Selecteer een pagina

Nederlandse pensioenen van inwoner in Duitsland terecht in Nederland belast

okt 27, 2024

Bron: taxlive.nl

Hof ‘s-Hertogenbosch oordeelt dat de Nederlandse pensioenuitkeringen van de in Duitsland woonachtige belanghebbende na de inwerkingtreding van het nieuwe belastingverdrag met Duitsland terecht in Nederland zijn belast.

X woont in Duitsland en ontvangt vier Nederlandse pensioenuitkeringen. Deze pensioenuitkeringen worden vanaf de inwerkingtreding van het nieuwe Belastingverdrag met Duitsland in 2016 in Nederland belast. Daarvóór zijn de pensioenen van X in Duitsland belast. X bestrijdt de opgelegde aanslag IB/PVV 2017 in verband met de belastingheffing over zijn pensioenen. Er zou sprake zijn van dubbele heffing, van schending van het discriminatieverbod en een onrechtmatige lastenverzwaring ten opzichte van het oude belastingverdrag.

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat Nederland als bronland geen verplichting heeft om voorkoming van dubbele belasting te verlenen. Het is aan woonland Duitsland om iets aan eventuele dubbele belastingheffing te doen. Ook van ongeoorloofde discriminatie is geen sprake bij het stellen van een grens van € 15.000 waarboven Nederlandse pensioenen in Nederland belast worden. Tot slot is er geen regel die verbiedt dat een nieuw belastingverdrag ongunstiger mag uitpakken dan het voorgaande. Het hoger beroep van X is ongegrond.[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen 22

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen 17

Instantie: Hof ‘s-Hertogenbosch

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Editie: 28 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

Klik hier om naar het artikel van taxlive te gaan.

4 Reacties

  1. Een beetje merkwaardige casus. Het geschil gaat dus niet over al dan niet dubbele belastingheffing maar of de inspecteur in Nederland de aangifte wel goed beoordeeld heeft en al dan niet met een aanslag heeft goed- af afgekeurd. Dat er geen sprake is van dubbele belastingheffing blijkt al uit het feit dat appellant aangifte doet in Nederland en niet in Duitsland.

    Wat wel stuitend is en dat geldt voor alle Nederlanders wonende buiten Nederland al dan niet in de EU dat indien men een geschil krijgt met de Nederlandse overheidsinstanties men met onnodige hoge kosten wordt geconfronteerd. Een rechtsbijstandverzekering kan men niet afsluiten en stel men woont in Griekenland maar moet procederen voor de Rechtbank van Zeeland die kennelijk de buitenlandse zaken kreeg toegewezen. Het tart het gelijkheidsbeginsel. Op alle mogelijke manieren wil de NL overheid de navelstreng maar niet verbreken om nog op afstand te kunnen blijven “plukken”. Of het nu zorgverzekering is of belastingen. Nu weer een “pluk ze voor vijf jaar” in de maak, voor landverhuizers.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord
    • Eerlijk gezegd is deze casus helemaal niet vreemd maar erg herkenbaar. Ook ik ben woonachtig in Duitsland, ook ik ontvang een uitkering uit Nederland, in mijn geval een arbeidsongeschikheids uitkering, en ook ik ben dit jaar met dubbele belastingheffing geconfronteerd. Los van het feit dat het opmerkelijk te noemen is, onder de Europese gedachte van vrij verkeer, er een verdrag “tot het vermijden van dubbele belasting” is dat juist dat doet: dubbele belasting heffen. Naar mijn mening behoort echter de casus niet bij de Nederlandse rechter, welke een “slager keurt zijn eigen vlees” situatie is, maar bij het ECJ, welke een echte valide toetsing van het Nederlands handelen en verdrag pas kan uitvoeren. Ik hoop dan ook ten zeerste dat X hiertoe zal overgaan.

      • Hoedanigheid: - Niet-lid
      Antwoord
  2. Het probleem met Duitsland is, dat je afhankelijk bent onder welk Finanzamt je valt en of daar de kennis aanwezig is. Ik heb daar de eerste jaren geen probleem gehad tot er een personeelswisseling plaatsvond en ik weer van voren af aan kon beginnen, ik heb toen zelfs het Finanzministerium van het land NRW en Heerlen moeten inschakelen.
    Ik doe dus zowel in Nederland als in Duitsland aangifte, betaal belasting in Nederland, stuur bij mijn Duitse aangifte jaaropgaves mee dat ik inkomstenbelasting in Nederland heb betaald, en krijg dan hetzelfde belastbare inkomen als in Nederland en ter voorking van dubbele belastinheffing een aanslag van 0 euro met verwijzing naar DBA.
    Nu is het afwachten tot de volgende personeelswisseling en wat er dan gebeurt.

    • Hoedanigheid: - Niet-lid
    Antwoord
  3. Mijn Nederlandse pensioenen worden al jaren in Nederland belast.
    Ik heb ook Renten uit het buitenland en betaal daarover in Duitsland belasting.
    Een paar jaar geleden werd opeens mijn AOW in Duitsland belast.
    Ik heb toen gereclameerd bij de Duitse Fiscus. Reactie: U moet bewijzen via een officieel document dat de AOW in Nederland wordt belast.
    De Nederlandse belastingdienst komt na 5 weken met een zeer algemeen antwoord.
    Ik laat dit antwoord aan de Duitse fiscus zien en vertel hem dat het antwoord niet erg duidelijk is. Antwoord: is niet interessant want een reactie moet binnen 4 weken aangeleverd worden. Ik vertel de Duitse ambtenaar dat dit niet fair is.
    Antwoord zijnerzijds: U kunt het voor het gerecht brengen, maar dan bent U zeker veel meer geld kwijt. Ik heb betreffende dit incident nog steeds een groot gevoel van onmacht
    overgehouden.
    Wat betreft het ongunstiger uitpakken van een nieuw belastingsysteem vergeet de Nederlandse fiscus dat de aftrekposten in Nederland minimaal (lees 0) zijn.
    Denk aan de aftrekposten in Duitsland. Ik betaal circa €7.200 ziektekostenpremie in Duitsland. In Duitsland is dit aftrekbaar. Denk verder aan kosten verbouwing huis, onderhoud tuin. Zo’n aftrekpost kan behoorlijk oplopen. Deze mogelijkheid wordt ons gewoon afgepakt.

    • Hoedanigheid: - Lid
    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.

Factsheet