Wat als mijn EHIC wordt niet geaccepteerd door de Nederlandse zorgaanbieder?
Stel dat door het CAK afgegeven EHIC niet geaccepteerd wordt door de Nederlandse zorgaanbieder, wat zijn dan de gevolgen? Denk aan : voorlichting door het CAK of Zilveren Kruis aan zorgaanbieder, vooruitbetaling door de patiënt, terugbetalingsprocedure? Welke verantwoordelijkheden liggen hier voor Zilveren Kruis Achmea en het CAK om die acceptatie te handhaven?
Antwoord van Zilveren Kruis:
Er is geen wettelijke verplichting bij de zorgaanbieders om de EHIC te accepteren. We zien in de praktijk dat de acceptatiegraad van de EHIC hoog is. Ruim 80% van de declaraties ontvangt Zilveren Kruis rechtstreeks van de zorgaanbieders. Als een verzekerde zelf een rekening krijgt, kan deze samen met een kopie van de EHIC naar Zilveren Kruis toegestuurd worden. Zilveren Kruis kan rechtstreeks aan de zorgverlener betalen óf de kosten vergoeden aan de verdragsgerechtigde.
Voorwaarden zijn wel dat:
- het moet gaan om zorg vanuit de basisverzekering en/of Wlz,
- de rekening gespecificeerd is,
- de verdragsgerechtigde op het moment van inroepen van zorg bij het Zorginstituut geregistreerd staat.
- Als Zilveren Kruis signalen ontvangen dat een zorgaanbieder de EHIC niet wil accepteren, neemt Zilveren Kruis contact op om het proces uit te leggen en te vragen om rechtstreeks te declareren.
0 reacties