Selecteer een pagina

Woonachtig in Nederland, toch mogelijk inschrijven bij je gemeente in Spanje als overwinteraar.

mrt 6, 2020

Ons bereikte het bericht als dat het Nederlandse residenten die als overwinteraar in Spanje verblijven b.v. in een eigen woning of huurwoning volgens Nederlandse gemeenten niet toegestaan zou zijn zich te laten inschrijven in het gemeentelijk “padron” van hun verblijfplaats.

Wij delen dat oordeel niet en hebben daarom de ambassade om uitsluitsel gevraagd alwaar men ons het volgende mededeelde:

Voor zover onze info mag een Nederlander die officieel woonachtig is in Nederland zich uiteraard inschrijven in een gemeente in Spanje.

Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..

Het verschil tussen een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), en een “Certificado de empadronamiento” is dat de eerste afgegeven wordt door de Spaanse overheid (vreemdelingendienst), en dus betekent dat de persoon voor de Spaanse autoriteiten als permanent resident in Spanje wordt beschouwd, en waar een aantal “voorwaarden” aan vast zitten, en het tweede betekent alleen dat de persoon zich bij de gemeente (Ayuntamiento) van een dorp of stad heeft ingeschreven, omdat de persoon een huis/appartement heeft gehuurd of gekocht om daar te overwinteren of vakantieperiodes door te brengen.

Voor zover mij bekend, is er geen informatiewisseling tussen Nederlandse en Spaanse gemeentes.

De VBNGB er altijd voorstander van geweest dat Nederlandse residenten in Spanje alsmede overwinteraars zich inschrijven bij de gemeente waar ze verblijven. De betreffende gemeenten ontlenen aan die inschrijving in het padron bepaalde voordelen en wij maken immers gebruik van hun infrastructuur.

Cees van de Wiel

16 Reacties

 1. Als resident zijn we in bezit van het groene kaartje ( de registro de ciudadano) , maar voor allerlei lokale aangelegenheden is er daarnaast ook een “padron” (de empadronamiento) noodzakelijk. Deze “padron” moet ook regelmatig ververst worden, en mag vaak niet ouder zijn dan 3 maanden.

  Antwoord
 2. Wat moet je doen als je op een camping verblijft voor meer dan 3 maanden?

  Antwoord
  • Gaat het om wonen op een camping in Nederland? Bij (voorgenomen) verblijf van langer dan VIER maanden moet u zich inschrijven in het BRP van de gemeente. Sommige gemeenten schijnen je niet te accepteren indien de camping geen woonbestemming heeft.
   Recreatieondernemers wordt bovendien aangeraden contractueel vast te laten leggen (langer) op recreatieparken verblijvenden dat ze zich niet laten inschrijven in de BRP, zie https://zypp.nl/kennisblog/waarom-werkt-de-gemeente-mee-aan-inschrijving-in-de-brp/
   Dan blijft gebruik briefadres over.

   Gaat het om wonen op een camping in Spanje? Dan geldt Spaans verblijfsrecht.

   Antwoord
   • Bedankt voor je reactie. Het gaat om verblijf op een camping in Spanje. Wat houdt verblijfsrecht in?

   • Verblijfsrecht: is het recht om in een land te verblijven, veelal onderscheiden in recht om te wonen en recht om andere redenen dte verblijven.

 3. Ik wil een huis huren in Spanje , iedere maand gaan we daarnaar toe, maar niet voor langer dan een periode van drie maanden achtereen . Hoe moet ik me inschrijven bij gemeente?
  Wat zijn de gevolgen als ik beide ingeschreven staat.

  Antwoord
 4. Wij wonen in spanje en willen een chalet op een camping in Nederland zetten voor de zomer maanden is dat mogelijk ??

  Antwoord
  • Beste Yolanda Kooimans,

   Ik denk dat dit wel mogelijk is, maar er zijn wel voorwaarden verbonden aan bijvoorbeeld de duur van uw verblijf in Nederland. Daarnaast zult u zich tevens moeten laten informeren door een “gestor” in verband met het eventuele bezit in het buitenland.
   Wellicht heeft u aan deze informatie wat.
   U zou ook eens kunnen kijken op https://www.stichtinggoed.nl/

   Met vriendelijke groet,

   Ed Roosen

   Antwoord
 5. Ik heb diverse voorbeelden van gevallen van niet-Residenten die ná empadronamiento in Spanje onverhoopt uitgeschreven werden in hun Gemeent in NL.Er is wel degelijk informatieuitwisseling tussen gemeenteregisters Spanje-Nederland,ook met België trouwens.

  Antwoord
  • Om welke gemeenten gaat het dan?

   Antwoord
   • Er kan informatie uitwisseling pkaatsvinden,alhoewel dit niet rechtstreeks door de Gemeente zélf gedaan hieft te worden.Het kan zijn dat jouw Padrón gegevens via Hacienda,Seguridad Social of andere instanties bij je buitenlandse woonplaats terecht komen.Indien je binnen Spanje verhuist,schrijft jouw nieuwe gemeente je automatisch uit in je oude(spaanse) woonplaats;het systeem bestaat dus en privacywet is hier ook niet op van toepassing,ondat het een openbaar register is.
    Één geval van automatische uitschrijving,uit een belgische gemeente,betrof,na inschrijving aldaar,de gemeente Alzira.

 6. wij, echtpaar, 63 jaar zijn met vervroegd pensioen en willen semi permanent een tweede huis huren in het buitenland,
  zonder ons koophuis in nederland op te geven en dus daar ingeschreven blijven.
  dit is veel ingewikkelder dan wij dachten. je hebt de schengen regel- de 183 dagen regel en de 8 maanden regel. hoe vinden we hier een weg in? ontelbare nederlanders hebben een tweede huis i.h. buitenland, hoe doen zij het?

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Het is inderdaad erg complex. De regel in NL is dat er een duurzame band van persoonlijke tussen u en NL dient te blijven bestaan om in NL belastingplichtig te blijven. Met een huis in eigendom is dat al snel het geval. Aangaande BRP. Door de regel kunt u zonder problemen 8 maanden per 12 maanden in Spanje verblijven zonder dat u zich dient uit te schrijven. In Spanje kunt u zich als niet resident inschrijven. Dat een Nederlandse gemeente u daarop zou uitschrijven, als hun die informatie al zou bereiken, zou onrechtmatig zijn aangezien u minder dan 8 maanden in Spanje verblijft.

   • Hoedanigheid: - Niet-lid
   Antwoord
 7. Je mag niet langer dan 6 maanden per jaar aan-een-stuk in het buitenland verblijven. Dus als je 8 maanden per jaar daar wilt verblijven moet je de periode in stukken hakken en dus even terug naar Nederland gaan.

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord
  • Beste Erik,volgens mij is de norm in Spanje 6 maanden per jaar maximum;daaarbij maakt het niet uit of die periode aanééngesloten is of in stukjes gehakt.
   Hoe en óf dit gecontroleerd wordt weet ik niet.
   Verder is die 8 maanden-regel een nederlandse norm:ná 8 maanden weg uit nederland(aanééngesloten),volgt uitschrijving.Heeft dus niet alleen op Spanje betrekking.
   Lang leve 1 europa!…overal heb je met plaatselijke regels te maken helaas.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
 8. Regels worden gemaakt om te omzeilen. En als reactie van overheden hierop om te veranderen. Ieder land op z’n eigen manier. En als goed willend burger ben je hiervan het slachtoffer. Maar hoe controleert de Nederlandse overheid of je hier bent of in Spanje? En waarom mag zoiets niet?

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.