Selecteer een pagina

Gastenboek

 

Dit gastenboek is bedoeld voor bijdragen en opmerkingen van bezoekers van onze site (leden en niet-leden). Vermeld altijd uw e-mail adres zodat wij eventueel contact met u kunnen opnemen. Met vermelding van uw e-mail adres kunnen anderen u óók bereiken. Mocht u een bericht achterlaten en nog geen lid van de VBNGB zijn dan nodigen wij u uit om lid te worden. Daar wordt de Vereniging sterker door.

Ons gastenboek wordt gemodereerd. Dat betekent dat uw bericht niet meteen verschijnt; het moet eerst worden vrijgegeven. Het gebruik van aliassen wordt niet toegestaan. Bedenk bij het schrijven dat iedere bezoeker van de site uw stuk kan lezen!

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat uw bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
200 berichten.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 5 juli 2017 om 08:44
http://www.lavanguardia.com/economia/20170705/423888813368/dia-liberacion-fiscal-catalanes-ultimos.html

Vanuit Haarlem bovenstaand een link naar de Spaanse belastingen en met name de Catalaanse. In die regio hebben mijn man en ik tenslotte 13 jaar gewoond, na zijn VUT en later pensioen. In 2004, op donderdag afscheid op zijn werk, de volgende dag overdracht van ons huis in Woerden en op weg naar San Feliu de Guíxols. De verhuiswagen was al onderweg.

Verleden jaar oktober/november het proces andersom, maar dit keer naar Haarlem.

Wat heeft dit te maken met het artikel in La Vanguardia over de laatste dag van het fiscale jaar in Spanje (ze beginnen in april). Wat ik altijd al vermoedde dat de fiscale druk in Spanje zeker niet lager, maar zelfs hoger is dan in Nederland lijkt bewaarheid te zijn.

Sinds januari van dit jaar wordt er weer gewoon maandelijks ingehouden op de pensioenen (AOW en bedrijfs) en tot mijn verbazing (geëxtrapoleerd over een jaar) betalen we zeker niet meer en zelfs iets minder dan in Catalonië. Ik noem Catalonië omdat daar de belastingdruk het hoogst is van Spanje. Het artikel geeft dit goed weer.

Diegenen, niet-resident in Spanje maar permanent op vakantie daar, hebben het nog niet zo slecht bekeken. In ieder geval zullen ze in het bezit zijn van dat waardevolle stukje papier, de ziektekostenverzekering's polis met werelddekking en toegang tot zowel de publieke- als de private gezondheidszorg in Spanje.

Belastingtechnisch lijkt Spanje alleen aantrekkelijk met ingewikkelde instructie (lijfrenten, niet ingewikkeld, maar belastingtechnisch worden ze in Spanje niet als inkomen zoals pensioen beschouwd, voordeliger dan in Nederland), of gewoon simpelweg niet (volledig) declareren, al dan niet op advies van een gestor/assessor. Dat doen de Spanjaarden tenslotte ook, al jaren. De Spanjaard die zijn volledige inkomen op geeft zal nog geboren moeten worden. Ook lijfrenten zijn niet populair, hoewel ze door speciale maatregelen populair gemaakt worden als extra pensioenvoorziening. De Spanjaard stopt zijn nest egg nog steeds het liefst in de "caja fuerte" buiten het oog van de instanties. Ook prettiger voor die bendes uit Oost-Europa die enkele jaren geleden opereerden in Catalonië.

Het CRS maakt voor Spanje de zaken wat makkelijker voor wat betreft het buitenlandse legioen. Voor de binnenlanders maakt het weinig uit, behalve misschien nog minder aandacht.

In de digitale NRC van vanochtend lees ik dat Nederland niet alleen het belastingparadijs voor multinationals is, maar vanwege nog meer special deals het paradijs der paradijzen.

