Uitspraak 07‑10‑2022
Inhoudsindicatie
Artikelen 2 en 6 van de Algemene Ouderdomswet. Artikel 4 van de Invoeringswet BES. Onder Nederland wordt verstaan het Europese deel van Nederland.
Partij(en)
HOGE RAAD DER NEDERLANDEN
BELASTINGKAMER
Nummer 21/04930
Datum 7 oktober 2022
ARREST
in de zaak van
[X] te [Z] (hierna: belanghebbende)
tegen de RAAD VAN BESTUUR VAN DE SOCIALE VERZEKERINGSBANK
op het beroep in cassatie tegen de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 21 oktober 2021, nr. 20/4158 AOW 1. , op het hoger beroep van belanghebbende tegen een uitspraak van de Rechtbank Den Haag (nr. 20/1545) betreffende een besluit van de Sociale verzekeringsbank ingevolge de Algemene Ouderdomswet.
3. Beoordeling van de klacht
3.1
Belanghebbende betoogt dat Bonaire sinds 10 oktober 2010 onderdeel uitmaakt van het land Nederland, en dat in artikel 2 van de AOW geen onderscheid wordt gemaakt tussen het Europese deel van Nederland en het Caribische deel van Nederland. Volgens belanghebbende is zij daarom vanaf 10 oktober 2010 ingezetene van Nederland in de zin van artikel 2 van de AOW, en op die grond verzekerd geweest voor de AOW in de zin van artikel 6, lid 1, van de AOW.
3.2
In artikel 4 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba 2. (hierna: Invoeringswet BES) is bepaald dat, indien in een wettelijk voorschrift dat niet ingevolge artikel 2, lid 1 of 2, van de Invoeringswet BES van toepassing is in de openbare lichamen, onderscheid wordt gemaakt tussen het land Nederland en de andere landen van het Koninkrijk, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, onder ‘Nederland’ wordt verstaan het Europese deel van Nederland en de openbare lichamen worden gelijkgesteld met andere landen van het Koninkrijk. 3.
3.3
De AOW is niet ingevolge artikel 2, lid 1 of 2, van de Invoeringswet BES van toepassing in de openbare lichamen. Ook bevat de AOW geen bepaling op basis waarvan de openbare lichamen tot het Europese deel van Nederland dienen te worden gerekend. Daarom dient artikel 2 van de AOW aldus te worden uitgelegd dat met ‘Nederland’ slechts het Europese deel van Nederland wordt bedoeld. De andersluidende opvatting die aan de klacht ten grondslag ligt is onjuist. De klacht faalt daarom.
Hans zegt
Respectloos van den haag naar bonaire toe.
Ook mensen van bonaire die gestudeerd hebben in Nederland, hebben geen recht op aow over die periode. Ja bonaire is nederlands grondgebied, maar daar horen geen mensen bij.
Rudi Holzhauer zegt
Wat met “Nederland” bedoeld wordt, wordt dus steeds kleiner. Om over na te denken.
M. Boret zegt
De mensen uit de Nederlandse Caribische gebied AOW onthouden is gewoon discriminatie!
AOW (AOV) op de eilanden is betaald en maar 150 euro per maand.
Wonen op de eilanden geeft geen opbouw AOW, zoals in Nederland.
M. Boret zegt
Als je in Nederland 1 jaar woont en een ziektekostenverzekering hebt, dus zelfs ook voor studenten uit Bonaire die in Nederland studeren,
Heb je recht op 2% AOW.