Eindelijk begint de samenwerking tussen de Spaanse Sociale dienst en de Nederlandse SVB gestalte te krijgen

feb 8, 2024

SVB: Binnenkort levensbewijs via app.

U woont buiten Nederland en u ontvangt een pensioen of uitkering van ons.
Daarom krijgt u van ons een formulier ‘levensbewijs’. Dit formulier moeten u én een bevoegde autoriteit in het land waar u woont ondertekenen. Binnenkort is er ook een makkelijkere manier om uw levensbewijs naar ons op te sturen: via een app op een mobiele telefoon. U hoeft dan niet meer het formulier ‘levensbewijs’ dat u van ons ontvangt in te vullen en te laten ondertekenen door een bevoegde autoriteit.

Zodra u de app kunt gebruiken, zetten we dat in de brief bij het formulier ‘levensbewijs’. Op dat moment kunt u dus kiezen: het formulier invullen en laten ondertekenen en terugsturen of gebruikmaken van de app.
Of u een formulier ‘levensbewijs’ ontvangt, hangt af van het land waar u woont.

Frans Stouten, landenvertegenwoordiger voor Spanje

13 Reacties

 1. Het zou verdomd gemakkelijk zijn om gebruik te maken van de app. Nu ben je bijna een dag kwijt om alleen je formulier door een bevoegde instantie te laten ondertekenen. Dan moet je het formulier in pdf laten inscannen ben je ook weer een poosje onderweg, en dan kan je het up-loaden naar de SVB. Ik woon op Bali. Mensen die hier de heersende verkeers situatie kennen weten van dit probleem.

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord
  • Je kunt het fotografieren. PDF hoeft niet.

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
 2. Geldt dit ook voor Portugal?

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 3. Ten eerste wij ontvangen niets van SVB, zij regelen alleen de uitkering van persoonlijk aow, persoonlijk eigendom, waarom is dit onzinnige levensbewijs wat alleen NL kent niet gekoppelt aan belasting aangifte, als ik nog belasting aangifte doe kan je ervanuit gaan dat ik nog leef!
  Weer een app, paswoord inlognaam etc. kosten en geen vereenvoudiging.

  Heeft U in de bijlage van de Jaaropgave gelezen dat ze onaangemelde controles in het buitenland gaan plegen!
  Te veel betaalde zorgkosten 2023 worden pas ergens in midden van het nieuwe jaar verwerkt en wanneer volgt dan betaling, onbekend, dan vangt spelletje weer aan van wij hebben geen iban nummer, iban nummer niet correct en maar papier en kosten maken en rekken en er bij blijven!

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 4. Ik hoop dat ze de app voor alle landen beschikbaar maken.

  Het is nl een enorme klus om dat formulier (op tijd) ingevuld te krijgen.
  Je moet naar een lokale instantie toe voor een handtekening. En opnieuw om het op te halen.
  Je moet het formulier downloaden, scannen en weer uploaden op de website waar je eerst weer allerlei paswoorden voor moet hebben.

  Daar ben je op een bepaalde leeftijd, niet meer toe in staat.

  En wat dan?

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 5. Waarom eenvoudig als het ook moeilijk kan ?
  Dat levert werk op voor ambtenaren en geeft hen bestaansrecht, anders niets.
  Het beste is een levensbewijs door de SVB zelf op laten sturen aan/via het email-adres of per post, dat dan te laten ondertekenen ter plaatse en weer via een email-aanhangsel terug te sturen i.p.v. een omslachtige upload functie met hetzelfde resultaat !
  Dan heb je ook geen omslachtige DiGiD-id + Userid + password + aanlogprocedure meer nodig.
  En dat ooit werkende DiGiD is ineens vervallen : vanwege een nieuwe procedure.
  DiGiD werkte ineens niet meer zonder smartphone en andere bureaucratische hindernissen op de weg die daarbij bleken te horen, maar bij navraag onnodig waren, maar wel “vereist”.
  Ondanks het feit dat je officieel bent uitgeschreven uit NL en DUS in een lijst staat van Niet In Nederland wonenende onderdanen, inclusief het Burger Service Nummer, maar daar weer geen toegang tot hebt.
  Kafka ten top !
  EN: die smartphone heb ik niet. En koop ik ook niet.
  Ik ga daar geen 40+ Euro/mnd abonnementskosten voor neerleggen om de NL-overheid een plezier te doen. Op mijn kosten wel te verstaan, niet de hunne.
  Ik ben gekke Henkie niet. Belachelijk allemaal.
  Denk eens na overheid over de kortste en effectieve weg naar een resultaat dat voor beide partijen nut heeft tegen de minste papierwinkel, verschuil je niet altijd achter muren van onwil, onbegrip en overbodige regelbrij-geneuzel.
  De belastingdienst praat niet met de SVB of VWS-CAK, “dat is hun zaak niet” heet het dan.
  kORTZICHTIGHEID ten top, of mentale luiheid, U mg kiezen.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Helemaal mee eens!
   Ik heb helemaal geen DigiD (en ook geen smartphone) en kom de site dus niet meer in.
   Aldus ben ik op de papieren communicatie aangewezen, wat op zich geen probleem is, want zo heb ik alles gewoon ouderwets in een (papieren)dossier, maar sommige zaken zouden met email zeker sneller gaan.

   • Hoedanigheid: - Niet-lid
   Antwoord
 6. Ik moet het eerst maar eens zien. Behalve AOW ontvang ik ook nog pensioentjes van vijf pensioenfondsen die ook allemaal willen weten of ik nog in leven ben. Een paar pensioenfondsen ontvangen deze informatie automatisch van de SVB. Degenen die dit niet ontvangen stuur ik het levensbewijs van de SVB toe. Kan dat ook via die APP? Zo niet, moet ik alsnog naar de gemeente.
  Groet uit Spanje.

  • Hoedanigheid: - Niet-lid
  Antwoord
 7. Gelukkig vooruitgang.hier accepteren het formulier van SVB niet dus gebruiken ze een eigen formulier wat er op aankomt dat wij een aantekening erbij moeten maken hoe hier wordt gewerkt.zal content zijn als dit gedaan is.kan de SVB deze levensverklaring ook doorgeven aan andere Pensioenfondsen daar ik trek van diverse fondsen.wat ook inhoud dat ik toch dat levensbewijs moet laten tekenen bij de gemeente
  Mvg i.j.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
 8. Beste mensen,

  Vandaag navraag gedaan bij de SVB inzake de App voor “bewijs van in leven”.
  Dit was de reactie:

  “Goedemiddag, we zijn inderdaad bezig met een app waarmee klanten in het buitenland kunnen aantonen dat zij nog in leven zijn.
  We weten nog niet wanneer klanten hiervan gebruik kunnen gaan maken. Zodra dit bekend is zullen klanten schriftelijk hierover worden geïnformeerd”.

  Dit geldt dus voor alle gerechtigen. Verder begreep ik dat wanneer de App actief is, ook nog het bewijs schriftelijk ingezonden kan worden. Dit kan via “mijnsvb”.

  • Hoedanigheid: - Bestuurslid
  Antwoord
  • Enorm bedankt voor het navragen Ed Roosen.

   😉

   • Hoedanigheid: - Lid
   Antwoord
 9. Wat Spanje betreft is het voldoende om de z.g. Empedronamiento, verkregen na IDENTIFICATIE bij het gemeentehuis, te sturen of te uploaden naar de SVB.

  • Hoedanigheid: - Lid
  Antwoord
  • Is dat in het Spaans. Dus weer formele vertaling t.b.v. SVB regelen?

   • Hoedanigheid: - Niet-lid
   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.