Nederland wil meer geld zien van gepensioneerde in het buitenland

apr 22, 2018

“Het wordt de komende jaren minder aantrekkelijk om in het buitenland te rentenieren. Nederland aast steeds meer op belastingheffing over de pensioenen van mensen die hun oude dag aan de Spaanse kust of in een Frans chalet willen doorbrengen.

Nederland is met veel Europese landen in overleg over belastingverdragen die zij hebben gesloten. Daarbij zet ons land in om vaker belasting te kunnen heffen op gepensioneerden over de grens die in hun woonland niet genoeg betalen.” Lees verder in: De Telegraaf, 21 april 2018 (auteur Leon Brandsema)

Onze (VBNGB) toevoegingen:

Aardige informatie, maar toch weer halve informatie. De KBB-regeling had ook wel eens genoemd moeten worden. Als die van toepassing is, klopt de informatie in de laatste alinea van het artikel niet helemaal. Immers die regeling verplicht je dan wel je wereldinkomen (alle drie de boxen) bij aangifte aan Nederland op te geven.Verder wordt over “pensioenen” gesproken terwijl bedoeld wordt:  “bedrijfspensioenen waarvan de opbouw in Nederland fiscaal is gefaciliteerd”.

 

7 Reacties

 1. Ja, dat van die KBB regeling klopt natuurlijk, maar dan heb je ook geen vrijstelling van inkomstenbelasting van de Belastingdienst.

  en

  Inderdaad, AOW wordt altijd in Nederland belast.

  Antwoord
  • Dank u wel voor uw reactie over “de AOW wordt altijd in Nederland belast”.

   U heeft helemaal gelijk dat dat niet zo is. Ik heb dat ook inmiddels begrepen. Dat de AOW in Nederland wordt belast is onderdeel van het Belastingverdrag tussen Nederland en Oostenrijk. Ik ben er abusievelijk vanuit gegaan dat overal en altijd “dus” de AOW in Nederland wordt belast. Onzin natuurlijk. Binnenkort plaats ik m.b.v. de heer Holzhauer een stukje over Belasting in Oostenrijk op de Landeninformatie van deze website.

   Antwoord
 2. ik ben belanghebbende en volg met aandacht de berichten

  Antwoord
 3. Bangmakerij gevoed door Kinnesinne.

  Antwoord
 4. Ineens een bronstaatheffing doorvoeren? Soms lukt het toch met wat geknabbel aan het bestaande verdrag. Zie Portugal. Als dat eventueel aan de orde is, met een overgangsregeling mag ik hopen. Daar moet de Vereniging zich sterk voor maken [vertrouwensbeginsel].

  Antwoord
 5. Nederland kan wel degelijk éénzijdig heffen over fiscaal gefaciliteerde pensioenen; mét of zonder reactie uit Brussel.
  De vraag is waarom dat niet overal gebeurd; welke zijn de argumenten die een land als bv. Frankrijk inbrengen in de onderhandelingen? De verdragen die zijn overeengekomen met Duitsland, Noorwegen en bv Engeland geven aan dat het een kwestie is van geven en nemen met wisselende uitkomsten.
  Wat speelt er in de onderhandelingen met Frankrijk en Spanje?
  Daar zou ik wel iets méer over willen weten.

  Antwoord
 6. Het voorbeeld van de bronheffing vs NL’s in Dld is een goed voorbeeld van wat NL onverhoeds uitspookt achter onze rug om. Wees Alert. Die bronheffing was indertijd een heel piepklein onderdeeltje in een groot verdrag met Dld. Dat ging over bedrijfswinsten, dochterondernemingen en over de grens heen en weer schuiven van belastingen op de bdrijfswinsten. Heeeel erg technisch en best to the point. Voor bedrijven en hun x-border-dochters.

  MAAR:

  stiekem daaronder, goed verstopt, zonder dat iemand daar erg in had, zat dat beruchte bronregelheffing trucjes-regeltje in die wet. Pas toen het te laat was en de wet al door de (blinde) Kamers gejast was, bleek de verborgen waarheid en stak de protest-storm op vanuit Dld. Daar werd toen achteraf iets aan gewijzigd dat NL geen stuiver kostte, maar de bronheffing vs Dld was een feit, het precedent geschapen. En nu proberen “ze” het weer, via eerst warmmakertjes in de pers.

  OPGELET, anders worden we er stiekem en achterbaks, weer eens ingeluisd.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.