Selecteer een pagina

Update van het CAK: Vaccinatie in Nederland voor Nederlands verdragsgerechtigden

Van ons bestuurslid, Roy Meijnderts, kregen wij op 1-3-2021 onderstaand en geactualiseerd bericht van het CAK inzake Covid-19 vaccinatie in Nederland voor Nederlands verdragsgerechtigden.


Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben heel begrijpelijk veel vragen over covid-19. Zo vragen verdragsgerechtigden, die via het CAK een ziektekostendekking hebben, zich af of ze ook in Nederland terecht kunnen voor een vaccinatie. Het CAK geeft hierop antwoord, gebaseerd op informatie van RIVM, GGD en Rijksoverheid.

Ik wil me in Nederland laten vaccineren tegen covid-19. Kan dat?

Nee, dat kan in principe niet. Als u niet in Nederland woont, kunt u zich niet in Nederland laten vaccineren tegen covid-19. U krijgt in uw woonland een vaccinatie. Zo weet uw woonland wie al wel en wie nog niet is gevaccineerd. Dat is belangrijk voor het bestrijden van het virus in uw woonland.

Maar ik heb anders toch ook altijd recht op zorg in Nederland?

Dat klopt. Iedereen die in een EU/EER land of Zwitserland woont en verzekerd is via het CAK, heeft recht op zorg in Nederland. Daar betaalt u een verdragsbijdrage voor. Maar dit geldt alleen voor zorg die onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) valt. De vaccinatie tegen covid-19 valt echter niet onder de Zvw of Wlz. De vaccinatie is ook niet gekoppeld aan de zorgverzekering. Iedere inwoner van Nederland – verzekerd of niet – kan een prik tegen covid-19 krijgen. Dat is namelijk in het algemeen belang van Nederland.

Zijn er dan helemaal geen uitzonderingen?

Bent u al langer dan 1 maand tijdelijk in Nederland? En kunt u door omstandigheden niet terug naar uw woonland? Neem dan contact op met de GGD in de regio waar u tijdelijk bent. De GGD bekijkt uw situatie en bepaalt of u misschien toch een vaccinatie in Nederland kunt krijgen.

Kan ik hulp krijgen van het CAK of Zilveren Kruis?

Het CAK en het Zilveren Kruis kunnen u niet helpen met vragen over covid-19, vaccinatie of het maken van een afspraak met de GGD. Alleen de GGD is verantwoordelijk voor het organiseren van de vaccinaties in Nederland. U moet zelf contact opnemen met de GGD. De GGD bekijkt uw situatie aan de hand van de richtlijnen van het RIVM. Komt u in aanmerking? Dan maakt de GGD een afspraak met u. De GGD voert ook de vaccinatie uit.

Hoe zit het dan met de samenwerking in de EU?

Alle EU lidstaten kopen gezamenlijk de vaccinaties tegen het virus in. Zo kunnen er betere afspraken gemaakt worden met de makers van het vaccin en over een eerlijke verdeling van de vaccins in de EU. De EU bemoeit zich niet met het vaccinatiebeleid van de verschillende EU landen. De EU landen bepalen zelf hun vaccinatie beleid.

19 Reacties

 1. Hoe zit het met Nederlanders die naar het buitenland gaan. Mijn vrouw is Russisch, zij kan zich laten inenten in rusland. Als buitenlandse moet ze dan wel 20 of 25 euro betalen.

  Antwoord
  • Ik ben nota bene Nederlander en betaal heel veel (WLZ) aan het in stand houden van het Nederlandse gezondheidssysteem, maar voor een vaccinatie kan ik niet terecht in Nederland.
   Het voelt alsof je opgelicht wordt!

   Antwoord
  • Het hangt af van de regelingen in het land van verblijf. In Nederland maakt het niet uit of je Nederlander bent of niet. Ingeschreven zijn in Nederland wil zeggen onder het vaccinatieprogramma vallen, niet ingeschreven moet men minstens en maand in het land verblijven om in aanmerking te kunnen komen, beide ongeacht de nationaliteit.
   Doel van het vaccinatieprogramma is niet de individuele burger te beschermen, maar het land. Het is daarom geen kwestie van zorgverzekering.

   Antwoord
  • Weet u of ik me als buitenlander my in Rusland kan laten vaccineren? Heb ik een visum nodig om naar Rusland te vliegen?

