Selecteer een pagina

Geen recht op ANW bij postmortale inseminatie

sep 23, 2020

ECLI:NL:CRVB:2020:2215

Instantie Centrale Raad van Beroep Datum uitspraak 17-09-2020 Datum publicatie 22-09-2020 Zaaknummer 18/4128 ANW Rechtsgebieden

Socialezekerheidsrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie

Anw-nabestaandenuitkering terecht geweigerd. Postmortale inseminatie. Geen sprake van schending van de in artikel 14 van het EVRM en de andere genoemde verdragsartikelen opgenomen discriminatieverboden. Niet gebleken dat met de weigering om een nabestaandenuitkering toe te kennen een inmenging heeft plaatsgevonden in het gezinsleven van appellante.

De wetgever heeft, afgezien van de uitzondering in artikel 14, derde lid, van de Anw, voor situaties waarin de arbeidsgeschikte nabestaande op het moment van overlijden van de verzekerde geen zorgplicht heeft voor zijn kind, geen recht op nabestaandenuitkering willen doen ontstaan, ongeacht de oorzaak van het ontbreken van die zorgplicht. Vindplaatsen Rechtspraak.nl

184128 ANW

Datum uitspraak: 17 september 2020 Centrale Raad van Beroep Meervoudige kamer

Uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 20 juni 2018, 17/1100 (aangevallen uitspraak)

Partijen: [Appellante] te [woonplaats] (appellante)

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (Svb)

1 Reactie

 1. ECLI:NL:CRVB:2023:986 Centrale Raad van Beroep, 25-05-2023, 22/2259 ANW
  Datum uitspraak: 25-05-2023 Datum publicatie: 29-05-2023
  Rechtsgebieden: Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
  Bijzondere kenmerken: Hoger beroep
  Vindplaatsen: Rechtspraak.nl
  Inhoudsindicatie:
  Appellante, haar echtgenoot en hun dochter woonden sinds 2013 in Spanje. De echtgenoot werkte daar als zelfstandige voor zijn bedrijf dat in Nederland was geregistreerd. Vo 883/2004 van toepassing. De Svb heeft nabestaandenuitkering op grond van de ANW terecht geweigerd omdat de echtgenoot van appellante op de dag van zijn overlijden niet verzekerd was voor de ANW en ook niet op grond van Spaanse wetgeving. Ook heeft appellante geen recht op een nabestaandenpensioen uit een andere EU-lidstaat.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.