Selecteer een pagina

Vaccinatie in Nederland voor Nederlands verdragsgerechtigden

Van ons bestuurslid, Roy Meijnderts, kregen wij op 24-2-2021 onderstaand bericht om onder uw aandacht te brengen.

Vaccinatie in Nederland voor Nederlands verdragsgerechtigden

Verleden maand zijn er wat vragen geweest over het vaccineren van Nederlandse verdragsgerechtigden als zij op bezoek in Nederland zijn. Het algemene antwoord was negatief. Vaccineren gebeurt in het woonland.

Onder de vragenstellers was een echtpaar, 70-plussers, dat langere tijd in Nederland verbleef wegens ziekte van een van beiden en de reisbeperkingen. Zij hebben geprobeerd een vaccinatie te krijgen, wat door alle instanties werd afgewezen.

Wij hebben dit opgenomen met het CAK. Het CAK komt nog met een stellingname, maar voorafgaande daaraan kan daarover het volgende gezegd worden. Er is een vaccinatierichtlijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waarin onder meer staat:

Alle personen woonachtig in Nederland en ingeschreven bij de gemeente komen in aanmerking voor een COVID-19-vaccinatie. Daarnaast komen ook ongedocumenteerden, (uitgezette) personen in detentiecentra, personen die niet in Nederland wonen of zijn geregistreerd maar langer dan 1 maand in Nederland verblijven, asielzoekers, en Nederlandse diplomaten en militairen die in het buitenland zijn, in aanmerking voor een COVID-19-vaccinatie.

Genoemd echtpaar kwam dus wel voor vaccinatie in aanmerking, niet omdat zij Nederlander, Europeaan of verdragsgerechtigde zijn, maar omdat zij langer dan een maand in Nederland verbleven. Het CAK heeft dit nu met de overkoepelende organisatie van de GGD opgenomen en hopelijk wordt in soortgelijke gevallen in de toekomst juist gehandeld.

16 Reacties

 1. Met dank. Die maand is een handzaam criterium. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.

  Ik had zelf een discussie met CAK over het bevolkingsonderzoek in NL. Daar werd ik ook van buitengesloten. Geen basispakket maar financiering uit algemene middelen. En als ik daar nou ook aan bijdraag?

  Antwoord
 2. Geweldig dat het CAK gaat ingrijpen!
  Hier zitten wij nog steeds op vaccinatie te wachten. Het CAP hier (in Lloret de Mar) beweert dat ze nog steeds geen vaccins hebben ontvangen, terwijl een groot deel van het zuiden al gevaccineerd is. Ik ben bijna 65, extreem vatbaar (geen weerstand door een ernstige bloedziekte) en mijn man wordt over 2 dagen 70 en heeft astma. Geen idee waar wij gevaccineerd kunnen worden…

  Antwoord
 3. Anderzijds en overigens … wat doen 70-plussers in coronatijd zolang in Nederland.
  Als je ziek bent wil je thuis zijn. Dat is je woonland. Toch?

  Antwoord
  • Dat is niet aardig van je Rudi.
   Bedankt voor je belangstelling, gelukkig gaat het goed.

   Als je in Nederland behandeld bent voor kanker, omdat die toevallig ontdekt werd toen je daar was, ga je niet eerst naar je andere woonland om alles opnieuw op te starten. Enzovoorts.
   Bovendien zal het de verzekering niet onwelgevallig zijn dat dit alles voor Nederlandse prijzen is gebeurd en niet voor de Zwitserse.

   Beide landen voelen als ons woonland. Ik hoop dat je dat niet erg vindt.

   Antwoord
 4. Reeds 4 maanden verblijf ik in NL omdat ik in verband Corana niet terug kan (auto) naar Spanje omdat ik het risico te groot vond. ( 85 jaar)
  In januari het GAK gebeld en gevraagd of zij een copie van het blauwe kaartje naar mijn tijdelijke acres in NL willen sturen omdat het origineel zoals ieder jaar naar Spanje is verstuurd en ik het misschien nodig had.
  Tot mijn verbazing vroeg zij waarom ? Mijn antwoord , voor eventuele zorg en vaccinatie. “ Die moet u in Spanje halen!” En het gesprek werd beëindigd .
  Gelukkig krijg ik over 2 dagen ,27 februari de eerste prik dankzij de GGD die spontaan meewerkte na mijn verhaal.