Belasting, we moeten het allemaal afdragen als we een maatschappij met z'n infrastructuur etc. draaiende willen houden, maar geen mens is tevreden over het percentage dat hij over zijn hard verdiende geld moet afdragen (ik hoor daar trouwens ook bij, vandaar mijn interesse in deze materie. Borduren heb ik nog nooit leuk gevonden 😄).
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 1 juli 2017 om 17:45
Even een enorme veer op de hoed van Rudi voor het beheer van deze website. Up-to-date!
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 30 juni 2017 om 17:22
Meneer Huisman, geen reactie op uw vraag of het belastingverdrag veranderd is. Bij mijn weten is dat ook niet zo. Het verdrag uit (ik meen) 1972 staat nog. Als er een verandering zou zijn geweest dan was dit stellig vermeld op deze website.

Volgens mij ligt de verandering in de benadering voor het verzoek tot vrijstelling bij de invoering van het CSR. Spanje zal nog steeds graag uw jaarlijkse bijdrage willen ontvangen en het lijkt erop dat Nederland daar in mee zal moeten gaan (uw bijdrage lezend), maar het gaat dus niet van harte.

Wat de verrekening door de inhoudende instantie betreft, is mijn ervaring dat de inhoudende instantie dat niet zal (en wellicht kan) doen. Zij zullen u hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar de belastingdienst in Heerlen waar u een verzoek kunt indienen voor teruggaaf.

Zowel voor de private personen, bedrijven, etc. als ook de belastingdiensten zal het er niet makkelijker op worden, lijkt mij. Een administratieve, bureaucratische rompslomp. Maar, en dat zal voor de deelnemende landen het belangrijkst zijn, de wettelijke basis om ten alle tijde financiële gegevens op te vragen is gelegd. Het privacy mijnenveld zal doorlopen zijn. Sterker nog, een kwestie van een druk op de knop. Wat de deelnemende landen vervolgens met die gegevens gaan doen....dat mogen ze zelf uitzoeken.

Zelf vond ik de link naar de belastingdienst bij mijn bijdrage van 08:12 verhelderend.

Van harte sterkte gewenst!
Beheerdersantwoord:
Het belastingverdrag NL-ES is onveranderd. Wel wordt er al een tijdje over een nieuw verdrag onderhandeld.

Zie voor de informatie-uitwisseling tussen overheden deze pagina in het Algemene dossier Belastingen.
J Huisman schreef op 30 juni 2017 om 11:59
Ik schreef Op 23 Juni 2017 Om 19:42:

Onverwacht moeizame behandeling van aanvraag tot vrijstelling van inhouding loonbelasting in Spanje

Jammer genoeg geen enkele reactie van wie dan ook. Ben ik een toevallig uitgekozen "slachtoffer" van de ijver van de Nederlandse belastingdienst? En is er geen sprake van enige verandering in het belastingverdrag Nederland-Spanje?
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 30 juni 2017 om 08:12
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/vermogen/common_reporting_standard/

In de stortvloed van mijn bijdragen is deze link verloren gegaan. Ik refereer eraan in de bijdrage hieronder. De inhoud komt op hetzelfde neer als die van de link naar de Rijksoverheid, maar ik vind hem toch wat uitgebreider en daarom duidelijker.

Ik denk dat ik weer even klaar ben met informatie delen. Geniet van de dag waar buiten en in Nederland u zich ook moge bevinden.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 29 juni 2017 om 19:00
http://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2015-12399

Dit is de link naar de Spaanse wet betreffende de CRS. Voor Nederlandstaligen is de link die ik eerder gaf naar de Nederlandse belastingdienst waarschijnlijk het duidelijkst. Ongetwijfeld hebben de belastingdiensten van alle betrokken landen de informatie op hun web sites, die min of meer hetzelfde zal luiden. CRS is tenslotte CRS.

Toevallig kwam ik vandaag in de papierstapel van La Agencia Tributaria een brief tegen van 2 jaar geleden. "Contribuyentes" (bekend dus bij de Spaanse belastingdienst omdat ze belasting betalen) werden toen in gelegenheid gesteld hun aangiften te corrigeren door al hun pensioenen te declareren. Dit kon tot 30 juni 2015 over de jaren tot 1 januari 2015. Het was declareren en betalen ZONDER boetes of rentes. Dit n.a.v. het feit dat het ter kennis was gekomen dat niet alle "contribuyentes" correct al hun pensioenen declareerden. Dit alles geregeld per wet uit november 2014.

