Vanaf 1 januari 2016 worden uitkeringen uit de sociale verzekeringen (waaronder de AOW), uitkeringen uit lijfrentes en pensioenen van voormalige werkgevers belast in het land van waaruit die inkomens afkomstig zijn, tenzij de som van die inkomens niet meer bedraagt dan € 15.000 per jaar. Overheidspensioenen zijn altijd in het bronland (pensioenland, Nederland) belast. Voor ontvangers…
Deze pagina is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden van de VBNGB
Een deel van deze website is afgesloten en alleen toegankelijk voor leden. Het bij elkaar brengen van relevante informatie kost inspanningen en geld. Zo ook deze website en het onderhouden er van. Een deel van de website houden wij vrij toegankelijk. Hier leest u wat vrij is en wat niet, en waarom.
Als u al lid bent kunt u hieronder inloggen. Bent u nog geen lid? Dan nodigen wij u uit om lid te worden, door het aanmeldformulier in te vullen.
Wat betreft de overgangsregeling voor pensioenen in het nieuwe verdrag met Duitsland, dat per 2016 is ingegaan, kan het de eerste jaren voorkomen dat door toepassing van die overgangsregeling bij degenen die kwalificeren aql buitenlands belastingplichtige bij vrij grote (Nederlandse) aftrekposten door Nederland zelfs belasting moet worden betaald aan hen. De eerste twee jaren (2016 en 2017) wordt op hen een maximaal tarief van 10% op particuliere pensioenen die voor Nederland aan heffing toevallen toegepast. Onder omstandigheden betekent dat dat de vermindering t.o.v. het reguliere tarief zodanig hoog kan uitvallen dat de inkomstenbelasting negatief wordt. Het is dan ook zaak om vooral voor het jaar 2016 na te gaan of de keus gemaakt moet worden voor toepassing van het oude verdrag met Duitsland (met vaak heffingstoewijzing voor Duitsland wat betreft part. pensioen) dan wel voor het nieuwe verdrag met overgangsregeling.