Selecteer een pagina

Polen portal

Dit onderdeel is nog in bewerking. Het zal worden ingevuld door onze Landencoördinator voor Polen (Vacant; interesse? Klik hier).

In 2021 waren er volgens het CAK 3.503 geregistreerde zgn. Verdragsgerechtigden in Polen, op een totaal in de EU van 84.274. Polen komt daarmee op de vijfde plaats.

Vanaf deze portal pagina gaat u naar de volgende specifieke onderwerpen:

2 Reacties

  1. Wie kan mij helpen ?

    Ik zoek naar specifieke en definitieve informatie over het – als gepensioneerde – opgeven en betalen van belastingen in Nederland resp. in Polen. Dit ook indachtig het nieuwe verdrag tussen Nederland en Polen dat op 1 januari van dit jaar (2023) is ingegaan. Ik begrijp dat ik onder deze nieuwe regeling alleen maar belasting in NL hoef te betalen voor inkomen vanaf 1-1-2023 maar: moet ik mijn inkomen ook wel in Polen opgeven, en hoe zit het met de status van ‘kwalificerend belastingplichtige’ – ben ik dat nu wel of niet ??

    Tenslotte woonde ik in 2022 al een paar maanden in Polen onder de oude regeling en is het voor mijn aangifte nu, over 2022, van belang hoe ik daar mee om moet gaan…

    Enfin, eerst de basisgegevens even:

    1. Mijn situatie:
    – sinds Q4 2022 woonachtig in Polen
    – een jaarlijks pensioeninkomen van meer dan euro 20.000, alleen uit NL.
    – bezittingen in Polen twv. meer dan 2 ton
    – mijn vrouw – met Poolse nationaliteit – ontvangt zowel pensioen uit NL als uit Polen, maar zeker geen 90% of meer uit NL.

    2. Mijn vragen:
    a. moeten wij onze inkomsten over 2022 ook in Polen opgeven, in aanmerking genomen dat wij hier in Q4 2022 zijn komen wonen en ik alleen inkomsten uit NL heb maar mijn vrouw ook een Pools pensioen geniet ?
    b. ben ik een kwalificerend buitenlands belastingplichtige (KBBer) of niet ? Om daarvoor in aanmerking te komen, zo lees ik bij de belastingdienst, moet ik (mede) een document van de belastingdienst in Polen overleggen met daarin opgenomen mijn inkomen – is dat nu wereldinkomen of alleen Pools inkomen (is nul euro), wat hier wordt bedoeld ?
    c. is het überhaupt interessant voor mij om te gelden als KBB-er, gegeven dat ik geen hypotheek of andere aftrekposten heb ?? Of maakt het niet uit ?
    d. hoe zit het bovenstaande belastingtechnisch in elkaar vanaf (aangifte over) 2023 ??

    Na lange gesprekken met een hulpvaardige dienst Belastingen Buitenland, twijfel ik toch nog, met name over die paar maanden in 2022, wat en hoe ik moet doen. We wonen in een provinciestad met 100.000 inwoners, dus niet Gdansk of Warschau waar de belastingdienst zelf wel op de hoogte zal zijnen/of ongetwijfeld een paar fiscalisten ter stede.. de bijdragen op uw website van Kara en Van Limpt lijken zeker niet op aangifte 2023 van toepassing maar op de oude regeling, maar ook dan heb ik mijn vraagtekens bij het verhaal van Van Limpt. Belastingdienst Buitenland heeft mij bv nooit genoemd dat vermogen ook meetelt.

    Bij voorbaat dank voor het verzorgen van wat licht in de tunnel !!

    MVG

    David

    Antwoord
    • NB/PS bij vorig bericht:

      – ik heb de waarde van mijn Poolse bezittingen steeds opgegeven bij de belastingen in Nederland en ben over de waarde daarvan nooit in Nederland belast, omdat ik de OG-belasting in Polen betaal (vele, vele malen minder 🙂 – geen dubbele belasting.

      Het lijkt mij vreemd dat het fictieve rendement a 4% dan wel meetelt voor de 90% inkomensregeling…. ?! Of is e.e.a. gesplitst (vermogensbelasting in NL en OG-belasting in Polen) ? Wie het weet…

      Met dank

      David

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.