Selecteer een pagina

Gastenboek

 

Dit gastenboek is bedoeld voor bijdragen en opmerkingen van bezoekers van onze site (leden en niet-leden). Vermeld altijd uw e-mail adres zodat wij eventueel contact met u kunnen opnemen. Met vermelding van uw e-mail adres kunnen anderen u óók bereiken. Mocht u een bericht achterlaten en nog geen lid van de VBNGB zijn dan nodigen wij u uit om lid te worden. Daar wordt de Vereniging sterker door.

Ons gastenboek wordt gemodereerd. Dat betekent dat uw bericht niet meteen verschijnt; het moet eerst worden vrijgegeven. Het gebruik van aliassen wordt niet toegestaan. Bedenk bij het schrijven dat iedere bezoeker van de site uw stuk kan lezen!

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat uw bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
198 berichten.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 14 februari 2019 om 08:09
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/13/omstreden-ouderenplan-is-niet-nieuw-a3654028

Maanden geleden werd er in dit gastenboek een bericht geplaatst over een plan van Groen Links in de persoon van mevrouw Ellemeet, dat het opruimen geblazen was voor 70-+ers in Nederland: voor hen geen operaties meer. Zo zwart werd het gesteld.

Ik reageerde toen verbaasd en eigenlijk ook wel een beetje boos op de inhoud van dit bericht. Inmiddels in Nederland wonend én met ouderen sprekend kreeg ik een ander beeld.

Bovenstaand artikel in de nrc.nl van heden geeft inderdaad de nuances weer in de discussie over de ouderen zorg. De nuances waarover ook een vriendin van mijn dochter sprak die geriatrisch arts is. Er wordt zorgvuldig gekeken naar de fysieke- en mentale gezondheid van de oudere persoon in kwestie. Om een voorbeeld te noemen, als er borstkanker geconstateerd wordt bij een 70+ plus vrouw, wordt er samen met die vrouw gekeken of zij wel een 5 maanden chemo behandeling kan doorstaan en of zij dat wil. Afgelopen jaar heb ik het traject gezien bij mijn dochter bij wie precies een jaar geleden borstkanker werd geconstateerd. Gelukkig heeft zij het goed doorstaan en is aan de beterende hand met goede prognoses voor de toekomst. Een zwaar traject én zij is een 41-jarige verder reuze gezonde jonge vrouw.

We zijn allemaal mondiger geworden als oudjes vergeleken met generaties voor ons. Persoonlijk vind ik het prettig en een teken van respect voor mij als persoon, als een (huis)arts mij uit legt wat de voor-en nadelen zijn van een behandeling, zodat ik zelf uiteindelijk de keuze kan maken, of het nu een medicijn of een operatie betreft.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 9 februari 2019 om 13:29
https://youtu.be/YXnGkUmH1zM

Een recent filmpje met gepensioneerde Britten aan de midden- en zuidelijke costas in Spanje (er wordt weinig gefilmd aan de Costa Brava valt me altijd op, te koud waarschijnlijk voor de gemiddelde Brit).

Nog 48 dagen en de UK zal niet langer deel uitmaken van de "European Union". Misschien met alsnog de deal van de Prime Minister of misschien met, klatsboem, no-deal.

Ik bekeek net het rode paspoort van mijn man (nog 3 jaar geldig) met "European Union" netjes boven United Kingdom and Northern Ireland. Ik neem aan dat er in de meer dan 500 pagina's "deal" iets overgangstechnisch geregeld is voor de houders van deze paspoorten. Zo niet, zijn deze paspoorten bij een no-deal dat nog geldig als de houders, klatsboem, ophouden Europese burgers te zijn? Mijn man begon te twijfelen: "dat zal toch wel? Daar is toch iets over afgesproken?" Om vervolgens zich te realiseren wat hij zei.

Echter geen probleem voor mijn man. Tot 29 maart is hij een UK Europees burger die geen verblijfsvergunning nodig heeft in Nederland. Na die datum heeft hij als Brit een verblijfsvergunning nodig. Die laatste is inmiddels aangevraagd.

