Selecteer een pagina

Hardvochtige effecten van overheidshandelen voor burgers binnen de sociale zekerheid

sep 27, 2022

Medio 2022 verscheen het rapport “Hardvochtige effecten van overheidshandelen voor burgers binnen de sociale zekerheid”. De regering heeft daar met een kamerbrief op gereageerd.

Mogelijk zijn er leden binnen onze vereniging die ook nadelige effecten van overheidshandelen, zoals bedoeld in genoemd rapport, hebben ondervonden. Mocht dit zo zijn, dan horen wij heel graag de bijzonderheden van u. U kunt voor uw melding gebruik maken van het contactformulier op de VBNGB website. Selecteer ontvanger: “Ik heb een vraag voor het bestuur”.

Naar aanleiding van uw melding zal ons bestuur, als dat noodzakelijk blijkt, de nodige actie ondernemen.

Klik hier voor de brief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en hier voor het rapport van Panteia.

11 Reacties

  1. Onder de link vind ik alleen de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer.
    Waar vind ik het rapport van Pantela?

    Antwoord
  2. Ben gehuwd met een buitenlandse vrouw. Mijn keuze. Vond het echter vreemd, dat toen mijn vrouw de in Nederland geldende AOW-leeftijd bereikte, bij mij de AOW-uitkering werd gekort omdat er kennelijk gemakshalve, vermoed ik, aangenomen werd dat mijn vrouw de Nederlandse AOW-uitkering kreeg. Maar dat is vanzelfsprekend niet het geval. Heeft nooit in Nederland gewoond of gewerkt. Deze korting heeft zeker nu grote gevolgen, gezien de torenhoge inflatie en de volkomen uit de hand lopende energieprijzen in mijn woonland Litouwen. Eigenlijk klopt dit mijn inziens niet. De pensioenuitkering, die zij vanuit Litouwen ontvangt is vele malen lager dan de AOW-uitkering, die zij zou ontvangen, indien ze recht zou hebben op AOW. Daar komt nog bij, dat mijn ABP-pensioen al 12 jaren niet meer is ge-indexeerd wat een forse waardedaling van dit SBP-pensioen betekent. Het zou sieren als het SVB hiermee bij de korting rekening zou houden (betekent dus maatwerk).

    Antwoord
    • De reden waarom de samenwonende AOW-gerechtigde minder AOW ontvangt is dat bij samenwonen de kosten per persoon van het huishouden lager zijn. In hoeverre een buitenlandse partner kan bijdragen aan het huishouden is niet het probleem van de Nederlandse overheid. Als het ABP uw pensioen ook gekort heeft op grond van uw huwelijk is o.i. niet terecht. Het niet-indexeren van pensioenen is natuurlijk een groot probleem, maar niet specifiek voor emigranten.

      Antwoord
      • Och, we weten toch inmiddels dat dit samenwonen, wel gehuwd zijn enz. een farce is. Ik ken voorbeelden genoeg waarbij z g. ongehuwden een AOW-uitkering krijgen als alleenstaande. Maar toch met een andere alleenstaande samen wonen. Dat is officieel fraude, maar een afdoende controle faalt. Ik heb al eens in het verleden gepleit om dit onderscheid tussen alleenstaande en de samenwoners te stoppen en de AOW-uitkering te individualiseren. Is het probleem hiermee ook opgelost. Overigens was het bij mij echt zo dat toen het SVB mijn AOW-uitkering verlaagde dat ook het ABP-pensioen van mij werd verlaagd !!! En het was zo, dat het SVB erkende dat mijn redenering wel klopte, maar dat het uitgangspunt was dat als je gehuwd bent de Nederlandse regel werd gevolgd. Dus verlaging vanwege het gehuwd zijn wanneer mijn echtgenote de AOW-gerechtigde leeftijd had bereikt

  3. De link naar genoemd rapport geeft bij het volgendeantwoord:
    “Helaas,je hebt geen toestemming om concepten te bekijken”.
    Graag reactie. Ben zeer geïnteresseerd, omdat we hier in Duitsland door het handelen van het CAK inderdaad het nodige hebben meegemaakt t.a.v. kosten Pflegeheim.
    Met vriendelijke groet,
    Wilma Brouwer, Neuenhaus

    Antwoord
  4. Hoewel ik zelf – gelukkig – tot heden geen ervaring heb met de effecten van de genoemde wetten, heb ik met belangstelling de samenvatting en de schema’s in het rapport bekeken. Ben heel benieuwd hoe de politiek, wetgever en uitvoeringsorganen hiermee om zullen gaan. Heb daarnaast zelf als ex-middenkader bij 3 ministeries enige ervaring met wat er allemaal mis kan gaan, vaak door te complexe regels en kaders waar je als ambtenaar zelf ook in kan verdwalen 😏.

    Mijn grootste angst is dat men, zoals vaak, weer extra sturings- en contrôlelagen zal optuigen. Juist dàt leidt namelijk tot nog meer stroperigheid en ondoorzichtigheid. Wat je nodig hebt is a) zo plat en eenvoudig mogelijke regelgeving, b) een platte beslisstructuur, c) uitvoerders die zelfstandig ruimte kunnen nemen en d) het mandaat, dat ze die ruimte ook krijgen. Lees Peters & Waterman er nog maar eens op na…

    Ik herinner me mijn eerste baan bij het toenmalig PTT Telecom, waar iedereen dacht in termen van de hele keten van leverancier tot gebruiker van diensten en producten. Waar je met projectteams van 3 of 4 mensen in verschillende functies – en een schil van een half dozijn anderen – miljoenenprojecten kon realiseren. Toen kwam de verzuiling, en KPI’s voor iedere kolom. En ging men de eigen KPI’s dus najagen, want daarop werd men beoordeeld. Gevolg: geen aandacht meer voor de keten, compartimentering, minder kennis van en minder service vóór de gebruikers, die vaak van het kastje naar de muur gingen…. bij de belastingdienst, zelfde verhaal: vroeger kon één medewerker/inspecteur bij al mijn gegevens en konden we effectief discussiëren over wàt ik hòe moest doen als iets niet klopte. Mensenwerk. Nu zijn het verschillende afdelingen en personen die allemaal een stukje hebben…. ik vermoed dat de heilige privacywet (een ander miserabel uitgedacht construct) daar debet aan is en veel aan inzicht en efficiency verpest heeft. En tenslotte land je overal eerst bij een ‚chatbot’ die zo miserabel is geprogrammeerd dat zelfs de eenvoudigste zinnen niet worden begrepen. Toevallig kwam ik vandaag de eerste chatbot tegen die wèl slim is geprogrammeerd, bij Post.nl 😁.

    Maar genoeg gezegd. Ik ben benieuwd of ik en u het nog mee gaan maken dat alle nodeloos complexe regels en nodeloze bestuurslagen gewoon geschrapt worden en men het stuur in handen geeft van kleine teams van capabele mensen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.