Selecteer een pagina

Gastenboek

 

Dit gastenboek is bedoeld voor bijdragen en opmerkingen van bezoekers van onze site (leden en niet-leden). Vermeld altijd uw e-mail adres zodat wij eventueel contact met u kunnen opnemen. Met vermelding van uw e-mail adres kunnen anderen u óók bereiken. Mocht u een bericht achterlaten en nog geen lid van de VBNGB zijn dan nodigen wij u uit om lid te worden. Daar wordt de Vereniging sterker door.

Ons gastenboek wordt gemodereerd. Dat betekent dat uw bericht niet meteen verschijnt; het moet eerst worden vrijgegeven. Het gebruik van aliassen wordt niet toegestaan. Bedenk bij het schrijven dat iedere bezoeker van de site uw stuk kan lezen!

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat uw bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
194 berichten.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 9 februari 2018 om 17:11
Sinds mijn laatste bericht is er weer een hoop (niet; het is maar hoe je het bekijkt) gebeurd in het conflict tussen de Catalanen onderling en dan met name de "independistas", PDetCat (het uitvoerende clubje van Puigdemont daarbinnen, JuntsperCat), de ERC en uiteraard de CUP. Gedrieen hebben ze een conflict met Spanje. Hoewel een enkeling binnen die 3 partijen vindt dat Spanje een oplossing moet vinden. Verder blijkt uit de verhoren van o.a. Carme Forcadell dat er "niets is uitgeroepen". Enfin, zo kun je dus een tijdje doorgaan in deze "soap opera".

Ondertussen heeft Puigdemont in het Franstalige gedeelte onder Brussel zijn villa gehuurd. Waterloo, echt waar. Een ieder die geinteresseerd is in zijn plannen moet maar even naar de Engelstalige versie van ElPais gaan (of de originele natuurlijk). Ik vind het allemaal vermakelijk.

Uberhaupt als je geinteresseerd bent, gewoon de Spaanse en Catalaanse kranten lezen. Dat doet Cees Nooteboom ook en is dan ook in staat om naast zijn prachtige reisverhalen ook een gedegen artikel te schrijven over de Catalaanse kwestie.

Nog een puntje: de "vote" in Catalonie was gewonnen door Arrimades van C's, zoals diezelfde C's nu ook in de "poles" de meest gestemde partij in Spanje zouden zijn. Dat laatste zou overigens niet noodzakelijkerwijs betekenen dat ze de meeste zetels in het parlement zouden krijgen, tenzij ze op het platteland ook allemaal op die partij zouden stemmen. Een wijziging van het kiesstelsel zit er voorlopig nog niet in.
P.B.Heijermans uit Schilde schreef op 8 februari 2018 om 14:07
Wordt het niet eens tijd om met een stemadvies te komen;uitzoeken welke politieke partij echt opkomt voor de belangen van de in het buitenland wonende 100 duizenden Nederlanders !
Ze maken zich druk in Den Haag over orgaan-doneren of niet,euthanasie etc; eigenlijk maar voor enkele honderden gevallen per jaar !
De misschien wel een miljoen mensen in het buitenland interesseert ze alleen maar als ze het moeilijk kunnen maken of geld plukken !
P.B.Heijermans uit Schilde schreef op 31 januari 2018 om 15:44
De Nederlandse belasting gaat de gepensioneerden in Belgie in 2018 dubbel belasten,ondanks het dubbel belasting verdrag!
Reden deze arrogante dienst vindt dat Belgie het niet goed doet,geen overleg met de Belgische buren,wat een mispunten!!!
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 28 januari 2018 om 18:44
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/26/plotwending-gevraagd-in-het-catalaanse-ver-h-aal-a1589970

Uiteindelijk verscheen de opinie van Cees Nooteboom toch in de electronische NRC. Hierbij.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 28 januari 2018 om 12:43
"....de truc van het pseudo bedrijfje......
Ter informatie, het was niet het "Spaanse ziekenfonds" dat een "demanda" (dagvaarding) uitvaardigde, maar het Instituto Nacional de la Seguridad Social. De publieke gezondheidszorg wordt in Spanje uitgevoerd door de autonome regio's, die verschillende regels kunnen hanteren. Hoewel allen graag de lump sum uit de Europese landen binnen zien komen, maar aansluiten tegen betaling kan ook, hoewel dat de gepensioneerden met de meeste inkomsten uit Nederland niet uitsluit van de inhoudingen.