Inmiddels ben ik gaan kijken wat een andere optie zou kunnen zijn. Naturalisatie tot Nederlander en dan via de snelle optie op het Gemeentehuis. Volgende week heeft hij een afspraak op het Gemeentehuis. Ooit in 1995 hebben onze 2 kinderen van die optie gebruik gemaakt. Zij waren in Nederland geboren én hadden een Nederlandse moeder. Voor mijn man komt de Nederlandse echtgenoot goed van pas, samen met de vele, vele jaren die hij in Nederland gewoond heeft. Er wordt gevraagd, eigenlijk verlangd dat hij de Britse nationaliteit op geeft. Nederland heeft uiteraard niet het recht om zijn Britse paspoort te confisceren en van de Britse regering mag hij er -tig andere nationaliteiten bij hebben.

Als het een beetje mee zit is hij over een paar maanden weer Europees burger. Dit keer met een Nederlands paspoort. Het Britse paspoort zal over 3 jaar niet meer verlengd worden. Nederland ook blij.

Geen Brit meer die mee knokte met de Nederlandse gepensioneerden in het buitenland, maar een Nederlandse gepensioneerde in Nederland. Gezapig en zonder al teveel gezeur.
Riet van Dongen uit Spiez schreef op 6 februari 2019 om 16:57
Mijn Zwitserse reisverzekeraar en de ontbrekende onderliggende ziektekostenverzekering.

Mijn verzekeraar heeft mij in september 2013 opgegeven voor de Welt Mundo reisverzekering nadat ik uit de ERV.ch was gegooid, omdat mijn polis bij hen ongeldig was vanwege het ontbreken van een onderliggende verzekering voor EU/ en derde landen. Wij zijn immers alleen verzekerd via EU regeling VO 883/2004.
Ik was benieuwd naar de reactie van Mundo.
Kort en goed, ze snapten er niets van hoe ik het hen ook uitlegde.

“Hier in Zwitserland heeft men een Grundversicherung of men heeft geen Grundversicherung.
En als men een Grundversicherung heeft, dan is men ook voor Europa/Welt verzekerd”.
“Nee”, zei ik, ”wij hebben wel een Grundversicherung, maar die geldt alleen voor Zwitserland en niet voor Europa/Welt.
Als ik behandeld moet worden buiten Zwitserland, dan zijn die kosten in mijn geval niet gedeeltelijk gedekt door de Grundversicherung.
Ik heb het nog nagevraagd bij de KVG, (Zwitserse CAK) en die beamen dat ook, dus worden die kosten waarschijnlijk ook niet door u vergoed Mundo, noch door de KVG, want NL vergoed dit weer niet aan hen, dus draai ik uiteindelijk zelf op voor alle gemaakte kosten mocht ik ziek worden op reis”.

“Mevrouw, luister nu eens goed,” zei Mundo geduldig door de telefoon alsof ik lichtelijk zwakzinnig was, “bij iedereen die hier in CH een Grundversicherung heeft, worden de ‘Weltweit’ gemaakte kosten gedeeltelijk door de KVG overgenomen, dat is de CH Wet en dat geldt voor elke inwoner in Zwitserland. Voor de kosten daarboven is deze aanvullende verzekering”.

“ Ja maar,” zeg ik, “ik heb weliswaar een Grundversicherung, maar die geldt heus alleen voor Zwitserland en niet daarbuiten, voor de EU landen heb ik een Nederlandse EHIC kaart en moet ik de rekeningen voor mijn ziektekosten naar het CAK in Nederland sturen”.

“Oh”, zei Mundo, “dan bent u dus dubbel verzekerd!”
“ Nee”, riep ik vertwijfeld, “ik ben helemaal nergens verzekerd. Via een EU Verdrag heb ik recht op verstrekkingen binnen de EU, vandaar mijn Nederlandse EHIC. Maar verzekerd ben ik niet. Ook niet in Nederland”

“ Heeft u een verzekering voor juridische bijstand, mevrouw?”
“ Hoor eens”, zei ik, “ Ik wil heel graag die verzekering bij jullie afsluiten, maar ik breng mijzelf en u hiermee in moeilijkheden als u de situatie niet goed begrijpt,
Mag ik misschien met uw juridische afdeling spreken?”

Mundo: “Stuurt u uw gegevens en uw verhaal maar op en dan zal deze afdeling er ook nog eens naar kijken”.

Uiteindelijk heb ik voor het hele jaar betaald om van het geduvel af te zijn en het doorlopende contract opgezegd.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 2 februari 2019 om 11:35
Om het wat makkelijker te maken:

https://www.ftm.nl/auteur/vanark

Eenmaal op de website, scroll door tot het bericht, genoemd hieronder, op 18 oktober 2018.