   Antwoord
 2. Bizar, ik ben in 2019/2020 bijna 6 maanden In Nederland geweest ivm stage zoon. Met Frans inentingsverzoek voor de griep vaccinatie bij een huisarts in Nederland geweest. Ik zat niet in het vaccinatieprogramma van de Nederlandse gezondheidsraad dus werd niet gevaccineerd tegen de griep, terwijl ik kon aantonen in een risicogroep te zitten.
  Even 1200 km naar huis terug te rijden voor een vaccinatie was mij te gek!
  Een vaccin kopen kon ook niet!
  Aangezien wij vlak bij de Belgische grens verbleven, heb ik een farmacie in Vlaanderen gevraagd. Daar kon ik gewoon een griepvaccin (voor 12 euro) kopen. Zij begrepen gelukkig het probleem.
  In Nederland gevraagd om ingeënt te worden. Ook al weer moeilijk.
  Ik heb toen aangegeven dan maar zelf de spuit te zetten, en toen kon het wel. Kostte me ook nog 36 euro.
  Wat een heerlijk Europees systeem van ziektekostenregeling!!

  Antwoord
 3. Ik woon in België en werk in de zorg in Nederland en kan/mag mij dus wel laten vaccineren in Nederland. In België zou ik pas tegen de zomer aan de beurt zijn, in Nederland krijg ik m volgende week.

  Antwoord
  • Hoe krijg je een bewijs van vaccinatie? Wordt je dan bij rivm geregistreerd?

   Antwoord
 4. M. Boret, eens te meer blijkt voor de Nederlandse overheid de uitspraak “uit het oog, uit het hart” te gelden!
  Waar andere landen hun uiterste best doen om voormalige inwoners te helpen waar zij kunnen, loopt een geëmigreerde Nederlander alleen maar tegen een muur van onwil op. Treurig en zorgwekkend!

  Antwoord
 5. Ja en bestaan er geen Nederlanders die buiten Europa wonen of in een land waar helemaal geen inenting mogelijk is. Ik denk dat de Nederlandse ambtenaar te hoog is opgeleid. Waardoor deze niet verder kijkt dan zijn neus lang is

  Antwoord
 6. Wij wonen al 22 jaar in Turkije. Gisteren zonder problemen onze laatste vaccinatie covid-19 gehad. De eerste vaccinatie was op 1 februari j.l.
  Het aangename was dat we direct geholpen werden. Geen wachtlijst.

  Antwoord
 7. Er wordt gesproken van het land waar je als Nederlander woont en geregistreerd bent en daardoor gevaccineerd zal worden. . Maar zelfs binnen Europa is er een land dat geen inwonersregistratie kent. Dus die bewering geldt niet voor alle Nederlanders die in dat land wonen.
  Net als bij veel zaken die o.a. te doen hebben met corona is de informatie niet volledig of zelfs helemaal verkeerd.

  Antwoord
 8. Ik woon in Hongarije, daar prikken ze de chinees en de Russische vaccin. Beide niet door Emea goedgekeurd. Kan ik dan wel een in nl halen?

  Antwoord
 9. Ik woon is Spanje en ben al sinds 12 sept. In NL vanwege zware operatie van mijn man. Tussendoor kunnen we vanwege de Corona niet zo maar terug. We hebben alle wegen tot aan het ministerie doorlopen om te kijken dat in ieder geval mijn man een vaccinatie kan krijgen. We krijgen overal 0 op request.

  Antwoord
 10. Naar aanleiding van het bericht van het CAK zijn wij benaderd door het RIVM. Het bericht dat iedereen die langer dan een maand in Nederland verblijft aanspraak maakt op een COVID-19-vaccinatie is waar, alleen de planning van het vaccinatieproces is nog niet zover dat men weet hoe dit is in te passen is. Het RIVM heeft ons dus dringend gevraagd, de tekst van het CAK te wijzigen. In plaats daarvan verwijs ik naar wat het CAK zelf op de website heeft geplaatst. Zie

  https://www.hetcak.nl/regelingen/buitenland/het-laatste-nieuws/verdragsgerechtigden-corona-vaccinatie

  Gezien deze situatie kan ik Nederlanders in het buitenland die speciaal voor een vaccinatie naar Nederland willen komen, vooralsnog ontraden dat te doen.

  Verder zijn wij met het CAK en het RIVM overeengekomen dat berichtgeving over de vaccinatie door het RIVM zal gebeuren. Eventuele vragen kunt u stellen aan secretaris@vbngb.eu.

  Antwoord
 11. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat je als Nederlander die in het buitenland woont geen vaccinatie in Nederland kunt krijgen! In Bulgarije waar ik woon,vinden ze dit heel vreemd.

  Antwoord
 12. En als je in het buitenland gevaccineerd bent met een door de EMA goedgekeurd vaccin, hoe zit het dan met de geldigheid in Nl?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.