Het is nooit tot een proces gekomen, omdat de zaak door de rechter in Barcelona werd geseponeerd (archivado). Dit tot ongenoegen van de INSS want tot op de dag van vandaag is niet duidelijk hoeveel uren er gewerkt moeten worden voor aansluiting bij de INSS. Ik heb alle stukken die op deze zaak betrekking hadden gelezen. Dit gezegd hebbende zou ik niemand willen adviseren een gokje te wagen. Het juridische systeem in Spanje heeft jaren en jaren nodig. Als gepensioneerde heb je die tijd misschien niet. Bovendien sinds die tijd (2005/2006) is er veel veranderd, o.a. de woonlandfactor en later (2010) de pensioenlandzorg, waar het eigen risico dat voor inwoners van Nederland geldt niet van toepassing is op de "verdragsgerechtigden".

Wat betreft de Catalaanse kwestie en dan vooral rond de figuur Carles Puigdemont, kan ik het stuk van schrijver Cees Nooteboom aanbevelen in het opinie kartern van de papieren en digitale NRC van gisteren, getiteld "Plotwending gevraagd in het Catalaanse verhaal". De subtitel is "De strijd om de politieke toekomst van Catalonië
wordt steeds absurdistische, ziet Cees Nooteboom. Wie kan de vermoeide acteurs helpen".

Cees Nooteboom is goed op de hoogte, omdat hij al jarenlang de regio bezoekt als hij naar zijn huis afreist in Mallorca. Het feit dat hij het Spaans beheerst en de Spaanse kranten leest helpt natuurlijk ook.

Verder is het wellicht de moeite waard het debat te volgen tussen Carles Puigdemont en Marlene Wind (Professor en directeur van het Center for European Politics in Denemarken).

Er is weinig over te vinden in de internationale pers. De Spaanse kranten hebben er bol van gestaan.

http://www.lavanguardia.com/politica/20180122/44218493846/duras-preguntas-profesora-wind-puigdemont-universidad-copenhague.html

Puigdemont had zich uitgenodigd, reisde af naar Kopenhagen, het internationale arrestatieverzoek werd niet hersteld door de Spaanse rechter en dus werd Puigdemont niet gearresteerd. Ook verliep het debat niet helemaal naar de wens van de entourage van Puigdemont.

Ter completering, het TC in Madrid heeft gisteren de uitspraak gedaan dat de gekozen parlementsleden die zich in Brussel bevinden plus de voorgedragen kandidaat voor het presidentschap, Carles Puigdemont niet via Skype geïnstalleerd kunnen worden (en als zodanig ook niet kunnen stemmen). Zij mogen hun stem ook niet delegeren. Dat laatste mogen de gekozen kandidaten die zich op Spaans grondgebied in gevangenschap bevinden wel.

Op 31 januari moet er een president zijn. Wordt dus vervolgd.
C. Janssen uit Swieqi [Malta] schreef op 19 januari 2018 om 16:04
Op 12/1/18 vroeg ik als verdragsgerechtigde per e-mail aan ZK Groep Buitenlands Recht: Kan een apotheek digitaal declareren? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet en hoe dan wel?

Kan een apotheek weigeren declaraties in te dienen, b.v. omdat het "lastig" is.
Zijn alle apotheken op de hoogte van de in casu procedures? Antwoord op 15/1/18: "[Apothekers kunnen] helaas niet elektronisch bij ons declareren. Europese verzekerden staan niet [hun] landelijk systeem(Vecozo). [Dus] de rekening met een kopie van de Europese Kaart per post opsturen. Wij kunnen [apothekers ook] niet verplichten om via ons af te rekenen. De verzekerde kan ook de rekening rechtstreeks bij ons indienen."

Eerst een vraag: geldt deze gang van zaken alleen voor apotheken of voor alle zorgverleners? Dat wordt dan erg vervelend.

