Selecteer een pagina

Eindrapport Buitenlandse Zaken naar overheidsdienstverlening aan de burger buiten Nederland.

nov 8, 2020

Eindrapport van het onderzoek dat Kantar Public afgelopen juni en juli in opdracht van Buitenlandse Zaken heeft uitgevoerd naar overheidsdienstverlening aan de burger buiten Nederland.

O.a. dankzij de aandacht die ook VBNGB aan dit onderzoek heeft besteed op websites en sociale media hebben iets meer dan 5000 respondenten deelgenomen aan het onderzoek. De belangrijkste resultaten hebben we nu op een rijtje gezet en zijn terug te vinden in het document in de bijlage. Ook de conclusies die we uit dit onderzoek hebben getrokken én de vervolgacties komen aan bod.

Klik hier voor het eindrapport van het onderzoek van Buitenlandse Zaken naar overheidsdienstverlening aan de burger buiten Nederland.

14 Reacties

 1. En wat gaat de overheid met dit (ongetwijfeld dure) rapport doen?
  Juist…..helemaal niets!
  Ik moet nog steeds voor een paspoort of ID naar Parijs (760 km!).

  Antwoord
  • Ik hoorde laatste dat er een ambassade werd geopend in een land waar ik nog nooit van gehoord had. Wij moeten in Frankrijk wel veel geld uitgeven en ver reizen om een paspoort te verlengen.

   Antwoord
  • De beleidsreactie staat al in het rapport:
   Wat gaan we hiermee doen?
   • We gaan verder met het stap-voor-stap uitbouwen van Nederlandwereldwijd.nl, ondersteund door hetcontact center (telefoon, email, twitter, whatsapp, Facebook). Nederlandwereldwijd wordt daarmee steeds meer de centrale en logische ingang bij de overheid voor burgers in het buitenland.
   • Dat is wel een groeiproces, waarbij we ons tot eind 2021 vooral richten op het bundelen en verder verbeteren van de informatievoorziening op de website en door de medewerkers van het contact center. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar onderwerpen die in dit onderzoek lager dan wenselijk scoren.
   • Het daadwerkelijk afnemen van diensten en regelen van zaken vindt plaats bij de daarvoor verantwoordelijke organisatie, waarbij Nederlandwereldwijd de weg wijst. We gaan verder met het vergroten van de samenhang tussen producten en diensten, waardoor voor burgers buiten Nederland duidelijker wordt wat gevraagd wordt, in welke volgorde, hoe dat gaat en waar zij moeten zijn.
   Daarmee willen we voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden en – ook voor hun informatie – bij een veelheid aan organisaties terecht moeten.
   • We gaan verder investeren in proactieve ondersteuning van de klant, door te wijzen op andere zaken die in zijn of haar situatie ook relevant zijn, zowel op de website als door voorlichters van het contact center.
   • We gaan de met dit onderzoek verkregen data op onderdelen nog nader analyseren, bijvoorbeeld op het punt van meervoudige contacten of wat respondenten verbeterd, dan wel verslechterd vinden aan de dienstverlening door de overheid. Ook gaan we aan de slag met gebruikersonderzoek, door groepjes respondenten die hebben aangegeven graag betrokken te zijn bij vervolgonderzoek uit te nodigen om input en feedback te geven.
   • Op het punt van betaalde dienstverlening en registratie ten behoeve van meer proactieve en persoonlijke dienstverlening gaan we de mogelijkheden nader (laten) verkennen. Voor registratie vergt dit wel nauwere samenwerking tussen overheidsorganisaties.
   • We blijven aandacht vragen voor verdere digitalisering van processen voor het afnemen van dienstverlening door burgers in het buitenland.

