Selecteer een pagina

Testament op afstand mogelijk maken

mrt 27, 2020

Sta skype-testament in crisistijd toe’

Er moet snel een noodwet komen die het mogelijk maakt dat notarissen in crisistijd testamenten kunnen maken op afstand, bijvoorbeeld via Skype. Dat zegt specialistenvereniging van erfrechtnotarissen EPN. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie roept op om digitale en audiovisuele middelen toe te staan, om ook coronapatiënten te kunnen ondersteunen.

Steeds meer mensen, waaronder in verpleeg- en ziekenhuizen en in thuisisolatie, kunnen door de coronacrisis geen testament laten maken, terwijl veel mensen juist nu hun zaken goed willen regelen, aldus de EPN.

Lees verder op:

https://www.mr-online.nl/sta-skype-testament-in-crisistijd-toe/

11 Reacties

 1. Tja, in Duitsland en Belgie bijvoorbeeld is een eigenhandig geschreven, gedateerd en ondertekend testament geldig. In Nederland schijnbaar niet.
  Zo heeft elk land weer eigen regels.
  Natuurlijk moet een eigenhandig testament inhoudelijk wel overeenkomen met het geldende recht, anders wordt het alsnog rechtsstrijd onder erfgenamen.

  Voor ons, ‘buitenlandbewoners’, is het ook nog van belang welk nationale wetten van toepassing zijn in de specifieke situatie.
  Dat vraagt om maatwerk, geen haastklus.

  Antwoord
 2. Frans,

  helemaal eens. Aan de andere kant …. als er nu een “oplossing” voor het ontbreken van die fysieke aanwezigheid zou kunnen komen, die ook na deze crisis kan blijven bestaan, dan zou dat in het bijzonder voor de VBNGB-doelgroep toch wel een aanwinst zijn.

  Een eigenhandig geschreven, gedateerd en ondertekend testament heeft natuurlijk altijd waarde, maar heeft – lijkt me – altijd maar een beperkte rechtskracht. Wie zegt (na overlijden) dat de persoon in kwestie het zelf geschreven heeft?

  Vandaar die gang naar en langs een official, zoals de notaris. Je ziet steeds meer beveiligde communicatie-kanalen ontstaan. Ook bij in rechtszaken. Als daar iets van gebruikt zou kunnen worden lijkt me dat heel waardevol.

  Wat mij betreft zou de VBNGB best wel een ondersteunende brief naar de genoemde organisaties kunnen sturen, en wijzen op het eigenstandig belang van de VBNGB doelgroep bij een digitale weg naar een testament.

  Antwoord
  • Rudi, je hebt gelijk. Dat zwakke punt bij een handgeschreven document heb ik over het hoofd gezien. De wetgevers in B en D ook niet…?

   Antwoord
   • Er is nu sprake van een noodsituatie. Rudi schrijft …. als er nu een “oplossing” voor het ontbreken van die fysieke aanwezigheid zou kunnen komen, die ook na deze crisis kan blijven bestaan, dan blijft er volgens mij een probleem. Uitgangspunt in de wet is dat de testateur lijfelijk aanwezig is als het testament voor de notaris passeert. Toen ik mijn testament ondertekende bij de notaris mocht daar geen derde persoon aanwezig zijn. Dit om te voorkomen dat de testateur onder dwang van een derde een testament ondertekent waar hij/zij niet achter staat. Vraag blijft, hoe kun je dit (dwang) voorkomen zonder lijfelijk aanwezig te zijn?

 3. Nou ja – dat is de vooruitgang (..). Je kunt tegenwoordig veel op afstan, zelfs een geaccrediteerde opleiding of toets. Er komen steeds meer beveiligde communicatie-mogelijkheden bij.

  “Dwang” is zeker ook een punt. Misschien een rare vergelijking …. neem nou …. het ondertekenen van een bewijs van leven. Wie controleert dat? Veel ruimer dan een notaris. Gaat ook om leven (of …).

  Misschien moeten we gewoon meteen even doordenken over de rol van de notaris, die trouwens in de verschillende landen verschillend is. Een skype verbinding met bijv. een plaatselijk notariskantoor, of een ander “plaatselijk bevoegd persoon”. Het is ook een kwestie van “willen” en van wat je belangrijk(er) vindt. Niet alles was vroeger beter ….

  Juist de VBNGB heeft een doelgroep die mogelijk wel eens “iets wil” met zijn of haar nalatenschap, bijv. in de vorm van een rechtsgeldig document. Gewoon eens inventariseren? En dan iets mee doen?

  Antwoord
 4. Wat nu afspeelt in i.v.m. corona is niet typisch een grensoverschrijdende zaak. Het gaat hierom dat veel mensen het opstellen van een testament hebben vooruitgeschoven. Dus in die zin geen kernzaak van de VBNGB.
  Als Nederlander kun je zowel in Nederland als in je woonland een testament laten opstellen, al dan niet naar Nederlands recht. Je moet het natuurlijk wel op tijd doen en niet vooruitschuiven.

  Antwoord
  • Het is niet de vraag wanneer maar hoe. Voor veel mensen is de fysieke gang naar een notaris bezwaarlijk. Net zoals de fysieke gang naar een paspoort-afgifte-instantie.

   Als dat wat meer digitaal zou kunnen is het winst. Zeker ook voor de VBNGB doelgroep.

   Antwoord
 5. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat het tijdelijk mogelijk maakt om op afstand akkoord te gaan met testamenten. Het voorstel van minister Dekker maakt het ook mogelijk om tijdelijk via elektronische middelen te communiceren waar nu nog fysieke overleg- en besluitvormingsprocedures zijn voorgeschreven.
  Het is nog niet bekend hoe de spoedwet er uitziet. De tijdelijke regeling moet nog langs de Raad van State. Daarvoor is een spoedadvies gevraagd door het ministerie van Justitie & Veiligheid. Naar verwachting wordt het voorstel medio april in het parlement behandeld.
  Zie: https://www.taxence.nl/nieuws/spoedwet-voor-testament-op-afstand/

  Antwoord
 6. Zojuist bericht gekregen hebbend van de notaris in Nederland blijkt het NIET mogelijk te zijn om aktes via Skype o.i.d. vanuit het buitenland op te laten maken.
  Ik kreeg op mijn verzoek hiertoe volgend antwoord uit Nederland …

  ” De tijdelijke voorziening is niet bedoeld voor personen die in het buitenland verblijven
  Krachtens artikel 13 Wna is de bevoegdheid van de notaris beperkt tot Nederland. Volgens de regering is noch artikel 13 Wna noch het voorgestelde artikel 26 bedoeld voor mensen die in het buitenland verblijven. “

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.