Gelukkig blijkt in de praktijk dat zorgverleners zonder bezwaar rechtstreeks declareren. Voorschieten moet in NL eigenlijk achterwege blijven, zeker als het om grote bedragen gaat. Ik loop voor het eerst tegen dit probleem aan bij de Diemer Apotheek Centrum. Die weigert dit stukje extra dienstverlening, zelfs één keer per 12 maanden.

Daarom verzocht ik vandaag ZK Groep Buitenlands Recht na te gaan of dit vaker voorkomt of slechts sporadisch. In het laatste geval zou enige druk op de weigeraars terecht zijn. Bij voorbeeld door een lijst van weigeraars t.b.v. verdragsgerechtigden te publiceren.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 17 januari 2018 om 08:55
Voor een ieder en zeker diegenen van gepensioneerden uit een EU-land die al dan niet permanent in Catalonië verblijven, een uitstekende opsomming van de situatie in die regio door de correspondent van de NRC in Spanje.

Voor de liefhebbers. De Spaanse kranten staan er sinds een paar dagen vol mee. https://www.theguardian.com/world/2018/jan/16/fictional-region-tabarnia-aiming-leave-catalonia-appoints-president

Nu ik dan toch bezig ben, deze link naar The Guardian. https://www.theguardian.com/politics/2018/jan/16/britons-in-netherlands-take-fight-for-their-eu-rights-to-dutch-court
Beheerdersantwoord:
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 24 december 2017 om 22:25
Een laatste, webmaster. De Catalaanse kwestie leek en lijkt mij nog steeds van belang voor gepensioneerden uit een EU land wonend in Catalonië én in andere delen van Spanje.

Voor mij is het "verleden tijd", het raakt me niet meer. Zoals gezegd ik ben uitgepraat over Spanje en Catalonië.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 23 december 2017 om 11:30
Ik las zojuist de paternalistische brief van de Home Secretary, Amber Rudd aan de EU citizens verblijvend en werkend in de UK.

Ik las hem voor aan mijn Britse echtgenoot, geen Brexiteer, die enkele kreten liet vallen die niet voor openbare publicatie vatbaar zijn. Eéntje: "how dare she/they".

Na de verkiezingsuitslag van eergisteren is de kans groot dat er een Catexit zou kunnen komen. Mocht het zover komen dan kan de brief van Mrs. Rudd als voorbeeld dienen om de Spaansen onder de EU emigranten gerust te stellen: "wij zijn blij dat u ooit in grote aantallen hier naar toe bent gekomen, etc. etc." In het Catalaans met eventueel een vertaling op de achterkant in het Castiliaans.

Het afscheidingsblok vindt dat de EU nu wel moet luisteren. Het volk heeft tenslotte (weer) gesproken. Echter het andere blok dat graag de Spaanse eenheid wilt bewaren, heeft ook gesproken. Als er al geluisterd zou moeten worden dan ook naar hen.

Lijkt mij dat het enige wat de EU zou kunnen doen, is wat wij, gepensioneerden als ouders van volwassen kinderen tegen die kinderen zeggen: zoek het even fijn zelf uit, ga om de tafel zitten, praat en denk aan het belang van iedereen en stuur je ego's eens een tijdje op vakantie.

Ik ben uitgepraat over Spanje en Catalonië. De komende weken, maanden, jaren zal het meer van hetzelfde zijn. Ik sprak een goede vriend gisteren en die heeft zich er al bij neergelegd.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 22 december 2017 om 07:30
Catalonië heeft gestemd voor de 3e keer binnen 5 jaar. De "separatistas" hebben een meerderheid in een intens verdeelde regio. Meer valt er niet van te zeggen, behalve dat het ingewikkeld is en zal blijven voor ALLE inwoners van Catalonië. De afgelopen 13 jaar ben ik erachter gekomen dat in het buitenland wonen als gepensioneerde niet altijd rozegeur en maneschijn is.

Dit leidt me tot Cees v.d. Wiel, die de afgelopen jaren héél véél heeft gedaan om die rozegeur en maneschijn voor gepensioneerden waar dan ook ter wereld in stand te houden. Geniet van je "pensioen" Cees. Het was een genoegen je te hebben leren kennen en gelukkig niet alleen "digitaal".