Er is trouwens genoeg te lezen over de gezondheidszorg "industrie" de afgelopen dagen. Van filantropen in de farmaceutische industrie tot pillen met vervuilde grondstof uit China en India en lege schappen in de apotheek en de preferente medicijnenlijst van de zorgverzekeraars. Alles is met elkaar verbonden om een zo goedkoop mogelijk pilletje bij de gebruiker in de mond te krijgen.

We hebben een groot vertrouwen in de medische- en farmaceutische wereld, we worden continue waarschuwd voor de kwakzalvers uit het alternatieve circuit, maar we hebben geen idee wat we in onze mond stoppen.
Ed Roosen schreef op 30 januari 2019 om 13:42
Onderstaand bericht hebben wij ontvangen van Riet van Dongen op 29-01-2019 en qua vorm aangepast, zodat het beter leesbaar is.

De Zorgverzekeringswet deugt niet, dus doe ik er niet aan mee!

Jordi Zwarts van de Bond voor Overheidszaken weigert al twaalf jaar om mee te doen aan het zorgstelsel. De Zorgverzekeringswet deugt niet, stelt hij, want de overheid mag een burger niet dwingen tot een contract met een zorgverzekeraar. Toen Zwarts zich begin dit jaar voor de rechter moest verdedigen tegenover verzekeraar VGZ, stelde de rechter hem in het gelijk. Wat betekent dat?

Geschreven door Eelke van Ark.
Deze journaliste is gespecialiseerd op alles wat het zorgstelsel betreft en dit stuk is gepubliceerd in "Follow the Money".

Wil je meer lezen hierover; dan kunt je contact opnemen met Riet van Dongen, mailadres ribedon@msn.com.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 29 januari 2019 om 14:49
Correctie typo in mijn bericht van 11:16 uur: resterende maanden 2005 moet uiteraard 2004
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 29 januari 2019 om 11:46
https://elpais.com/sociedad/2019/01/28/actualidad/1548704969_178978.html

Na de belasting, de gezondheidszorg.
Bovenstaande link is naar een artikel in ElPaís van vandaag. Ik weet niet of het ook in de Engelstalige editie terecht zal komen.

Het gaat over het omhoog schieten van de prive ziektekostenverzekering in Spanje, vooral na de drastische kortingen in de publieke zorg zo rond 2012. Eén op de 4 Spanjaarden heeft zo'n verzekering, hetzij gewoon prive (eventueel via een kadootje van de familie) of via de werkgever (de werkgever krijgt hiervoor 100% belastingaftrek). Ambtenaren mogen kiezen en kiezen voor het merendeel een particuliere verzekering ook wel Mutua genoemd.

Mensen kiezen vooral voor een (complementaire) prive ziektekostenverzekering om wachtlijsten voorbij te springen.

Mijn ervaring gedurende de bijna 13 jaar dat ik permanent woonachtig was in Spanje is dat er heen- en weer gesprongen wordt tussen de twee systemen. Artsen werken zowel in de publieke sector als in de prive sector.

Omdat een recept uitgeschreven door een arts in de prive sector niet vergoed wordt onder de polisvoorwaarden van een particuliere verzekering (tenzij je in het ziekenhuis ligt, dan worden de medicijnen wel vergoed), schrijft de arts hem vervolgens voor met zijn "publieke pet" op, zodat het medicijn wel vergoed wordt (eventueel met "co-pago").

Ik heb dit zelf ook meegemaakt voor de behandeling van actinische keratose (kijk uit voor de zon mensen, vooral in de winter als je even vergeet je in te smeren en vervolgens een uur staat te leuteren met de buurman in de volle zon 😊). Ik bezocht de dermatoloog bij de prive kliniek, die mij vervolgens Picato (ook hier, kijk uit voor allergische reacties die erger zijn dan de aandoening😢) voorschreef.

Dit is een vrij prijzig medicijn (viel eigenlijk wel mee). Hij adviseerde me dan ook met zijn recept naar een dermatoloog van de publieke gezondheidszorg te gaan om hem te vragen hetzelfde recept op een ander papiertje uit te schrijven, zodat ik minder geld kwijt zou zijn. Dat zou een fluitje van een cent zijn, iets wat hij altijd deed.

