Selecteer een pagina

Toegang tot medische hulpmiddelen in de thuissituatie

Toegang tot medische hulpmiddelen in de thuissituatie; een internationaal verkennend onderzoek

Het doel van dit onderzoek is inventariseren hoe de toegang tot en verstrekking van hulpmiddelenzorg georganiseerd is in andere landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau als Nederland. Het gaat hierbij om hulpmiddelen die de patiënt in de thuissituatie gebruikt.

Lees verder op:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/03/31/toegang-tot-medische-hulpmiddelen-in-de-thuissituatie-een-internationaal-verkennend-onderzoek

5 Reacties

 1. Hier in Catalonya moeten hulpmiddelen zelf worden aangeschaft… ik heb zelf een rolstoel en krukken moeten kopen. Verbandmiddelen (incontinentiemateriaal) idem, geen vergoeding. Ook de particuliere verzekering dekt geen hulpmiddelen.

  Antwoord
 2. Vergat nog, mijn man (die ook hier in Catalunya woont) heeft in Nederland dankzij de EHIC kaart wel enige vergoeding gehad voor zijn nieuwe gehoorapparaten. Niet een van de duurdere types, die worden niet vergoed.

  Antwoord
 3. In Duitsland wordt er onderscheid gemaakt tussen verstrekkingen op grond van de Krankenkasse Versicherung en de verstrekkingen op grond van de Pflegeversicherung. De eerste worden, conform de Duitse regels verstrekt, inclusief de geldende eigen bijdragen. Verstrekkingen op grond van de Pflegeversicherung worden niet vergoed, dit omdat dit een aparte verzekering is die niet van toepassing is op inwoners die op basis van de EU regels verzekerd zijn (de premie die aan de Nederlandse zorgverzekeraar en/of via de Belastingdienst wordt voldaan dekt dit dus niet).
  voorbeeld: een nieuwe bril komt volledig voor eigen rekening, op enige uitzonderingen na, medicijnen kennen een eigen bijdrage van € 5 per medicament/recept, Bij een gehoorapparaat is de vergoeding afhankelijk van de categorie. Een rollator kent een kleine bijdrage vanuit de Krankenkasse.

  Antwoord
  • Zie ook wat Roy Meijnderts erover zegt. In het algemeen geldt op grond van Vo883/2004: verdragsgerechtigden in Duitsland hebben geen recht op Geldleistungen (uitkeringen) op basis van het wettelijke Duitse woonlandpakket, wel op Sachleistungen (verstrekkingen), ook van de Pflegeversicherung. Geldleistungen kunnen inkomensvervangend bedoeld zijn maar mogelijk ook een betaling waarvoor men zorg kan inkopen.

   In theorie heeft de verdragsgerechtigde die ten laste van het CAK komt recht op ziekteuitkeringen naar de wetgeving van de pensioenstaat. Nederland heeft de zorgtoeslag als zodanig aangemerkt. De PGB (ook een geldbedrag) wordt slechts verstrekt als vergoeding voor geleverde zorg en dus heeft de verdragsgerechtigde geen recht op deze verstrekking.

   Antwoord
 4. Verdragsgerechtigden zijn ook voor de Pflegeversicherung verzekerd. Het gaat om het totale basispakket curatieve en langdurige zorg. Dat is ook de reden waarom er een pseudo-Wlz-premie in de zorgbijdrage is opgenomen. Wat niet wordt vergoed zijn betalingen als Pflegegeld, die niet specifiek voor de zorg zijn, maar bedoeld om inkomensachteruitgang te compenseren.
  Een bril hoort in Duitsland slechts bij ernstige oogafwijkingen en voor minderjarigen tot het basispakket. Ook een Duitser die rechtstreeks bij de Krankenkasse verzekerd is, krijgt die in de regel niet vergoed.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.