   Antwoord
 2. Zie ook
  Staat van het Consulaire 2020 van 19-06-2020
  Daarin specifiek over reisdocumenten:
  “Ten aanzien van reisdocumenten geeft het onderzoek aan dat een aantal landen de mogelijkheid biedt om online een nieuw paspoort aan te vragen. In het internationaal vergelijkend onderzoek dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Buitenlandse Zaken samen hebben laten uitvoeren, is om die reden expliciet aandacht gegeven aan de landen Estland en het VK. In bijvoorbeeld het VK is de verschijningsplicht bij het aanvragen van identiteitsdocumenten zoals paspoorten, grotendeels afgeschaft. In Nederland is dit, mede vanwege de opname van vingerafdrukken in paspoorten, op dit moment niet mogelijk. Het ministerie onderzoekt wel, in samenspraak met het ministerie van BZK, de mogelijkheden voor het flexibeler toepassen van de verschijningsplicht. Bijvoorbeeld door aanvragers in de gelegenheid te stellen om op een voor hun gelegen moment biometrie achter te laten op de post. In de brief waarmee minister Knops en ik het internationaal vergelijkend onderzoek aan de Kamer hebben aangeboden5 geven wij aan dat het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan een gefaseerde en veilige digitalisering van het aanvraagproces, waarbij bezoek aan een aanvraagbalie nodig blijft voor de identiteitsvaststelling en afgifte van biometrie. Vorig jaar is een online paspoortaanvraagformulier ontwikkeld. Dit formulier wordt sinds 11 september 2019 getest voor paspoortaanvragen bij de Nederlandse ambassade in Bern.
  Daarnaast is per november 2019 de paspoortdienstverlening via een externe dienstverlener uitgebreid naar de locatie Perth. De in april voorziene opening van de paspoortbalie bij de externe dienstverlener in Birmingham is door de COVID-19 crisis uitgesteld naar een later moment.6
  Nederland zet daarnaast actief in op ‘mobiele brigades’, Wereldwijd zijn op locatie consulaire spreekuren georganiseerd om paspoortaanvragen in te nemen van Nederlanders in het buitenland. Mobiele apparatuur is bijvoorbeeld ingezet door CG Sydney in Perth, Brisbane, Melbourne, Brisbane en Adelaide; door CG Sao Paulo in Brasilia, Belem, Fortaleza, Recife en Holambra II; door ambassade Wellington in Auckland, Christchurch, Tauranga/Rotorua, Hamilton, Napier, Nelson en Invercargill; door ambassade Madrid op de Balearen, de Canarische eilanden, in Benidorm, Barcelona en Málaga. In de VS reisden CG San Francisco naar Denver en Phoenix en CG New York ging met mobiele apparatuur naar Boston en Pittsburgh. Door de COVID-19 crisis ligt deze dienstverlening stil, maar zodra de situatie het toelaat zullen ambassades en consulaten-generaal weer op locatie consulaire spreekuren organiseren.”

  Antwoord
  • Ik lees in de krant dat op de meest onzinnige plaatsen een Nederlands consulaat wordt geopend.
   Echter wij Nederlanders wonende in Frankrijk, moeten over het algemeen een pokken eind reizen voor vernieuwing paspoort of ID.
   Immers alle consulaten mogen deze vernieuwing niet meer doen.

   Antwoord
 3. Door de COVID-19 crisis ligt deze dienstverlening stil.

  Er kan helemaal niets. Geen paspoort aanvragen. Geen DIGID aanvragen. Niets. Over schade aan de samenleving gesproken. Lezen we daar ook ergens iets over?

  AUB geen overheidspropaganda klakkeloos overnemen. Niet alles is waar wat de overheid zegt.

  Antwoord
  • Dit stata er over op nederlandwereldwijd.nl:

   Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in het buitenland woont
   Woont u als Nederlander in het buitenland? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Door het coronavirus is het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk. Dit geldt ook voor de aanvraag bij een kantoor van een externe dienstverlener zoals VFS Global. U kunt wel een aanvraag doen via de gemeentebalie op Schiphol of een grensgemeente in Nederland.

   Antwoord
 4. En wat heeft een gepensioneerde Nederlander met domicilie in de EU-staten hieraan, daar hij zich niet kan veroorloven wereldwijd te reizen gezien het feit dat hij niet kan rekenen op een ziektekostenverzekering welke in het buitenland (buiten de EU) te maken kosten vergoed te krijgen. De verdragsgerechtigde is niet verzekerd en dus is er ook geen onderliggende verzekering hetgeen betekent dat een reisverzekering niet uitbetaalt.