Verder wens ik een ieder die dit gastenboek leest een vrolijk Kerstfeest en een voorspoedig, gezond en gelukkig 2018.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 21 december 2017 om 07:49
Vandaag is het zover in Catalonië. De stemming voor het regio parlement. De correspondent van de NRC in Spanje schreef weer een uitstekend stukje, dat de twee-deling heel duidelijk maakt. Hij was er altijd al, maar de afgelopen jaren is hij zichtbaar geworden. Alle partijen met hun eigen agendas, de "Unionistas" zowel als de "Separistas". In een land dat sowieso moeite heeft sinds de crisis jaren dat er meerdere politieke partijen zijn en dat dat automatisch samenwerking met zich mee brengt. Moeilijk in een gepolariseerde samenleving.

Gisteren las ik in een column de vraag: wat zou erger zijn, de voortzetting van "el procés" of hernieuwde verkiezingen. De politieke commentatoren lijken er een hard hoofd in te hebben. Het stukje van Koen Greve maakt duidelijk waarom.

Ondertussen worden de economische gevolgen voor Catalonië meer en meer zichtbaar. Rond 2000 bedrijven hebben hun sociale en juridische zetel verplaatst naar elders in Spanje, de werkloosheid loopt op, buitenlandse investeringen zijn met 75% teruggelopen. Voor toeristen komt er wellicht een buitenkansje aan: de hotelboekingen lopen terug en dus gaat de kamerprijs naar beneden. De woningmarkt stagneert, want ook daar wagen de investeerders (uit het buitenland en de rest van Spanje) zich niet op. Zoals een Spaanse mevrouw uit Barcelona, die ik in een winkel in Haarlem tegen kwam opmerkte: Está muy, muy mal, muchísima. Nou dat is dus knap slecht.
(Veel Spanjaarden trouwens hier in Haarlem. Vooral getalenteerde jongeren die hun land "ontvlucht" zijn vanwege de economische omstandigheden met hoge werkeloosheid tot gevolg).

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/21/verkapt-referendum-in-catalonie-a1585742
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 10 december 2017 om 18:09
Laat ik het eenvoudig houden. Hierbij een link naar wikipedia om het jaartal van 1714 te verklaren. https://en.m.wikipedia.org/wiki/National_Day_of_Catalonia

Een note voor de sympathisant uit Frankrijk. Ik kan enkele goede artikelen aanbevelen in El País en La Vanguardia over de huidige problematiek in Catalonië (zet er Google translator op en je komt een heel eind). Waar er twee kijven hebben er (bijna) altijd twee schuld en zijn er (meestal) twee verliezers. Ik heb het hele proces de afgelopen 5 jaar op de voet gevolgd.

De ERC is de partij die van oudsher de republiek voorstaat. De grootvader van Comís, één van de ex-ministers in Brussel was een bekend communist. De "convergentes" (de vroegere CDC, nu in Catalonië officieel PDetCat, steunende de lijst van Junts per Catalunya van de in Brussel verblijvende Puigdemont) vertegenwoordigden de "burguesa", w.o. één van de bekendste is de "clan" van de Pujol's. Zij waren er niet vies van om "deals" te sluiten met Madrid (PSOE of PP, maakte niet uit) om zo verregaande autonomie te verkrijgen.

De stand van zaken tot nu toe is dat de "separatistas" het waarschijnlijk niet redden, maar ook de "nacionalistas" niet. Coalities zijn een probleem om over "polderen" nog maar te zwijgen. De grote verliezers zijn altijd de burgers. De afgelopen 5 jaar is alle tijd en geld gegaan naar het proces van "soberanismo" ten koste van investeringen in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg (om maar een paar te noemen). Dit alles omdat gigantische ego's, zowel in Madrid als in Catalonië het te druk hebben met hun eigen "ikkies" en het grote geheel uit het oog verliezen.

Deze hele onzin (mijn opinie) is schadelijk voor zowel Spanje met al zijn autonome regio's en specifiek de autonome regio Catalonië. De economie van Catalonië ondervindt nu al grote schade. Werkeloosheid stijgt etc. etc.

Mocht blijken, na de verkiezingen op 21 december dat er een meerderheid komt voor de partijen die de afscheiding willen en wel de éénzijdig uit te roepen afscheiding zoals de JuntsperCatalunya en de CUP die nu voorstaan (de ERC en vreemd genoeg de PDetCat hebben die laten varen), dan is dat wat het is.

