Bron: maxvandaag.nl
Beste VBNGB-leden,
Sinds het van kracht worden van de AOW zijn steeds meer AOW-gerechtigden met de uitvoerder van de wet, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in conflict geraakt over het vaststellen van hun samenlevingsvorm. In de loop der jaren heeft jurisprudentie geleid tot 21 geaccepteerde vormen van woonsituatie. Vergeleken met de simpele keuze die er in het begin was, gehuwd of ongehuwd, nogal een verschil. De SVB wordt dagelijks geconfronteerd met deze overweldigende keuzemogelijkheid en verzoekt de wetgever, de wet zodanig te vereenvoudigen, dat hij zonder conflicten over de woonsituatie uitvoerbaar wordt.
Op de website van Omroep Max wordt de situatie uitgelegd. Ook een tamelijk diepgaande studie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daar te vinden. Voor een beter begrip van de AOW zijn artikel en studie de moeite van het lezen waard. Het artikel is hier te vinden.
Roy Meijnderts,
Bestuurslid VBNGB
Het makkelijkst lijkt mij gewoon helemaal te individualiseren. We leggen ook geen vermogenstoets of wat dan ook aan, dus waarom wel kijken naar de (samen)leef-situatie?
Als je gehuwd bent betaal je toch ook niet minder AOW-premie. Dat is helemaal niet gerelateerd. Als mensen met 2, 3, 4 of meer willen gaan samenwonen, dan leveren ze ook van alles in. AOW-korting vind ik nergens op slaan.
Individualisering is één van de onderzochte mogelijke oplossingen. Bij gelijk blijven van de lasten voor de staat gaan alleenstaanden erop achteruit. Bij gelijkstelling van de AOW op het niveau van alleenstaanden kost dat de staat bijna 7 miljard extra per jaar.
Bij sociale verzekeringsuitkeringen bestaat er geen connectie tussen betaalde premies en hoogte van de uitkering. De AOW is even hoog voor iemand die nooit premies heeft betaald als voor iemand die 50 jaar de maximale premie bijdroeg.
Er bestaat ook nog zoiets als een buiten wettelijke regeling bij de SVB. !!!???