  Henk Komdeur, Frankrijk

  Antwoord
  • In het algemeen is dit reizen buiten de EU een probleem voor het verkrijgen van een voldoende betaalbare reisverzekering. Er zijn ehcter woonlanden waar men tegen dezelfde voorwaraden las iemand die daar woont en verzekerd is wel zo’n werelddekkende reisverzekering kan krijgen, zoals in elk geval Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Overigens mag worden aangenomen dat men niet voor bijv. aanvraag van reisdocumenten vanuit de eU naar buiten de EU gaat reizen.

   Antwoord
   • In reisverzekeringen is een pandemie (als corona) uitgesloten.

    Ten tweede, schijnt, als je een ID aanvraagt via ambassade Parijs/Buitenlandse zaken, de NFC chip niet te werken.
    DigiD heeft laten weten dat de DigiD opnieuw geactiveerd moet worden, via die NFC chip.
    Maar ja, als die niet werkt.
    Weer een voorbeeld hoe Nederland omgaat met haar burgers die niet in Nederland wonen.
    Kan je wel een heel “mooi” en duur rapport in elkaar flansen, maar echte maatregelen om burgers buiten Nederland te helpen, heb ik nog niet gezien.

 5. Mobiel paspoort aanvraagstation Australie
  door St. GOED | nov 13, 2020 | Consulaire Zaken | 0 Reacties
  Het is algemeen bekend dat velen van de Nederlanders in het buitenland een lange reis moeten afleggen om een paspoort te vernieuwen. Hier heeft onze partner het NIHB in 2018 campagne voor gevoerd. Er zijn sindsdien een aantal verbeteringen doorgevoerd, zoals de mogelijkheid om bij een VFS Global (visa kantoor) het paspoort te vernieuwen. Tevens de inzet van een MVA, een mobiel paspoort aanvraagstation, waarbij de ambassade naar je toekomt. Deze MVA’s zijn vaak gelijk volgeboekt en worden niet voldoende ingezet. Daarnaast kan de informatievoorziening veel beter. Van andere toezeggingen zoals het afnemen van de vingerafdruk op een ander moment dan tijdens paspoort vernieuwing, is de status niet bekend.

  Lees verder op: https://www.stichtinggoed.nl/consulaire-zaken/mobiel-paspoort-aanvraagstation-australie/

  Antwoord
 6. Dag en nacht paraat voor Nederlanders in nood
  Nederlanders reizen veel en graag. Ze werken, wonen en studeren over de hele wereld. Maar wat doe je als je in Hongarije woont en een nieuw paspoort nodig hebt? Als je als uitwisselingsstudent in Thailand een scooterongeluk krijgt? Als je op vakantie bent in Portugal en beroofd wordt van al je spullen? In al die gevallen kun je bellen (of mailen, of appen) met Buitenlandse Zaken.
  Het 24/7 Contactcenter van Buitenlandse Zaken is dag en nacht bereikbaar voor Nederlanders die hulp nodig hebben van BZ op +031247247247. Maar ook mensen met een andere nationaliteit die naar Nederland willen reizen kunnen het nummer bellen, bijvoorbeeld voor visumaanvragen.
  Zie: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/het-verhaal-van-bz/dag-en-nacht-paraat-voor-nederlanders-in-nood

  Antwoord
  • Gebeld met buitenlandse zaken voor een afspraak verlengen ID op Schiphol. Aangegeven dat ik wel een flinke tijd van tevoren een afspraak wilde plannen, aangezien het aardig wat planning vereist vanuit het buitenland, zeker in deze coronatijden.
   Wat een parmantige ambtenaar aan de telefoon: totaal geen begrip voor het feit dat je een flinke tijd van tevoren wilde plannen. Geef aan dat het wel een hoop geld kost om of naar Parijs te gaan of naar Schiphol. Gooide ook daarna de hoorn op de haak.
   En dat wordt betaald van onze belastingcenten!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.