Hoe dat verder in zijn werk zal gaan, is een tweede. Ongetwijfeld zal dit gevolgen hebben voor Nederlandse gepensioneerden in Catalonië. Wat en hoe is onbekend. Ik had geen zin daar op te wachten.

Het Franco regiem was verschrikkelijk voor alle Spanjaarden en niet alleen voor de Catalanen. De moeders in Andalucía wiens kinderen werden weggehaald kunnen er over mee praten. De massagraven die de afgelopen jaren ontdekt werden, lagen niet alleen in de Ebro regio.

Het feit dat er ooit stilzwijgend in 1978 werd afgesproken, we hebben het er niet meer over, betekent niet dat het verleden niet heeft plaatsgevonden. Het betekent alleen dat het niet verwerkt is.

Wellicht is het goed om in het achterhoofd te houden dat al die bekende schrijvers, voornamelijk uit de UK, die zich melden voor deelname aan de burgeroorlog in Spanje in de dertiger jaren van de vorige eeuw het vooral deden uit communistische, anarchistische overwegingen. Niet primair voor een zelfstandige republiek Catalonië.

De ERC en de CUP zijn nog steeds een exponent van die anarchistische, communistische beweging. Helaas had de "burguesa" ze in 2015 nodig en zijn sinds die tijd vreemde bedgenoten. Artur Mas had er niet op gerekend en Puigdemont geeft niet zonder slag of stoot zijn zetel op. Eerste president van een onafhankelijk Catalonië of martelaar, maakt niet uit.

Puigdemont liet vandaag doorschemeren dat hij wellicht vóór 21 december terug keert naar Catalonië. Het zal afhangen van de prognoses, want de strijd met de ERC is begonnen (wie levert eventueel de president bij overwinning van het "separatistas" blok). Wellicht brengt Puigdemont in het "cárcel" wat extra stemmen met zich mee.

Ik vermoed dat de webmaster het nu wel weer genoeg zal vinden 😊
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 8 december 2017 om 15:08
"Na de beelden van de manifestatie in Brussel, gisteren zakte de rok me bijna af." Volgens officiële tellingen waren er 45.000 mensen op de been. Niet allemaal uit Catalonië, de Vlaamse “separatistas” hadden zich ook met hun vlaggen onder de menigte geschaard. Volgens El País waren er ook neo-fascisten en xenofoben bij die hun stem wilden laten horen.

257 autobussen en een aantal charters waren door de A(samblea)N(Nacional) de C(atalunya) en Omniúm ingeschakeld om goed doorvoede, warm geklede Catalanen die zich onderdrukt voelen door de Spaanse Staat naar Brussel te brengen. Die luidt “vrijheid” riepen, zowel voor de gevangen gezette ex-Catalaanse regeringsleden als ook vrijheid eisten van cultuur en woord.

Dat laatste verbaasde me in hoge mate. Ik heb bijna 13 jaar in Catalonië gewoond. Ik bracht er sinds de beginjaren tachtig vele vakanties door. Wat me in al die jaren geleidelijk meer op viel was dat het Spaans (Castiliaans) meer en meer verdween in het openbare leven. Iedereen die per auto naar Spanje reist en bij La Junquera de grens over steekt, zal zien dat zij in “La Jonquera” aangeland zijn. Girona was ooit Gerona, zoals Lleida, Lerida was. Alle wegbewijzering is in het Catalaans. Brieven van instanties zijn steevast in het Catalaans met soms op de achterkant de informatie in het Castiliaans. Met Castiliaans alleen kom je er niet.

In de winkels wordt alles in het Catalaans aangegeven. Als er op producten geen Catalaanse gebruiksaanwijzing staat, kan daar een boete op volgen. Op de scholen is de hoofdtaal Catalaans. Op prive scholen kan dit zowel Catalaans als Castiliaans zijn. De keuze is aan de ouders, de rekening voor het onderwijs ook. In restaurants moet het menu in ieder geval in het Catalaans zijn en ga zo nog maar even door.