Met deze stroom aan informatie kwam mij het beeld voor ogen van de belastingdiensten van al deze bij het CRS aangesloten landen. Ik hou het weer even bij Spanje, maar iedereen kan zijn of haar "land" invullen. De belastingdiensten van Nederland, de UK, Frankrijk, Ierland (om er maar een paar te noemen) drukken ergens in september 2017 op de "send" knop om hun gegevens over 2016 "door te schieten" naar La Agencia Tributaria (Hacienda).

Hier is informatie bij van "contribuyentes" (de bekenden, zeg maar), maar ook van diegenen die al jaren onder de radar bivakkeren.......

In Nederland hebben ze al problemen genoeg met de toeslagen alleen.

Alle "funccionarios" thuis op de bank met een burn-out 😊.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 28 juni 2017 om 20:54
Rudi,

Onderstaande link kan dan ook toegevoegd worden. Voor Spanje geldt dat a.s. vrijdag 30 juni "la declaración" verstuurd moet zijn. Het kan alleen electronisch.

Een beetje googlen heeft me inmiddels geleerd dat er van belastingadviseurskant bedenkingen bestaan wat al die landen met die informatiestroom gaan en kunnen doen. Om bij Spanje te blijven, ergens in september 2017 loopt Hacienda vol met belastinginformatie over 2016 uit vele landen, terwijl eind juni de landelijke "aktie" is afgesloten. Lijkt me een knappe exercitie. En dan maar hopen dat er geen cyber attack komt😊.



https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/vermogen/common_reporting_standard/
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 26 juni 2017 om 11:13
http://www.lavanguardia.com/lacontra/20170626/423699679648/la-corrupcion-es-la-ultima-herencia-del-franquismo.html

Een link naar de achterpagina van La Vanguardia van vandaag 26 juni. De NRC van afgelopen weekend stond al vol met allerlei artikelen over "schaduw" economiëen en wat ze betekenen voor een land. Het interview op de achterpagina van La Vanguardia sluit er naadloos op aan wat Spanje betreft. De schatkistbewaarder van de PP is vandaag in her Congres, waar hij vervolgens zijn mond dicht zal houden. Grote kop in diezelfde krant.

Voorlopig buigen ze zich bij Hacienda over de belastingaangiften van gepensioneerden uit de EU van de afgelopen 5 jaar. Nederland heeft het in ieder geval makkelijk gemaakt. De UK niet, die hebben wat anders aan hun hoofd. We blijven 😄😄😄.
J. Huisman uit Spanje schreef op 23 juni 2017 om 19:42
Onverwacht moeizame behandeling van aanvraag tot vrijstelling van inhouding loonbelasting in Spanje

De oude vrijstelling die tot eind 2016 geldig was, werd indertijd zonder enig probleem nadat ik een bewijs van Spaanse tax-residency had overlegd, afgegeven. Dus ik had een soortgelijke procedure ook deze keer weer verwacht, maar het liep heel anders: mijn aanvraag werd in februari ingediend, met een zeer uitgebreid aanvraagformulier plus verklaring van Spaanse tax-residency, maar tot op heden is hij nog steeds niet afgegeven.

Begin mei ontving ik pas een antwoord als volgt:
  • u hebt een verzoek gedaan voor vrijstelling van inhouding van loonheffing op grond van het belastingverdrag tussen Spanje en Nederland.
  • U hebt een verklaring van de Spaanse belastingdienst ingezonden inzake uw fiscale status in Spanje.
  • Daarnaast hebt ook nog vermogen in Nederland. Dit vermogen is aanleiding nader onderzoek te doen naar uw fiscale woonplaats: er zou sprake kunnen zijn van een dubbele fiscale woonplaats, zowel in NL als in Spanje. Op grond van jurisprudentie kan er sprake zijn van een fiscale woonplaats in NL indien er duurzame banden van persoonlijke aard in NL aanwezig zijn. Uw onroerend goed en banktegoeden kwalificeren als zodanig.
  • De zogenaamde tie breaker bepalingen uit het verdrag geven dan uitsluitsel over uw fiscale woonplaats.
  • Ik verzoek u dan ook onderstaande vragen te beantwoorden.

