Bron: de Rechtspraak Inhoudsindicatie: Pensioenuitkering ABP van inwoner Franrkrijk deels opgebouwd in publiekrechtelijke en privaatrechtelijke dienstbetrekking op basis van diensttijdsevenredige toerekening. Beroep ongegrond. Uitspraak RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT Zittingsplaats Breda Belastingrecht zaaknummer: BRE 23/10151 uitspraak van de enkelvoudige kamer van 3 juni 2024 in de zaak tussen [belanghebbende] , uit [plaats] (Frankrijk), belanghebbende, en de inspecteur van…
Deze pagina is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden van de VBNGB
Een deel van deze website is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden. Het bij elkaar brengen van relevante informatie kost inspanningen en geld. Zo ook deze website en het onderhouden er van. Een deel van de website houden wij vrij toegankelijk. Hier leest u wat vrij is en wat niet, en waarom.
Als u al lid bent kunt u hieronder inloggen. Bent u nog geen lid? Dan nodigen wij u uit om lid te worden, door het aanmeldformulier in te vullen.
Iets wringt toch in dit verhaal over (vermijden van) dubbele belastingheffing: ook al klopt de uitspraak misschien naar de letter van de wet / het verdrag, de belanghebbende betaalt nu per saldo 150% belasting in plaats van de beoogde 100%.
Hij wordt dus dubbel belast. En is dat nu niet juist wat het belastingverdrag beoogt te voorkomen ?! Misschien zou men dit verdrag meer naar de ‚geest’ ervan moeten beoordelen en niet naar de letter.
Het woordje ‚kan’ ook belasting heffen laat daar interpretatie naar 2 kanten open…..
Beste David Hendrik, dat hij in deze situatie dubbel belasting betaalde heeft hij aan zichzelf te wijten. Hij heeft immers de gehele ABP uitkering in zijn declaration de revenus opgenomen. En dat wordt dan simpelweg door de Franse fiscus gevolgd.
De verdragsbepalingen zijn kraakhelder en op verzoek via Heerlen verzorgt het ABP een splitsing in publiek en privaat. Op basis daarvan kan een gedeelte in Frankrijk en een gedeelte in Nederland worden aangegeven. Tot op heden heb ik daar niets in mis zien gaan. Wordt simpelweg geaccepteerd. Het is me de afgelopen jaren overigens wel opgevallen dat nogal wat ABP-gepensioneerden deze splitsingsmogelijkheid niet kennen. En dus gaat de aangifte nogal eens mis.