind van 2021 de maandelijkse inhoudingen ongewijzigd zouden worden doorgevoerd. Dit laatste heeft tot gevolg dat er meer ingehouden gaat worden dan de maximale ZVW- en WLZ-bijdragen maal de woonlandfactor. De systemen bij het CAK zouden er niet op ingericht zijn om de inhouding te laten stoppen bij het bereiken van het maximale ZVW- en WLZ-loon. Volgens het CAK hoefde ik mij echter geen zorgen te maken omdat het vanzelf wordt terugbetaald bij de definitieve jaarafrekening.
Diverse vragen:
1. Kent het systeem van het CAK tegenwoordig geen maximaal jaarinkomen meer van € 34.000 (op deze vraag kon de dame van het CAK mij geen antwoord geven)?
2. Als de grens van € 34.000 inderdaad is losgelaten, waarom heeft het CAK dan niet iedereen op wie dit (mogelijk) van toepassing is daarover geïnformeerd?
3. Mag het CAK meer verdragsbijdrage inhouden, dan op basis van de wettelijke maxima voor ZVW- en WLZ-loon is vastgesteld?

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.