Selecteer een pagina

Online enquete over de toekomst van Europa

sep 2, 2021

Beste inwoner van Nederland,

Iedereen in Nederland heeft te maken met de Europese Unie (EU). De EU neemt beslissingen over belangrijke onderwerpen, die ook invloed hebben op uw leven. De toekomst van Europa is dus ook uw toekomst. Daarom wil de EU graag uw mening over Europa weten. Waar moet Europa volgens u aandacht aan besteden? Waar kan de rol van Europa misschien kleiner of groter? En heeft u zelf ook ideeën over de toekomst van Europa? U kunt uw mening en ideeën delen via onderstaande vragenlijst.

Zie: https://vragen.kijkopeuropa.nl/

9 Reacties

 1. Mijn zoon woont bij mij in Frankrijk. Hij loopt stage in Nederland. Neemt auto rijlessen en doet theorie examen in Nederland. Zakt voor zijn rij examen, en wil dit, na afloop stage, in Frankrijk overnieuw doen.
  Echter moet hij wél op nieuw theorie examen (in het Frans!) overnieuw doen.
  Europese rijbewijzen zijn in de gehele EU geldig, maar het theorie examen voor de auto, blijkbaar niet.
  Ik vind dat vreemd!

  Antwoord
 2. Misschien omdat de verkeersregels (en tekens) toch wel behoorlijk verschillen tussen Frankrijk en Nederland? Van een automobilist met rijbewijs wordt uiteindelijk ook verwacht dat deze de regels van het te bezoeken land voor vertrek nakijkt. Helemaal onlogisch lijkt het mij niet, ondanks de ogenschijnlijke geldklopperij.

  Antwoord
  • Ik denk dat de basisverkeersregels wel geharmoniseerd zijn tussen de verschillende EU landen. Hier en daar zal wel een ander verkeersbord of regeltje zijn. Een basis EU theorie examen zou best kunnen, eventueel met een aanvullend licht examen tav afwijkende verkeersregels.
   Maar nu wordt er van uit gegaan dat een ieder die een EU rijbewijs heeft wél de afwijkende verkeersregels in een ander EU land kent, maar dat iemand die een theorie examen heeft gedaan in het ene land, totaal niets snapt van de verkeersregels in een ander EU land.

   Antwoord
 3. Komt er ooit een EU belastingstelsel?
  Ik denk van niet.

  Antwoord
  • Dat is niet te verwachten, althans niet voor de inkomstenbelasting.

   Antwoord
 4. Voor welke groep is de (Nederlandse versie van de) enquete bedoeld? Citaat uit de inleiding ervan “Alle EU-landen gaan de komende tijd met hun inwoners in gesprek “.
  Nederlandse inwoners van Frankrijk zouden, indien dit letterlijk opgevat dient te worden, benaderd kunnen (moeten?) worden door de franse overheid.
  Gaat het om inwoners of paspoort-houders?

  Antwoord
  • Ht bericht is gericht aan inwoners van Nederland. Aaangezien het bij de enquete om meningspeiling gaat in de gehele EU denk ik dat invulling vanuit een andere staat dan Nederland gene bezwaar zal zijn. Andere zou u dezelfde enquete op een Franse site moeten zoeken.

   Antwoord
   • Bedankt Heer De Voogd voor Uw overweging. Ik zal de enquete invullen en al doende zien, in hoeverre er aanvullend commentaar m.b.t. “twee-landigheid” gegeven kan c.q. zou moeten worden in voorkomende gevallen.

 5. Zojuist de enquete ingevuld. Er zijn veel sub-vragen à la “Ook als Nederland dan… “, ter nadere bevestiging van antwoorden, die eventueel in extra kosten (c.q. minder beslissingsmacht) voor Nederland zouden kunnen resulteren. Aan het einde wordt om een (4-cijferige, dus expliciete NL) postcode gevraagd. Nergens wordt via een tekstveld de mogelijkheid geboden om aan te geven, dat het in dit geval een Nederlander woonachtig buiten het grondgebied van het Koninkrijk, maar wel woonachtig in een EU-land betreft, die de enquete invult.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.