Goed, ik naar het centro ambulatorio (ik was tenslotte ook "verdragsgerechtigd" en dat ben je niet voor niks), maar dat fluitje van een cent bleek anders uit te werken.
De afspraak kon ik maken over een maand of 3. Na mijn uitleg over wat de dermatoloog mij verteld had, keek de afspraken mevrouw mij niet al te vriendelijk aan. Je zag haar denken: weer zo'n welgestelde EU-gepensioneerde die ons publieke systeem komt uithollen.
Nu had ik al een knappe aanvaring gehad in 2013 met enkele afspraken dames toen ik mij als kersverse 65-jarige kwam aanmelden voor het aan mij via Nederland opgelegde publieke systeem. Einde van het liedje is dat ik de dame vriendelijk gedag heb gezegd, naar de apotheek aan de overkant ben gegaan en zelf heb betaald voor het vermaledijde medicijn. Welgesteld heeft vele voordelen.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 29 januari 2019 om 11:16
Re dubbele belastingheffing.

Sant Feliu de Guíxols is op steenworp afstand van Calonge. Ik kan Lluís Martín aanbevelen als assessor físcal. Naam en adres:
Placa Vuit-Dos SL, Travessera de Jaume Gras 22 2hoog, 17220 Sant Feliu de Guíxols, tel 972327474. @lluismartinassessors@yahoo.es

Hij spreekt een klein beetje Engels, heeft veel Nederlandse clienten.

Wij hebben nooit problemen ondervonden met de belasting zowel in Nederland als in Spanje bij onze emigratie. Let wel de 183 dagen voorwaarde was niet van toepassing. Wij emigreerden per mei 2004. In Nederland deed PCW de exit opgave tot en met mei 2004 en in 2005 declareerden we in Spanje (met assessor Lluís Martín voor de resterende maanden over 2005.
Lucien Levenbach uit Calonge schreef op 28 januari 2019 om 21:38
Dank Cees, Ed, voor de snelle reactie.
Ik heb niet zo zeer behoefte aan nog een fiscalist, ben voorzien, maar het gaat mij er om of er leden/lezers zijn die een soortgeval hebben meegemaakt en mij kunnen informeren hoe dit is aangepakt. Of wel, iemand die ook zijn pensioen, eenmaal in het jaar naar Spanje verhuisd, zowel in NL als in ES belast zag. Jurisprudentie is mij welkom, dan wel uitspraken van een rechtbank in NL of ES hierover. BVD!
Lucien Levenbach uit Calonge schreef op 27 januari 2019 om 12:22
Sinds 31 maart 2017 ben ik geëmigreerd naar Spanje. Ik zit inmiddels in een spagaat vwb de dubbele heffing van loonbelasting over de ontvangen pensioenen uit NL en ES gedurende dat jaar.

Nederland claimt dat er geen sprake is van een 183 dagen regeling, dus stelt de fiscus dat de ontvangen pensioenen uit NL en Spanje gedurende de 3 maanden dat ik nog in NL woonde, daar nog belast moeten worden.

Spanje claimt echter dat onder "residente" wel degelijk de 183 dagen regeling geldt, staat expliciet zo in hun 2017 IB-wetgeving en dat dus mijn wereldinkomen, w.o. die pensioenen, in Spanje belast mogen worden en ook inmiddels via mijn Renta zijn gedaan.

Ik betaal dus dubbel.

Ik zou graag in contact komen met andere gepensioneerden die een soortgelijke situatie hebben beleefd of beleven (dus in het jaar verhuisd zijn), want ik zal bepaalde stappen en/of argumenten moeten gebruiken om deze dubbele belasting te kunnen herstellen.

Wie kan mij daarbij helpen?
Beheerdersantwoord van: Ed Roosen
Geachte mevrouw/heer Levenbach,

Naar aanleiding van uw bericht op onze website, hierbij onze reactie.
Er is een belastingverdrag ter voorkoming van dubbele betalingen van IB dus een van beide partijen, NL of Spanje, heeft een onjuiste interpretatie daarvan toegepast.
Ik stel voor contact op te nemen met Hector Bominaar van Dextra fiscale adviseurs; hij is tweetaling NL en ES. Het kantoor heeft ook een fiscale jurist die eventueel desgewenst stappen kan ondernemen (www.dextra.tax)

Mocht dat niet lukken, laat het me even weten dan kan ik nog naar iemand anders verwijzen maar ik denk dat deze oplossing de beste is.