Onder ex-President Pujol (de man die een aantal jaren geleden door de mand viel met zijn zwarte geld in Andorra) heeft Catalonië verregaande autonomie gekregen. Zo ook haar eigen politiemacht, de Mossos d’Esquadra. In Sant Feliu kwam ik de Mossos tegen, de Policía Local en de Guardia Civil. De laatste in beperkte mate.

De autonomie ging niet zover als die van het Baskenland, waar de autonome regering de belasting int en een gedeelte afdraagt aan Spanje. Iedere 5 jaar wordt er over die overeenkomst onderhandeld. Dé grote wens van de regeringen in Catalonië, van welke kleur dan ook. Iceta van de PSC heeft er een verkiezingsthema van gemaakt. Ik vermoed zelf dat dit één van de punten is waar Puigdemont en zijn club het over heeft als de woorden “dialoog” en “onderhandeling” gebruikt worden.

De ANC en Omniúm, organisaties die de cultuur van Catalonië bewaken zijn de financiers van alle acties rond de afscheiding. De organisaties kennen hun bestaansrecht in financiële donaties van rijke sympathisanten. Gezien het vele zwarte geld dat in Spanje en zeker Catalonië rond dwarrelt, lijkt er een leuke witwas operatie gaande te zijn. De cheques van euros 100.000 en meer voor de op borgtocht vrijgelaten ex-regeringsleden en ex-voorzitter van het Catalaanse Parlement worden met gemak geschreven door het ANC. Advocaten zullen zeker niet pro-deo werken en Puigdemont en de zijnen in Brussel zullen ook moeten wonen en eten. Om ook hier over de advocaat nog maar te zwijgen.

Kortom we hebben het hier dus over een volk waarvan pak weg 2 miljoen zegt, dat het leeft onder het juk van de Spaanse Staat, dat het geen zeggenschap heeft, dat het zich niet vrij mag uitspreken en dat het ook zijn cultuur niet mag beleven en uitdragen.

Jaarlijks strijken miljoenen toeristen uit de hele wereld neer in Catalonië, waar ze hun handdoeken op het strand leggen, de bezienswaardigheden gaan bekijken, hun “terrasjes pikken”, kortom hun vakantiegeld achterlaten. Toeristen, waarvan de overgrote meerderheid uit een EU-land, die dus hun ogen wegdraaien, de andere kant op kijken en die zich daarvoor vooral moeten schamen. Dat waren de leuzen gisteren. Ik vind het nogal wat. Niet voor niets stelt een EU-gedeputeerde van de Groenen uit Duitsland in een interview vandaag in La Vanguardia, dat de Catalanen hun sympathie van Europeanen na 1-0 hebben verkwist.

Over twee weken de verkiezingen. Ik ben reuze benieuwd of die “mayoría silenciosa” klaarheid kan brengen in dit troebele politieke landschap. Die stille meerderheid van Spanjaarden die ooit in de zestiger jaren uit Andalucía, Galícia, Extramadura etc. naar Catalonië emigreerden. Waarvan velen eigenlijk nog een beetje bang zijn voor de “pure” Catalanen en liever zwijgen. Ik heb begrepen van enkele van mijn vrienden, die tot die categorie Catalanen behoren, dat ze deze keer écht naar de stembus gaan. Misschien moeten de "separatistas" zich eens afvragen of deze zwaar emotionele zaak, daterend uit 1714 wel de economische moeite waard is.
Rudi Holzhauer uit Alpujarras, Spanje schreef op 5 december 2017 om 15:20
Vanaf 10 oktober zijn de gastenboekberichten "verdwenen". De reden heeft onze webmaster niet kunnen achterhalen. De berichten zullen worden "hersteld". Dit bericht is daarvan een aankondiging, maar is ook een test of het Gastenboek nog wel werkt.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 10 oktober 2017 om 12:56
Dank je wel voor het platform Rudi en natuurlijk kan ik leven met het feit dat je de publicaties over de situatie in Spanje sluit. Er valt ook weinig meer te zeggen zonder in herhalingen te vallen.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 9 oktober 2017 om 17:50
Morgen (10 oktober 2017) lijkt het uur der waarheid aan te komen in Catalonië én Spanje. Laten we dat laatste niet vergeten. Zojuist een goed artikel van Koen Greve in de electronische NRC van gisteren gelezen.

