Selecteer een pagina

Oostenrijk portal

Dit onderdeel staat onder auspiciën van onze Landencoördinator voor Oostenrijk, Karin Hegeraad.

In 2021 waren er volgens het CAK 720 geregistreerde zgn. Verdragsgerechtigden in Oostenrijk, op een totaal in de EU van 84.274.

Vanaf deze portal pagina gaat u naar de volgende specifieke onderwerpen:

2 Reacties

 1. Ik ben nieuw bij de club en heb direct een vraag.
  Mijn AOW wordt in Nederland belast, mijn pensioen in Oostenrijk. Nu wil Oostenrijk het AOW jaarinkomen optellen bij mijn pensioen. Ik kom hiermee in een hogere belastingklasse terecht en dát percentage willen ze heffen over (alleen) mijn (bedrijfs-)pensioen. De AOW laten ze verder ongemoeid. Maar mag dit wel? Ik zie het als een verkapte belasting op mijn AOW.
  Waardeer duidelijkheid op dit punt.

  Antwoord
  • Wanneer je in Oostenrijk woont en bovenop het (pensioen)inkomen dat in Oostenrijk belastbaar is, inkomsten ontvangt uit Nederland krachtens de wettelijke sociale verzekering – AOW, maar ook andere uitkeringen -, dan worden deze inkomsten overeenkomstig het belastingverdrag tussen Nederland en Oostenrijk in Nederland belast. In Oostenrijk zijn deze inkomsten uit de Nederlandse sociale verzekering (onder: Ausländische Einkünfte op het Einkommensteuerbescheid) vrijgesteld van belasting, echter met “Progressionsvorbehalt”.

   Progressievoorbehoud betekent dat Oostenrijk deze inkomsten weliswaar niet belast, maar er wel rekening mee houdt bij het bepalen van het belastingpercentage of Durchschnittssteuersatz, dat dan wordt toegepast op de (pensioen)inkomsten die in Oostenrijk wél belastbaar zijn. Daarmee verhogen de in Oostenrijk belastingvrije inkomsten uit Nederland dus het belastingtarief in Oostenrijk, omdat de som van alle inkomsten het inkomen dat in Oostenrijk belastbaar is dichter bij het volgende, hogere belastingtarief brengt.

   Het progressievoorbehoud wordt gerechtvaardigd door het principe van belastingheffing op basis van draagkracht. Het belastingvrije inkomen uit Nederland, ofschoon in Oostenrijk van belasting bevrijd, verhoogt de financiële c.q. fiscale draagkracht in Oostenrijk. Dit rechtvaardigt volgens de wetgeving en de jurisprudentie een hoger belastingtarief over het in Oostenrijk belastbare inkomen.

   Het lijkt misschien onrechtvaardig, maar u kunt het ook omgekeerd beschouwen. Zou het het rechtvaardig zijn, indien u niet alleen in Nederland, maar ook in Oostenrijk in het laagste belastingtarief zou vallen?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.