Selecteer een pagina

Pensioenlandzorg – vraag&antwoord 9

Hoe wordt het de wachttijdregeling in het Besluit B(esluit) L(angdurige) Z(org) toegepast indien een gepensioneerde  verdragsgerechtigde onder pensioenlandzorg in een Nederlands verpleeghuis terecht komt, en uiteindelijk daar lange tijd  (eventueel permanent) moet verblijven.

Denk aan: wanneer wordt hij woonachtig in Nederland? Wie is verantwoordelijk voor het toepassen van de regeling wachttijd BLZ (zorgkantoor?) en hoe verloopt dat in de praktijk?

Antwoord van Zilveren Kruis:

Er wordt actief gecommuniceerd dat er in Nederland een wachttijdregeling is. Zilveren Kruis ziet in de praktijk dat de controle hierop zeer lastig is. Zilveren Kruis adviseert buitenlandse verzekerden altijd contact op te nemen met de zorgaanbieder waar ze in zorg willen. De meeste buitenlandse verzekerden wachten tot er plek is in instelling en komen dan pas naar Nederland.

Het CIZ indiceert voor buitenlandse verzekerden die tijdelijk in Nederland verblijven voor maximaal 6 maanden met de mogelijkheid voor een éénmalige verlenging van 6 maanden. Als een verdragsgerechtigde zich in een Nederlandse gemeente inschrijft dan geldt dat er sprake is van wonen in Nederland.

Aanvullende informatie

Hier leest u meer over de wachttijd die kan gelden voor Wlz zorg bij remigratie/terugkeer naar Nederland (website ZIN).

Hier vindt u het Besluit BLZ (op wetten.nl).

0 reacties