Carles Puigdemont zal morgen het Catalaanse Parlement inlichten over de resultaten van het voor hem en de zijnen bindende referendum (onafhankelijk van de opkomst) waar 90% van de bevolking bij een opkomst van 42% (ik merk dat "luie" journalisten het hebben over "90% van de bevolking, sec), Sí stemde voor onafhankelijkheid en dus afscheiding van Spanje.

Puigdemont lijkt me een man met de rug tegen de muur of zoals de Engelsen zo mooi zeggen: between a rock and a hard face. Als hij de onafhankelijkheid afkondigt dan wordt hij in de kraag gepakt door de regering in Madrid en wordt hoogstwaarschijnlijk artikel 155 ingeroepen.

In La Vanguardia van vandaag staat dat de partijen JxSí en CUP in het dan resulterende geval van autonome verkiezingen, uitgeschreven door de centrale regering in Madrid daaraan niet mee zullen doen. Misschien weten zij al iets meer van wat Carles Puigdemont morgen zal gaan zeggen.

Wordt er iets anders dan de onafhankelijkheid aangekondigd dan zullen zijn maten uit JxSí en CUP over hem heen vallen. Hoe dan ook, Puigdemont lijkt een "sitting duck" te zijn. Ik benijd hem niet.

Wat er ook maar moge gebeuren en wat het resultaat ook moge zijn, er zullen alleen maar verliezers zijn.

Ik moet alsmaar denken aan een kennis die ik jarenlang tegen kwam tijdens onze wandelingen in de heuvels achter Sant Feliu. A., een man van nu 79 jaar, angstig en licht depressief. Toen wij verleden jaar afscheid namen en het weer eens over de politieke situatie hadden hoopte hij dat wat er ook gebeurde toch maar niet tot een burgeroorlog leidde. Volgens hem was alles beter dan dat. Dié vrees zit er in bij veel van zijn leeftijdsgenoten. Hebben die mannen (en, weliswaar klein aantal) vrouwen dat niet in de gaten met hun gigantische ego's. Wat mij betreft is er niks mis met Nederlands polderen, graag zelfs.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 7 oktober 2017 om 17:54
Er zijn manifestaties in Madrid. Eén zonder vlaggen en in het wit, vragend om een dialoog. Zoals Koen Greve opmerkt in de NRC een "novelty" in het immer confronterende Spanje. De andere met vlaggen en vragend voor de Spaanse eenheid.

In ElPaís een achtergrond artikel over de twee culturele organisaties die eigenlijk al sinds de zestiger jaren achter een onafhankelijk Catalonië staan. Of in ieder geval de onafhankelijkheid als onderhandelingswapen.

De twee heren genoemd in het artikel waar onderstaande link naar verwijst zijn voorzitters van die organisaties: ANC en Òmniu Cultural. Zij worden gefinancierd door de rijke "burguesa" van Catalonië. De huidige voorzitter van het Catalaanse parlement, Carmen Forcadell was de vroegere voorzitter van ANC.

Maar ook daar heeft de corruptie hoogtij gevierd. De rechtzaak tegen Felix Millet en partner voor het leeghalen van de fondsen van het Palau del Música in Barcelona voor persoonlijk gewin was verleden jaar nog "hot news".

Genoemde heren gaan er vanuit dat a.s. dinsdag de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen. Eventueel vergezeld van een oproep tot een dialoog. Volgens de heren sluit het één het ander niet uit. De slag om de arm dus.

De uittocht van bedrijven of de intentie daar toe, gaat inmiddels door. Schotten en Nederlanders hebben de naam, maar ervaring heeft me geleerd, vlak de Catalanen niet uit. Als iets ze pijn doet is het wel de pijn in de beurs. Dat geldt ook voor de "burguesa", het oude geld. Of het nu verdiend is in de textiel, de geurtjes of de droge Catalaanse worst.

Het nieuwe geld zit elders in Spanje, de eigenaar van Mercadona in Valencia, de eigenaar van Zara in Galícia en ook El Corte Inglés is niet van Catalaanse origine.