  • De te beantwoorden vragen waren o.a.
  • U beschikt over een woning in NL en hebt een adres in Spanje. Kunt u aangeven over welk soort woning u in Spanje beschikt? Is dit een appartement of een woning?
  • Is deze woning uw eigendom of is het gehuurd? Gelieve toezending van eigendomsakte of huurovereenkomst.
  • Gelieve een kopie van de meest recente Spaanse aangifte in te sturen (2016). Hebt u ook een opgave van het in het buitenland aanwezige vermogen ingediend (Modelo 720)?
  • Hebt u nog ander inkomen dan het inkomen uit NL?
  • Waaruit bestaat het door u opgegeven onroerend goed?
  • Waar bent u verzekerd voor uw ziektekosten? Gelieve toezending van de polils van de ziektekostenverzekering
  • Hebt u (klein)kinderen? Zo ja, waar wonen zij?
  • Kunt u over 2016 een overzicht geven van uw verblijf in NL en Spanje? Kunt u dit aantonen aan de hand van vliegtickets/benzinebonnen?

Ik heb deze vragen zoveel mogelijk beantwoord omstreeks medio mei en vervolgens ben ik gaan mailen en bellen om antwoord te krijgen op mijn aanvraag. Door mijn pensioenuitkerende instantie werd inmiddels al vanaf januari loonbelasting ingehouden en ik heb het dus over een periode van inmiddels 6 maanden dus al een flink opgelopen bedrag aan ingehouden loonbelasting.

Uiteindelijk kreeg ik enige dagen geleden eindelijk het volgende nogal cryptische bericht:
Ik kan u meedelen dat ik uw verzoek verleden week ter behandeling aan de afdeling heb doorgestuurd dus de beoordeling van uw fiscale woonplaats is afgesloten en akkoord bevonden mijn collega's gaan nu uw verzoek fiscaal technisch beoordelen.

Hierover heb ik weer uitleg gevraagd en kreeg het volgende antwoord:
  • Er zijn twee stappen: op de eerste plaats dient u aan te tonen dat u als fiscaal inwoner in Spanje wordt aangemerkt zodat het verdrag op u van toepassing is. dat stadium hebt u nu gepasseerd. Kunt u dat niet aantonen, wordt het verzoek niet in behandeling genomen.
  • Vervolgens worden de regels van het verdrag op uw inkomen toegepast; per inkomenssoort wordt hiervoor in een verdrag een toewijzingsregel gegeven (Nederland of Spanje)
  • Ik denk dat deze beoordeling op redelijk korte termijn (binnen enkele weken) kan worden afgedaan; bovendien zal de verklaring dan zien op het volledige jaar 2017 zodat uw uitkerende instantie de mogelijk ten onrechte reeds ingehouden loonheffing met u kan verrekenen.
Dus hoeveel geduld moet ik nog hebben?

Ik begrijp hier niets meer van want er is maar een inkomenssoort en als je meer dan de 180 dagen in Spanje woont en in Spanje belasting betaalt kan het toch niet zo zijn dat Nederland ineens toch ook (wellicht deels) belasting kan gaan heffen?

Is het belastingverdrag Spanje - Nederland veranderd?

Wie heeft soortgelijke ervaringen?
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 21 juni 2017 om 09:07
Zojuist het bericht nog eens nagelezen dat ik gisteren geplaatst heb. Ik moest glimlachen om het feit dat het oh zo efficiënte Nederlandse systeem, het Spaanse chaotische systeem op weg helpt. Je kunt je afvragen wat daaraan ten grondslag ligt, van de uitlatingen van Dijselbloem tot het Nederlandse imago van belastingparadijs toe.