Met vriendelijke groet,

Cees H. van der Wiel
cvdwiel@gmail.com
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 26 januari 2019 om 16:46
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/25/paspoort-d66-wil-dubbele-nationaliteit-toelaten-vanwege-brexit-a3651814

Uit de NRC van vandaag. Nederland is huiverig voor die dubbele nationaliteit. Het zou de integratie niet bevorderen. Mijn twee kinderen konden bij hun geboorte in Nederland alleen de Britse nationaliteit van hun vader krijgen. Geen enkel punt. Zij hadden met 6 maanden al een eigen Brits paspoort.

Ergens rond hun 18e (begin negentiger jaren) waren er nogal wat rellen rond vaders die hun in Nederland geboren kinderen meenamen naar b.v. Egypte als het even niet lekker liep in het huwelijk met de Nederlandse partner. Er is toen een versoepeling in de wet gekomen. Mijn kinderen kwamen vanwege hun Nederlandse moeder in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit. Dat was werkelijk in een vloek en een zucht gebeurd. Binnen een week Nederlandse nationaliteit én paspoort.

Mijn man heeft zich nooit zo druk gemaakt om die Nederlandse nationaliteit aan te vragen (en daar hoeft hij zijn UK paspoort niet voor in te leveren, hoe graag de Nederlandse wetgevers dat ook zouden willen).
Uiteraard komt dat vraagstuk nu weer naar boven. Eerst maar weer even op de permanente verblijfsvergunning wachten.
Jan de Voogd schreef op 6 december 2018 om 11:25
@ Willeke,

Ja, zo kun je het stellen, en dat volgde ook al uit mijn bijdragen. Je zou kunnen toevoegen aan degenen die toegang hebben tot HCB op basis van verzekering: degenen die over een part. verzekering ( bijv. een wereldverzekering, afgesloten met een Spaanse of elders gevestigde verzekeraar) of een reisverzekering (vanuit Spanje afgesloten, maar ook elders) beschikken die krachtens de polisvoorwaarden toegang biedt. Veelal zullen reisverzekeringen het wonen in Spanje uitsluiten.
Daarnaast hebben misschien degenen die buiten Spanje wonen in de EU/EER/Zw. als verdragsgerechtigde onder bepaalde (medische) voorwaarden toegang tot HCB. Dat is echter onzeker (zie mijn vorige bericht over arrest Reinke).
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 6 december 2018 om 11:01
Is het niet eenvoudiger om gewoon te stellen dat gepensioneerden met een Nederlands pensioen woonachtig in Spanje en dan met name in de Benidorm regio geen toegang hebben tot het als "Nederlandse" ziekenhuis te kwalificeren HCB in Benidorm, tenzij ze een Nederlandse zorgverzekering hebben (al dan niet als "spookburger"), of wellicht een particuliere zorgverzekering bij een Spaanse verzekeraar met wie HCB ook contracten heeft afgesloten, of een zak met geld (sec)?
Jan de Voogd schreef op 6 december 2018 om 08:53
Dat er in uitzonderlijke gevallen mogelijkheden voor verdragsgerechtigden in Spanje zouden zijn in een part. ziekenhuis, maar dan buiten Spanje, behandeld te worden is misschien af te leiden uit onderstaande zaak (Reinke) die in Duitsland aan de orde is geweest. Het ging hier om een gepensioneerde wonend buiten Duitsland die, vermoedelijk urgent, behandeld moest worden in Duitsland bij tijdelijk verblijf en in een staatsziekenhuis niet terecht kon. Omdat uiteindelijk de Duitse Krankenkasse voordat het EHvJ kon beslissen alsnog toestond de kosten van behandeling in het part. ziekenhuis, tegen een Duitse nationale bepaling in, toch te betalen verklaarde het EHvJ het verzoek van prejudiciële vragen niet meer ontvankelijk. Dat is terecht, maar wel jammer, omdat nu het EHvJ over de hoogte van de te vergoeden kosten (die in een part. ziekenhuis vaak hoger zullen zijn) evenmin heeft kunnen oordelen.
Let wel, het gaat dus om iemand die bij tijdelijk verblijf buiten zijn woonland dringend behandeling nodig heeft. Voor ZVW verzekerden die in Spanje aankloppen in een dergelijke situatie bij HCB is dat geen probleem omdat ze onder de ZVW die toegang (met vergoedingsrecht tot max. Nederlands wettelijk tarief, in samenhang met hun polisvoorwaarden van de verzekeraar ) al hebben. Voor gepensioneerde verdragsgerechtigden die buiten hun woonland in een part. ziekenhuis behandeld worden is het jammer dat het EHvJ niet anders kon doen dan niet-ontvankelijk verklaren, zowel wat betreft de toegang voor hen van particuliere ziekenhuizen als de hoogte van de toe te kennen vergoeding. Uit andere arresten is daar wel wat meer over te zeggen, zoals het arrest Stamatelaki en ook op basis van de Patientenrichtlijn. Maar dan betreft het nog steeds een situatie van grensoverschrijdende zorg, niet een situatie dat een (gepensioneerde) verdragsgerechtigde binnen zijn woonland in een part. ziekenhuis zich laat behandelen.
Ik citeer het verzoek van Reinke:

