Selecteer een pagina

Visum Kort Verblijf voor een Buitenlandse Partner: steeds lastiger verkrijgbaar

dec 11, 2024

Visum Kort Verblijf voor een Buitenlandse Partner: steeds lastiger verkrijgbaar

Het verkrijgen van een Visum Kort Verblijf (VKK) voor een buitenlandse partner van een Nederlander wordt steeds moeilijker. Dit visum is noodzakelijk voor partners die tijdelijk naar Nederland willen reizen, bijvoorbeeld voor vakantie of om familie te bezoeken. Afhankelijk van de nationaliteit van de partner, kan dit visum verplicht zijn volgens de Nederlandse immigratiewetten. Het VKK, ook wel Schengenvisum genoemd, is geldig voor maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen en zorgt ervoor dat tijdelijke bezoekers aan bepaalde voorwaarden voldoen en het land binnen de toegestane termijn verlaten.

Voor het verkrijgen van een VKK moet de aanvrager het doel van de reis kunnen aantonen met documentatie, zoals reisdocumenten. Het visum wordt vaak afgegeven met een sticker in het paspoort, waarmee de houder toestemming krijgt om door het Schengengebied te reizen en tijdelijk te verblijven.

Zie voor de aanvraag dit beschrijvende document van Stichting GOED, als extra hulpmiddel.

Afwijzingen en Frustratie

Steeds vaker krijgen Nederlanders meldingen van frustratie bij het aanvragen van een VKK voor hun buitenlandse partner. De aanvragen worden vaak afgewezen, soms meerdere keren, op basis van ‘vestigingsgevaar’. Dit komt ook voor bij langdurige relaties, vooral wanneer er kinderen met een Nederlandse nationaliteit bij betrokken zijn. Het is extra ontmoedigend voor ouders wanneer hun partner wordt geweigerd om Nederland in te reizen.

De aanvragen worden ingediend bij een Nederlandse ambassade of een visumkantoor zoals VFS Global. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) is verantwoordelijk voor de beoordeling en behandeling van aanvragen. Indien een aanvraag wordt afgewezen, kan de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) een bezwaarschrift behandelen en de aanvraag opnieuw toetsen.

Wat te Doen na een Afwijzing

Na een afwijzing van een VKK kan de aanvrager enkele stappen ondernemen:

  1. Bezwaar maken: Dit moet binnen vier weken na de afwijzing gebeuren, volgens de instructies in de afwijzingsbrief.
  2. Opnieuw aanvragen: Een nieuwe aanvraag kan worden ingediend, dit keer met extra bewijs en documenten.
  3. Professioneel advies inwinnen: Een immigratieadvocaat kan helpen om de redenen voor de afwijzing te begrijpen en adviseren over de beste vervolgstappen.

Het is belangrijk te weten dat men geen klacht kan indienen over de behandeling van een visumaanvraag, omdat bezwaar de enige formele weg is. BZ raadt aan om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie om het beleid te herzien.

Het Informatie Ondersteund Beslissen (IOB)-Systeem

Bij de beoordeling van visumaanvragen maakt BZ gebruik van een op data-analyse gebaseerd systeem, het Informatie Ondersteund Beslissen (IOB). Dit systeem vergelijkt de aanvraag met informatie in overheidsdatabases en kan helpen bij het identificeren van risicofactoren. Aan de hand van deze analyses kan een consulaire medewerker sneller besluiten nemen of er aanvullende controles nodig zijn. Ondanks dat het systeem data-analyse ondersteunt, blijft de uiteindelijke beslissing in handen van de consulaire medewerker.

Er is echter bezorgdheid over het gebruik van het IOB-systeem, vooral na de toeslagenaffaire. In 2023 werden er Kamervragen gesteld over dit systeem en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voert nog steeds een onderzoek uit.

Transparantie en Feedback

Stichting GOED, een belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland, en de VBNGB pleiten voor meer transparantie over het gebruik van het IOB-systeem. Aanvragers zouden op de hoogte moeten worden gesteld van het bestaan van het systeem en de bijbehorende informatie, zoals het Factsheet dat de werking van het systeem uitlegt. Het Factsheet is wel te vinden op de website Nederland Wereldwijd, maar alleen voor wie weet waar te zoeken.
De VBNGB moedigt aan om feedback te geven, zodat knelpunten richting de overheid en politiek kunnen worden aangekaart en opgelost.

 

3 Reacties

  1. Ik kan mij daar wat bij voorstellen. Het hangt af van de status van de partner. Is men getrouwd dan kan men het makkelijker aantonen dan bij ongetrouwd zijn. Er zou gemakkelijk een pendeldienst op touw kunnen worden gezet. Men kan gemakkelijk in de illegaliteit verdwijnen. Bij landen zoals het VK die geen bevolkingsregister noch burgerlijke stand kent is dat nog eenvoudiger. Reden waarom zoveel landverhuizers naar het eiland willen. Het komt er op neer om te voorkomen dat iemand op een gegeven moment ten laste van de gemeenschap komt en voor Nederland is dit al een hele grote kostenpost. Ik lees wel eens dat de schatting is dat er tussen de vier en vijf miljoen illegalen, zonder geldige verblijfsvergunning of tijdelijke verblijfsvergunning in Nederland vertoeven.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
  2. Aanmelden in Ter Apel maakt meer kans….

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
  3. Dirk, ben benieuwd waar jij “wel eens leest” dat er tussen de vier en vijf miljoen illigalen in Nederland vertoeven

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.