Iedereen die weleens een bezoek heeft gebracht aan een Spaanse overheidsinstelling zoals Hacienda, het Gemeentehuis of het Gerechtshof weet dat de dossiers met de losse blaadjes tot hoog op de vensterbanken liggen. Het computertijdperk ten spijt wordt er van alles en nog wat een kopietje gemaakt om in het dossier te stoppen. Kopietjes en dossiers die zomaar kwijt kunnen raken.

Zoals ook de vele, vele wetten in Spanje (en ook weer die van de regionale regeringen) niet gemaakt zijn om je er aan te houden, maar om de verwarring en de chaos groter te maken. De gemiddelde Spanjaard heeft een bloedhekel aan autoriteiten en dan met name belastingautoriteiten. Hier gaat dus op de uitdrukking door de bomen het bos niet meer zien. En dat komt goed uit.

Onze eerste ervaring tijdens de aankoop van het huis aldaar was de informatie van de Belgische makelaar dat je de belastingdienst vooral niet teveel moet vertellen. Dit in antwoord op de vraag hoe dit gaat met de belastingaangifte. De volgende was de mededeling (terwijl de volgende dag de overdracht zou plaatsvinden!) dat de verkoper graag een gedeelte van de verkoopsom “zwart” uitgekeerd zou zien. Tot onze verbazing was dat geen probleem voor (inmiddels) “onze” bank daar. Dat werd dus een cheque en een envelop voor onder de tafel. Dit alles bij de notaris die even een kopietje ging maken. Dus daar zaten wij met een down payment van 10% van het aankoopbedrag en een “escritura” op de tafel. De dag ervoor was mijn handtas ook nog weggegrist in Gerona op de Rambla. Die 10% is trouwens ook een fabeltje graag gehanteerd door Belgische en Nederlandse makelaars, gebaseerd op de regels in Nederland. Die aanbetaling gaat rechtstreeks naar de verkoper (in ons geval op de bankrekening van de makelaar), daar komt geen notaris aan te pas, laat staan iets als een “derden”rekening. Een bekend verhaal is dan ook de makelaar die er met de 10% vandoor is gegaan.

De verkoop van een huis is Spanje is een verhaal apart. Het kadaster is niet toegankelijk voor private personen. Bovendien is de informatie die daar te krijgen is heel oud. Om toch voldoende inkomsten te hebben schroeven de gemeentes ieder jaar de percentages op voor het incasseren van de IBI en de Plus Valía.

Dan kom je tot de idiote situatie dat grond- en huizenprijzen gedaald zijn, maar de gemeenten verhogen ieder jaar het percentage over iets dat niet in prijs verlaagd wordt. Geen mens zou weten hoe dat te doen waarschijnlijk, vooral omdat de statistieken van de huizenprijzen gebaseerd zijn op vraagprijzen van de verkopers. Het is voor mij nog steeds een raadsel waar het taxatie instituut TINSA haar statistieken op baseert.

Je komt dan in de situatie zoals waarin wij zaten. Het midden huis verderop al jaren op de markt met een vraagprijs van euros 425.000 en dan moeten wij ook een vraagprijs gaan bepalen. De makelaars willen de hoogste prijs vanwege de schandalige 5% commissie. Het heeft ruim een jaar gekost voordat wij de “juiste” vraagprijs hadden na -tig onderzoeken door ons zelf op landelijke sites zoals Foto casa etc.: euros 295.000. Als er dan binnen een week 2 geïnteresseerden zijn en 1 er 290.000 biedt dan lijkt dat de “juiste” prijs te zijn. Bovendien hadden wij het “geluk” dat deze koper “slechts” euros 30.000 zwart geld kwijt wilde. Er waren belangstellenden voor het huis die graag 100.000 zwart weg wilden sluizen. Die 30.000 waren geen probleem, want iedereen in Spanje wil “zwart” betaald worden.