" Verzoek om een prejudiciële beslissing ingediend door het Landessozialgericht Berlin-Brandenburg (Duitsland) op 18 juli 2008 - Christel Reinke / AOK Berlin
(Zaak C-336/08)
Procestaal: Duits
Verwijzende rechter
Landessozialgericht Berlin-Brandenburg
Partijen in het hoofdgeding
Verzoekende partij: Christel Reinke
Verwerende partij: AOK Berlin
Prejudiciële vragen
Omvat het recht op kostenvergoeding volgens artikel 34, leden 4 en 5 van verordening (EEG) nr. 574/72(1) ook de kosten die voor een spoedbehandeling van een pensioentrekker die krachtens artikel 31 van verordening nr. 1408/71 recht heeft op prestaties, zijn gemaakt in een particuliere kliniek in de verblijfplaats, wanneer het dienstdoende ziekenhuis de behandeling als verstrekking wegens overbelasting heeft geweigerd?
Kan de kostenvergoeding worden beperkt tot de vergoedingstarieven bedoeld in artikel 34, lid 4, van verordening (EEG) nr. 574/72, wanneer de betaling van verstrekkingen van ziekenhuizen door het bevoegde orgaan niet op basis van abstracte, algemene tarieven plaatsvindt, maar individueel, afzonderlijk bij overeenkomst is geregeld en de verstrekkingen bovendien naar nationaal recht ook niet zijn beperkt tot behandelingen in bepaalde ziekenhuizen?
Is een nationale bepaling volgens welke vergoeding van de kosten van behandeling in een particulier ziekenhuis in een andere lidstaat is uitgesloten, ook in geval van een spoedbehandeling, verenigbaar met de artikelen 49 EG, 50 EG en 18 EG? "
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 6 december 2018 om 08:19
Wat een aardige discussie.

Hoewel ik nu al weer 2 jaar permanent in Nederland woon en in die tijd geen voet meer heb gezet op Spaanse bodem (geen spookburger dus), heb ik het hele Zvw vanaf, pakweg 2005 meegemaakt en was er aktief bij betrokken.

Ik wens iedereen die initiatieven ontplooit om een zelfde situatie te bereiken waarin de gepensioneerden op Nederlands grondgebied zich bevinden, succes toe.

Ik heb nu aan den lijve ervaren hoe plezierig en ongecompliceerd dat is. Datzelfde zal waarschijnlijk ook gelden voor Nederlandse gepensioneerden in het grensgebied met Belgie en Duitsland. Zij kunnen op vrij makkelijke wijze gebruik maken van de "pensioenlandzorg". Wat zorg betreft "best out of both worlds".

Wat HCB betreft, geen optie voor "CAK polishouders". Alleen een optie met een extra particuliere verzekering (ik noem het "extra" want hij is zeker niet aanvullend, zoals in Nederland een aanvullende dekking bovenop de basisverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar), hetzij in Nederland (zeer prijzig) of in Spanje (moeizaam voor 65+-ers en zeker voor 70-+ers). Ik spreek uit ervaring: een particuliere zorgverzekering bij DKV naast de verplichte afdrage voor publieke zorg in Spanje, veelal voor de "cure" en zelden tot nooit voor de "care".