Kortom, toen ik er woonde begreep ik ze niet en dat is met alles wat er gaande is niet veranderd. Ik zie de Franco connectie, maar het gaat verder terug. En alsmaar zie ik een bevolkingsgroep zichzelf in de voet schieten om verder te vallen in de slachtofferrol. Een rol die niemand ooit van dienst is geweest.

http://www.lavanguardia.com/politica/20171007/431855364563/cuixart-sanchez-independencia-martes-puigdemont.html
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 6 oktober 2017 om 17:59
Het is bijna niet bij te houden, maar als Rudi, de moderator mijn berichten wil blijven plaatsen ga ik nog even door.

Terwijl in LaVanguardia een parlementslid van CUP roept dat Carles Puigdemont a.s. dinsdag de onafhankelijkheid moet uitroepen, geeft Artur Mas een interview met de Financial Times en stelt dat Catalonië daar nog niet rijp voor is. Artur Mas die in 2015 een gokje waagde door vervroegde verkiezingen uit te schrijven, een samenwerkingsverband aanging met ERC en JxSí creërde en verloor. CUP was nodig om een meerderheid te halen, Artur was uit en Puigdemont werd van zondag op maandag President. Dat was nodig want als het een dag langer had geduurd dan hadden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden.

Carles Puigdemont lijkt nu maandag te willen omzeilen en is van plan om dinsdag in het Catalaanse parlement te verschijnen. Wat hij daar precies gaat doen is vooralsnog niet duidelijk.

Ondertussen maken bedrijven gebruik van het spoed decreet van de Spaanse regering door hun hoofdzetel te verplaatsen naar elders in Spanje. Fenosa Gas Natural verlaat Barcelona en vertrekt naar Madrid. Cava huis Freixenet heeft al verklaard onmiddellijk na een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring (acroniemen in het Spaans DUI) uit Catalonië te vertrekken. Seat houdt zich vooralsnog op de vlakte. Banken als Santander, Bankia en BBVA hebben hun hoofdzetel buiten Catalonië.

De stille meerderheid begint zich inmiddels te roeren en Vargas Llosa, Isabel Croixet, Serrat om maar enkelen te noemen, roepen op om deze onzin te staken.

Rajoy kan gewoon achterover leunen en wat er gaande is bekijken. Hij kan altijd nog artikel 155 inroepen. De financiën van Catalonië zijn sinds een paar weken sowieso al onder controle van de staat. Ondertussen zakken Puigdemont, Oriol Jungueras, Turull steeds verder weg in het moeras.

Hoewel ik het vreselijk vind wat er gebeurt en mijn hart bij mijn vrienden is, die niet op dit alles zitten te wachten, moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik dankbaar ben dat ik dit alles vanuit Haarlem op mijn computer e/o iPad kan beschouwen.

https://elpais.com/ccaa/2017/10/05/catalunya/1507217603_697958.html.
Willeke Farrington uit Haarlem schreef op 6 oktober 2017 om 11:16
Op 28 september plaatste de sympathisant uit Frankrijk zijn waarschuwingsbericht over het opgeven van de bankrekeningen op het aangiftebiljet. Een EU maatregel uit 2016.

Weliswaar uit context werd daar naar verwezen door mij en vervolgens weer door de sympathisant uit Frankrijk bij de stelling van het maand oktober onderwerp.

Het gaat verder dan het doorgeven of opvragen van de bankrekening(en) buiten het woonland. Ik heb het ergens in juni van dit jaar al naar voren gebracht. Het betreft ook het (pensioen) inkomen. Sinds juli van dit jaar wisselen de belastingdiensten van de EU landen deze gegevens uit. Dat gebeurt automatisch. Hoe snel ieder individueel land dat kan doen, is een tweede natuurlijk. Wat Nederland betreft weet ik uit ervaring dat het een kwestie is van op de "send" knop drukken. Voor de vrijstellingen liggen de gegevens tenslotte tot op de komma precies bij Belastingdienst Buitenland in Heerlen.

Wat ze met die gegevens doen bij de belastingdienst in het woonland, zal o.a. van de werkdruk daar afhangen. De Nederlandse belastingdienst bemoeit zich daar niet mee.

Mijn herinnering vertelt me dat de webmaster van deze uitstekende website een dossier met alle relevante informatie daarover heeft aangelegd.