Mijn indruk na meer dan 12 jaar in Spanje is dat welke Spaanse regering dan ook dat graag in stand wil houden. Het is dat de Europese Commissie meer druk uitoefent sinds de redding van enkele banken, maar de “zwarte” economie houdt de boel ook in crisistijd draaiende. Geen land in Europa waar zo weinig BTW wordt geind.

Spanje is het land waar de meeste 500 euro biljetten in omloop zijn, die “Bin Laden’s” worden genoemd. Ze zijn er wel, maar je ziet ze niet. Dit alles is “kennis” in het publieke domein. Iedereen weet van de bedragen A en B als het om de aan- of verkoop van huizen gaat. Wij wisten dat niet, maar we waren snel bijgepraat voordat we naar de notaris gingen bijna 15 jaar geleden.

Rond de verkoop van het huis had ik een gesprek met een advocaat in Gerona over de verschillende typen verkoopcontracten. Hij adviseerde ons een bepaald type, want zoals hij zei “wij zijn een beetje als Zuid-Amerikanen, piraten”. Ik viel bijna van mijn stoel af. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en ben ik ontzettend blij om weer in saai en efficient Nederland te wonen. Waar zelfs de banken op zaterdag open zijn en waar je op zondagmiddag nog even een dagverzekering kunt afsluiten voor het importeren van je auto met Spaans kenteken. Dit omdat je zo dom was om in je in de dag dat je naar Rotterdam moest te vergissen. Ik heb er een taal bijgeleerd waardoor ik het schaakspel van de Catalaanse- en de Spaanse regering kan volgen. Wat de gevolgen daar ook van mogen zijn, ik heb er geen last meer van.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 20 juni 2017 om 17:01
Aanvulling op mijn bericht van 14 juni jl. Zojuist van onze "assessor" het
lijstje met de pensioenen ontvangen om te kijken of het klopt. De informatieuitwisseling tussen de Nederlandse en Spaanse autoriteiten loopt soepeltjes zo te zien. Tot op de cijfertjes na de komma klopt het.

Het loont wel de moeite om goed te kijken. In ons lijstje was ook het SVB pensioen over 2013 vermeld, als zijnde niet opgegeven. Terwijl 2012 er ook op stond. De namen zeggen weinig en over het algemeen worden er geen bijlagen bij de electronische aangifte gestuurd. Onze "assessor" geeft ons ook altijd de papieren weer terug. Onze papieren over 2012 weer gescand en naar de "assessor" gemaild.

De verjaringstermijn is 5 jaar in Spanje. Vanaf 2012 kunnen ze aan de slag.

Ik las ook vanochtend in de Spaanse pers dat Montoro van plan is het IRPF tarief te verlagen in 2019.

Persoonlijk denk ik trouwens dat er meer te halen valt bij de Mourinho's en Ronaldo's van deze wereld. Volgens mij zijn ze ook nog niet klaar met de PP partijgenoten, de 3% partijkasafdracht in Catalonië en ga zo maar door. Maar goed nu dus ook de gepensioneerden uit de EU (en buitenland in het algemeen), resident in Spanje.

Hopelijk zijn wij snel van dit gedoe af en blijven in ieder geval de pakken papier bij onze "assessor" in Sant Feliu. Hoe je het ook wendt of keert, mijn ervaring is dat de Spaanse autoriteiten op hoogst intimiderende wijze met dit soort zaken omgaan. Vellen papier met "Ley" dit en "Ley" dat. Spanje het land van de vele wetten waar iedereen naar behoeven uit graait.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 14 juni 2017 om 12:46
Toch nog een keer een berichtje betreffende Spanje, hoewel we toch al weer 7 maanden tot onze grote tevredenheid in Haarlem wonen.

Volgens de verdragen komt de inkomstenbelasting over 2016 aan Spanje toe. De "declaración" door de "assessor fiscal" in laten vullen en via hem is wat Spanje toe kwam betaald. Inmiddels ook het M-biljet uit Heerlen ingevuld en teruggestuurd met de Spaanse geschiedenis aangehecht. Het wereldinkomen wat betreft de CAK-bijdrage over 2016 ook ingevuld en wel geretourneerd. Je zou zeggen we zetten er definitief een punt achter. Het is klaar.