Zoals de steeds terugkerende discussie al aangeeft over deze bestaande situatie zal er een lange weg te gaan zijn.
Jan de Voogd schreef op 5 december 2018 om 11:42
@Rudi, met betrekking tot Clinica Benidorm

Je suggestie dat verdragsgerechtigden wonend in Spanje toegang zouden moeten krijgen tot Clinica Benidorm is uiteraard zeer welkom, maar is in het verleden al eens door de VNGS (een van de voorlopers van de VBNGB) aan de orde gesteld bij het Ministerie van VWS. Dat is toen afgewezen, met als argument dat het niet in Vo883/2004, de Europese regelgeving dus, past. Het zou dus een Nederlands politiek besluit vereisen tot uitbreiding van het dekkingspakket in de door jou bedoelde zin (maar dan zal het natuurlijk soortgelijk in andere verdragslanden geregeld moeten worden). Dat kan of door opnemen van extra rechten in de ZVW (logischerwijs met hogere premie, denk ik) of door opnemen in een bijlage van Vo883/2004 (voor Nederland als bevoegde pensioenstaat). Het lijkt me inderdaad wenselijk dit op de lobby-agenda te houden. In theorie zou in het kader van de pensioenlandzorg een arts in Nederland (na onderzoek aldaar) zelfs een verdragsgerechtigde naar Clinica Benidorm kunnen doorsturen, gezien EHvJ jurisprudentie. Maar dat kan slechts onder de strenge medische voorwaarde dat slechts daar, dus niet in Nederland, een geschikte behandeling kan plaatsvinden. Aan zo'n voorwaarde zal niet snel voldaan zijn.
Het alternatief is dat verdragsgerechtigden in Spanje een aanvullende part. verzekering sluiten (en sommigen deden dat) die toegang verschaft tot Clinica Benidorm.
Zoals gezegd, de Patientenrichtlijn biedt in dezen ook geen soelaas, alleen al omdat Spanje het land van aansluiting is voor verdragsgerechtigden onder die Richtlijn (Spanje rekent namelijk voor gepensioneerde verdragsgerechtigden op vaste kosten af met de bevoegde pensioenstaat). In andere landen, die op werkelijke kosten afrekenen is Nederland voor de richtlijn de staat van aansluiting. Daar zou misschien een proefproces gevoerd kunnen worden om toegang te kunnen krijgen als verdragsgerechtigde tot een vergelijkbaar part. ziekenhuis in het woonland. Maar voorlopig is de uitleg van de richtlijn door de EC en diverse juristen dat dit niet zo veel kans van slagen maakt omdat het grensoverschrijdende aspect zou ontbreken: een verdragsgerechtigde die in zijn eigen woonland naar een part. ziekenhuis zou gaan brengt immers geen overschrijding van de landsgrens met zich.
Een laatste mogelijkheid is dat de Spaanse ziektekostenwetgeving veranderd wordt in die zin dat (tegen publiek tarief mag je dan aannemen) aan Spaans wettelijk verzekerden toegang verschaft wordt tot een part. kliniek als Clinica Benidorm. Van zo'n uitbreiding van het woonlandpakket zouden verdragsgerechtigden ook profiteren. Of de Spaanse regering, samen met de Clinica Benidorm, die weg op zouden willen gaan?
Rudi Holzhauer uit Andalucia schreef op 4 december 2018 om 22:53
Naar aanleiding van de discussie tussen Henk Komdeur en Jan de Voogd wil ik graag het volgende toevoegen, vanuit mijn expertise en ervaringen als jurist en oud-bestuurslid van de VBNGB.

Ik was ooit voornemens de geschiedenis van de VBNGB en haar voorganger(s) nog eens te schrijven, met als ondertitel Over de grenzen van de rechtsstaat Nederland. Ik kan niet alleen lezen en schrijven (dat is in Spanje, waar ik woon, een categorie ..), maar ben ook jurist, en heb voldoende achtergrond om e.e.a. inhoudelijk te kunnen beoordelen.

Het is volstrekt duidelijk dat de voorganger van de VBNGB destijds steken heeft laten vallen. Dat geldt zeker ook voor de toenmalige advocaat.

Ik ben er van overtuigd dat de CRvB drie fouten heeft gemaakt: ze heeft ten eerste onvoldoende en onjuiste uitvoering gegeven aan de verwijzing door het HvJEU, leidend tot de fameuze "bestuurlijke naiviteit". Ze heeft ten onrechte gesteld dat het criterium "opzettelijk" er toe doet bij het vaststellen van discriminatie (=ten onrechte een onderscheid maken). Dat doet er helemaal niet toe. Het College voor de Rechten van de Mens heeft mij dat schriftelijk bevestigd. Ten derde heeft de CRvB zich wel uitvoerig laten voorlichten door het verantwoordelijke ministerie, maar daar zitten bakken misinformatie in, vooral door het ontbreken van relevante informatie.

Toen ik nog actief bij de VBNGB betrokken was hebben we overwogen om een herziening van de uitspraak uit 2012 aan te vragen. Dat is een erg hoge drempel, die advocaten ons ontraden hebben.

