Selecteer een pagina

Hoge Raad: aftrek gift onafhankelijk van sterfterisico

okt 10, 2022

Hoge Raad, 07-10-2022, ECLI:NL:HR:2022:1377, 21/00732

Inhoudsindicatie

Artikelen 6.34 en 6.38 van de Wet IB 2001. Periodieke gift. Uitkeringen aan ANBI afhankelijk van twee levens. Wezenlijke onzekerheid van het beloop van de uitkeringen wordt niet apart getoetst.

Uitspraak

HOGE RAAD DER NEDERLANDEN BELASTINGKAMER Nummer 21/00732 Datum 7 oktober 2022

ARREST in de zaak van [X] te [Z] (hierna: belanghebbende) tegen de STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

op het beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch van 31 december 2020, nr. 20/001111, op het hoger beroep van de Inspecteur tegen een uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant (nr. BRE 17/5167) betreffende de aan belanghebbende voor het jaar 2012 opgelegde aanslag in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en de daarbij gegeven beschikking inzake belastingrente.

2 Reacties

 1. We willen onze kinderen in NL een flinke gift geven. Deze gift is schenkbelasting vrij, omdat we al meer dan 30 jaar in Spanje wonen ( zie https://www.belastingdienst.nl > schenken)
  Er schijnt echter de restrictie te bestaan, dat als de schenker binnen een half jaar na zijn remigratie naar NL overlijdt,de schenking alsnog bij de erfenis geteld wordt , en aldus belast wordt.
  Lezen we het goed, dat de uitspraak van de Hoge Raad deze restrictie opheft ?,

  Antwoord
  • Neen, deze uitspraak heeft met uw vraag niets te maken. Wat u beschrijft is de regel dat binnen een half jaar voor overlijden vanuit Nederland gedane schenking, in principe, betrokken wordt in de Nederlandse erfbelasting. Wilt u dat niet dan kunt u beter voor remigratie schenken (of: niet remigreren naar Nederland gegeven dat u al 30 jaar weg bent uit Nederland (dus: meer dan 10 jaren). zie:

  • https://www.extendum.nl/schenken-vlak-voor-overlijden-hoe-zit-het-ook-alweer/
  • In theorie zouden er in dat geval nog situaties kunnen zijn dat gegeven het schenkingsregiem van uw woonland daar nog belastinbg te betalen zou zijn. Dta behoeft onderzoek in Spanje.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.