Tot mijn grote verbazing een mail van de "assessor" gisteren. Er blijkt bij Hacienda in Bisbal een aangetekende brief voor ons te liggen die opgehaald moet worden. De "assessor" als onze "representante" hebben we inmiddels geautoriseerd om deze brief op te halen. We weten hoe dit in zijn werk gaat, want dit hebben we eerder bij de hand gehad. Omdat Spanjaarden notoir officiële berichtgeving negeren (ook aangetekende) krijg je een aangetekend schrijven dat je een aangetekend stuk bij Hacienda op moet halen.

Zojuist ook even met de "assessor" gesproken, want ik dacht dat het de recente aangifte betrof. Maar nee, het betreft de aangifte van 2012.

De "assessor" had inmiddels Hacienda in Bisbal gebeld en zoals gebruikelijk in Spanje kende hij "un chico" daar die hem van de hoed en de rand vertelde.

Er blijkt een operatie aan de gang te zijn dat de aangiften van de "extranjeros" over 2012 gereviseerd worden ("están revisando") en wel of hun pensioenen die ze uit hun land van herkomst ontvangen wel gedeclareerd worden.

Mijn man is Brit en het schijnt dat residente Britten nogal eens "vergeten" de jaarlijkse aangifte te doen. Het is dát of het is gewoon "bad luck" dat we nu voor de 3e keer "gereviseerd" worden. Drie keer zal wel scheepsrecht zijn, want bij de andere 2 keren was er ook niks aan de hand. Dus hopelijk snel, écht een punt achter ons Spaanse avontuur van bijna 13 jaar. Met alles wat we in die tijd hebben meegemaakt, kunnen we inderdaad terug kijken op een "avontuur". Van de Zvw tot aan de rechtszaak over de grond waarop ons huis gebouwd was (tot aan het Supremo in Madrid en na 8 jaar! gewonnen). Het is heerlijk rustig aan het Spaarne in Haarlem😄.

Na alle corruptie schandalen is er weer tijd en behoefte aan wat "vrolijker" nieuws. Hacienda heeft een plekje open en de PP heeft behoefte aan "aandachtverlegging".Het is maar dat u het weet.

Vriendelijke groeten,
Willeke Farrington
J Jansen uit Bali schreef op 4 mei 2017 om 13:30
Ik stuitte via via op uw vereniging omdat ik bezig ben om te kijke of er wat te doen is tegen de alsmaar stijgende inkomstenbelasting wij vanuit het buitenland over ons Nederlands inkomen moeten betalen.

Dat is van 1,95 % in 2012 gegaan naar 8,90 % in 2017 over de 1e schijf van € 19.982 en van 10,80 naar 13,15 % over de 2e schijf van € 19.982 tot € 33.791.

Deze verhogingen zijn in 2013 en 2015 het gevolg geweest van de invoering van de wet WUL en de vervanging van de AWBZ door de WLZ. Daardoor is de IB gestegen en de premie gedaald in de eerste 2 schijven.

In Nederland had dat voor het inkomen nagenoeg geen gevolgen maar omdat wij in het buitenland geen premies meer betaalden zijn wij allean met de forse verhogingen geconfronteerd.

Bij beide wetten en de aanpassingen van de tarieven in het belastingplan 2013 en 2015 is nooit parlementair behandeld welke gevolgen dat had op de koopkracht voor Nederlanders in het buitenland. Zou u daar eens naar kunnen kijken wat daar aan te doen valt ?

Hierbij ook twee links naar scherpe stukjes die ik hierover geschreven heb ter verdere info
https://issuu.com/johnjansenbali/docs/strafopemigratieuitnl
https://issuu.com/johnjansenbali/docs/uitmelken
http://nederlandersinhetbuitenland.net of op facebook @NederlandersbuitenNederland

Groet J. Jansen
W. Aussig uit Malaga schreef op 2 mei 2017 om 15:43
L.S.