Natuurlijk kan een nieuwe uitspraak worden uitgelokt, en die kan worden voorgelegd aan het HvJEU. Maar ook dat is een juridisch lastig traject.

Dus heel veel unierechtelijke argumenten snijden wel hout, maar laten zich erg moeilijk vertalen in een nieuwe juridische procedure met voldoende kans van slagen. Het klassieke verschil tussen "gelijk hebben" en "gelijk krijgen".

In 2016/2017 heeft de VBNGB op basis van meerdere gesprekken met NL advocaten en deskundigen besloten het juridische traject uit het verleden verder te laten rusten. Als zijnde niet opportuun (meer). Zoals Cees van der Wiel in zijn notitie (zie op de site onder Factsheets) aangaf: het was een procedure die niet gewonnen kon worden. Ondanks alle gelijk van mensen met goede argumenten.

In plaats daarvan werd het adagium: Kijk eens vooruit. Dat is een project dat ik zelf nu handen en voeten geef. De VBNGB wil niet aan dit project meedoen, omdat het veel ruimer is dan uitsluitend een zich verzetten tegen het onrecht uit 2006. Om verschillende redenen begrijpelijk en door mij gerespecteerd. Dat project ziet o.a. op een verkenning naar de mogelijkheden om concreet een vrijwilige opt-in voor de ZVW, en een exporteerbaarheid naar buiten NL van de Wlz en de Wmo. Dat is mijn uitdaging.

Ik blijf beschikbaar voor iedereen die een juridisch traject wil inzetten, maar wil wel realistisch blijven, en zal altijd iedereen (ook Henk) aanspreken op realiteitszin. Dit verleden laat zich niet meer veranderen. Wat je wilt bereiken door naar het verleden te kijken, kun je veel beter bereiken door naar de toekomst te kijken, en daar veranderingen te gaan voorstellen/aansturen/initiëren/lobbyen etc.

Mijn project Kijk eens vooruit kan overigens alle steun van een ieder gebruiken! Op 29 november 2018) heb ik in een wetenschappelijk forum in NL een eerste presentatie gegeven over het project op een wetenschappelijk congres van de NL Vereniging voor Gezondheidseconomen. ik ga nu verder voor een onderzoeks-subsidie om het project op papier te krijgen.
Rudi Holzhauer uit Andalucia schreef op 4 december 2018 om 22:34
Met betrekking tot Clinica Benidorm:

Gepensioneerde Nederlanders in het buitenland hebben er niets aan. Het bericht gaat alleen over Nederlanders die een Nederlandse zorgverzekering hebben, en mogelijk over de groep zgn. spookburgers, d.w.z. Nederlanders die illegaal in het buitenland verblijven en in Nederland staan ingeschreven/ Of zie ik iets over het hoofd.
Jan heeft mij ook al eens uitgelegd dat de zgn. "pensioenlandzorg" beperkt is tot het grondgebied Nederland. De opmerking dat Clinica Benidorm nu een "Nederlands ziekenhuis" is - tsja - wat betekent dat voor leden van de VBNGB en voor verdragsgerechtigden?


Er is misschien wel relevantie. Maar daar moet de VBNGB dan wel een punt van maken. Dat gaat als volgt. Vraag Clinica Benidorm of zij willen onderhandelen met het CAK om hetzelfde te bereiken als met Nederlandse zorgverzekeraars. Of vraag het CAK waarom Clinica Benidorm nu voor zoveel Nederlanders in Nederland kennelijk binnen het basispakket valt, waarbij het toch niet open wordt gesteld voor Nederlanders die wel recht hebben op dat basispakket, maar alleen op het grondgebied Nederland.

Daar komt ongelijke behandeling om de hoek kijken. Nederlanders in Nederland hebben recht op Clinica Benidorm als onderdeel van het basispakket, zoals dat uitgevoerd en ingevuld wordt door hun (toevallige) zorgverzekeraar. Het is niet afhankelijk van een aanvullende verzekering, die VBNGB-leden per definitie niet hebben.

Het is dus van tweeën één: ofwel het bericht is niet relevant voor leden van de VBNGB, ofwel de VBNGB gaat actie ondernemen om Clinica Benidorm ook toegankelijk te krijgen voor buiten Nederland wonende verdragsgerechtigden met pensioenlandzorg. Geacht Bestuur, Beste Jan - zeg het maar.