  Antwoord
 5. Mijn naam is Ferdi Pusters, uitgeschreven uit het Gemeente register Hilversum en inmiddels een paar jaar woonachtig in Thailand.
  Heb nog wel een pied a terre adres in Hilversum vanwege jaarlijks bezoek aan mijn familie aldaar
  Ik ben een 80 plusser en wil graag in aanmerking komen voor het vaccin Pfizer danwel Moderna tegen corona en wil dit in Nederland laten doen tijdens mijn bezoek in de zomer dit jaar.
  Mag ik uit het bovenstaande concluderen , als ik minstens een maand in Nederland verblijf ik wel voor vaccinatie in aanmerking kan komen?
  Momenteel zijn de vaccins van genoemde brands in Thailand niet beschikbaar evenmin in commerciele ziekenhuizen.
  Graag uw antwoord svp naar mijn mailadres : ferdipusters@hotmail.com

  Antwoord
  • Er staat in het eerste bericht dat het CAK dit gaat overleggen met de GGD(en) om het zo geregeld te krijgen voor (langdurig) Nederland bezoekende verdragsgerechtigden . Mogelijk kunt u zich op het geciteerde uit de vaccinatierichtlijn beroepen als u zelf gevaccineerd wenst te worden.

   Antwoord
 6. Goedemiddag, ook wij (70+), in Frankrijk wonend en tijdelijk in NL, hebben geprobeerd om een vaccinatie te krijgen. Ik ben 3 dagen bezig geweest met telefoontjes, RIVM. Ministerie, GGD en uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik maar naar Frankrijk moest rijden. 1500 heen, 1500 terug en over 3 weken weer deze rit.
  Ons huis is verkocht in Frankrijk en wij kunnen pas eind augustus in ons nieuwe huis in Frankrijk, dus moeten wij de vaccinatie in NL verkrijgen.

  Naar aanleiding van uw bericht, ga ik de GGD nog maar eens bellen.

  Met vriendelijke groet
  Ron van der Meer

  Antwoord
  • Succes. Ik ben weken aan het werk geweest, zeer intensief. Leuk was het niet. Vele kastjes en muren gezien, steeds weer. Je komt terecht bij mensen die de cursus “nee zeggen” succesvol hebben doorlopen.
   De redelijkheid en de aanhouder hebben gewonnen.

   Antwoord
 7. Wij zitten in een soortgelijke positie van de voornoemde personen. Naar aanleiding van het bericht vandaag contact gehad met het RIVM. De richtlijn is hen niet bekend. Het RIVM blijft bij de stellingname: ingeschreven zijn in een gemeente.
  Waarvan akte.

  Antwoord
  • Het CAK adviseerde contact op te nemen met de GGD ter plaatse en te wijzen op de genoemde richtlijn.

   Antwoord
 8. Ook ik ben woonachtig buiten NL en heb nu 3 dagen geprobeerd om iemand te bereiken die dit weet. Heb GGD Friesland, GGD Utrecht, CAK en 3 maal het RIVM. Het antwoord luidt onbekend en u moet de prikken in uw woonland halen.
  De CAK vermelde nog dat het geen verzekerings kwestie is maar een landelijke actie, en dus hebben zei er niets mee te maken. Aldus de vriendelijke dame

  Antwoord
 9. Ik was vorig jaar een aantal maanden in Nederland. Aangezien ik in Frankrijk altijd de griepprik krijg, in Nederland verzoek gedaan.
  Nou dat ging mooi niet door.
  Ik heb een injectie in België moeten kopen (daar ging het blijkbaar wel) en hemel en aarde moeten bewegen om die injectie ook nog te laten zetten in Nederland.
  Op eigen kosten, want het Zilveren Kruis betaalde niet terug.
  Begrijp ik nu dat ik die kosten wél kan claimen bij het Zilveren Kruis??

  Antwoord
  • U kunt dat niet opmaken uit deze richtlijn. Die gaat over de Covid-19 vaccinatie, niet over vaccinaties tegen griep of andere ziektes.

   Antwoord
 10. Ik vermoed dat deze vaccinaties niet vallen onder de basisverzekering. Dit is echter op te zoeken.

  Uit de diverse berichten en uit eigen ervaring concludeer ik, dat mensen die niet in Nederland woonachtig zijn, maar wel verzekerd zijn via het CAK en dus een EHIC hebben, voor vaccinaties afhankelijk zijn van de goede wil van medewerkers van de GGD of de huisarts.

  In uitzonderingssituaties zou er toch hulp geboden kunnen worden zonder dat betrokkenen daartoe hemel en aarde moeten bewegen.
  Dit moet natuurlijk beter geregeld worden.
  Niemand reist speciaal naar Nederland om daar vaccinaties te gaan halen, lijkt me. Maar momenteel zijn heel wat mensen er blijven steken omdat terugreizen heel lastig is.
  Hoe bundelen we de krachten? Naar wie moet deze boodschap gaan?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.