Eerst een compliment voor de SVB, immers die reageerde prompt met de melding:
De procentuele bijdrage WlZ over het bruto vakantiegeld is inderdaad nieuw, zowel over het in 2016 opgebouwde deel alsmede over de eerste vier maanden van 2017;
Het gehanteerde percentage bedraagt 9,65%!

Dat hebben we dus maar te accepteren!

Nu is het wachten op een nieuw konijn, wellicht een procentuele bijdrage, de MMB, zodat tenminste één Nederlander zijn koninklijke koopkracht zal kunnen behouden.

Dank voor uw tijd en de snelle reactie,
groetend,
W. Aussig
W. Aussig uit Málaga schreef op 24 april 2017 om 12:36
Zojuist de berekening van de SVB m.b.t. vakantiegeld 2017 gelezen. Werd daar niet vrolijk van, immers ineens wordt er een percentuele bijdrage Wlz van 3,63% over het bruto bedrag ingehouden. Waar komt die 3,63% vandaan?

Was volgens mij in voorgaande jaren niet aan de orde, ook al sprak men toen nog over de AWBZ .i.p.v de WLZ.

Groetend,
W. Aussig
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 22 december 2016 om 12:38
Zojuist op de home pagina gelezen dat (vermogende) Nederlanders zich op de markt begeven in Spanje voo hun 2e woning in de zon.

Het valt mij altijd weer op hoe summier de voorlichting van de verkopende makelaars ter plaatse is.

De koper in dit geval zal geen (fiscaal) resident in Spanje zijn. De te betalen belasting over de woning zal dus zijn: de plaatselijke, IBI (zeg maar OZB) en het huurwaarde forfait of (bij verhuur) inkomstenbelasting over de inkomsten van de woning. Deze laatste te voldoen voor het eind van het kalenderjaar, in tegenstelling tot de IRPF (30 juni en 5 november van een kalenderjaar).

Bij eventuele verkoop van de woning door de niet-resident zal de koper via de notaris een percentage in moeten houden voor de vermogenswinstbelasting. Is er geen winst dan kan dit bedrag teruggeclaimd worden. De verkoper moet zich dan wel bedenken of hij het huurwaarde forfait jaarlijks heeft betaald of de huurinkomsten heeft opgegeven en belasting daarover betaald heeft.

Ook iets om op te letten is de aanbetaling. Dat kan een willekeurig overeen te komen bedrag zijn en is in ieder geval niet het Nederlandse 10% van de aankoopwaarde van de woning.

Een laatste, niet onbelangrijk lijkt mij, de overdrachtsbelasting percentages variëren per autonome regio en zijn hoger dan in Nederland (Catalonië 10%).

Gisteren heeft het Hof in Luxemburg vonnis gewezen in de z.g. "clausúla suelo" zaken. Met terugwerkende kracht moeten gedupeerden met zo'n clausule in hun hypotheekcontract gecompenseerd worden door de banken. Het vermoeden is dat dit de banken tot aan 7.5 miljard kan gaan kosten. Niet gering voor een land met een "shaky" economie.
Jaap Pijpe uit Rempnat (Frankrijk) schreef op 20 december 2016 om 13:39
Vandaag ontving ik de brief van het ZIN en het A5-je van het CAK met de informatie over de overgang van "een aantal taken" naar het CAK.

Geen woord over of het ZIN het bevoegd orgaan blijft of dat het CAK dat nu is. Wel heel belangrijk voor de verdragsgerechtigden dat te weten in geval de lokale organen van de woonlanden vragen gaan stellen of deze overgang van ZIN naar CAK niet kennen, begrijpen of accepteren. En als dat dan al bekend wordt verondersteld, dan had dat in dit schrijven toch herhaald kunnen worden. Niet iedereen volgt dit soort aanpassingen van het beleid altijd tot in de details.

Wellicht kan het bestuur de minister wijzen op deze omissie, opdat deze het ZIN en het CAK kan corrigeren.