Selecteer een pagina

Studie pensioenemigratie naar Turkije vanuit Nederland

jul 4, 2018

Op deze site is een studie te vinden van pensioenmigratie naar Turkije vanuit Nederland. Betreft zowel oudere Turkse retourmigranten als Nederlandse pensioenmigranten. Een beperkt aantal migranten uit beide groepen is geïnterviewd:

https://www.academia.edu/Documents/in/International_Retirement_Migration

A COMPARISON OF RESIDENCE, SOCIAL SECURITY AND CITIZENSHIP STRATEGIES OF TURKISH RETURN MIGRANTS AND DUTCH RETIREMENT MIGRANTS IN TURKEY

Abstract:

“In the Mediterranean region of Turkey, two populations of older migrants are increasing in number. The first group consists of northern European retire-ment migrants. The second group consists of former labour migrants who have returned “home” upon retirement. The two groups of older migrants are different in many ways. However, our study began with the assumption that they also share important similarities. The aim of our study was to gain insight into the residence and social security strategies of people who migrate later in life. Older migrants face specific risks and uncertainties related to their age. Their social security needs are clearly different from those of younger migrants. How does this influence their migratory decisions? How do they gain or retain access to various (public, family, private) resources and provisions in their “home” and their “host” state? How do they respond to, or make use of, the relevant legal framework (social security law, immigration law) in both states? What difference does their citizenship status make? The research for this study focused on older migrants who moved to Turkey after having spent (most of) their working lives in the Netherlands. The research population included Dutch retirement migrants as well as Turkish retirement returnees.”

4 Reacties

 1. Zie ook deze studie over pensioenemigratie naar Spanje van Rafael Durán:

  https://www.academia.edu/13971104/Defining_and_Coping_with_Residence._International_Retirement_Migration_to_Spain

  De studie is gebaseerd op interviews met geïmmigreerde ouderen (50+, mintsens 3 maanden per jaar in Spanje verblijvend) in Spanje van 16 nationaliteiten. Het begrip wonen/woonplaats van hen wordt sociologisch als multi-dimensionaal begrip uitgediept. Differentiatie in typering van “pensioenimmigranten”.

  Antwoord
 2. Zie ook over de vierde levensfase van Britse pensioenimmigranten in Spanje:

  Retirement Migration, The Other Story: Vulnerable, Older British Migrants in Spain – Kelly Hall Health Services Management Centre, University of Birmingham:

  http://www.social-policy.org.uk/lincoln2011/Hall%20K%20P2.pdf

  “Discussion and Conclusions

  Through narrative interviews, this paper has examined the lived experiences of older
  British people in Spain, focusing in particular on those who are vulnerable and in need of additional support. Previous research on the British community in Spain has tended to focus on the reasons for moving and the experiences of those in the ‘Third Age’ of life when they are healthy and enjoying retirement. However, this study tells the ‘other story’ by examining the lived experiences of ageing in Spain, focusing on those in the ‘Fourth Age’ who have encountered a decline in health and the increased dependence that this brings.”

  Dit wordt vervolgd met verdere aanbevelingen aan de Britse en Spaanse politiek en ngo’s.

  Antwoord
 3. Dank je wel Jan de Voogd voor al deze nuttige informatie. Vóór 1 januari 2006 werd “care” aan de Costa Brava geleverd door Nederlandse organisatie(s) en bekostigd vanuit de toenmalige AWBZ (als je al dan niet vrijwillig je premie betaalde in Nederland). Er was sprake van de vestiging van Nederlandseverzorgingtehui(s)zen. Dat gold ook voor de andere “costas”. Ik weet niet óf er nog 65-en meer plussers zijn die zorg krijgen uit de sterfhuisconstructie die na 1-1-2006 als overgangsregeling gold. De plannen voor meer ( ik heb begrepen dat aan de Costa Blanca er nog één of meerdere zijn) verzorgingstehuizen zijn (bij mijn weten) een natuurlijke dood gestorven.

  Inmiddels lijken de gepensioneerde Britten er een probleem bij te hebben, Brexit.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.