Grenzeloosondernemen : radiodebat over EU in aanloop naar Europese verkiezingen

Zojuist is dit debat gehouden vanuit Amsterdam met 4 personen, vertegenwoordigers van D’66, CDA, PvdA, Groenlinks.

Onderwerpen: stemmen vanuit het buitenland door Nederlanders, verlies Nederlanderschap, Brexit en gevolgen voor Nederlanders in het V.K en Britten in Nederland. Als laatste kwam het onderwerp aan de orde van het dubbel betalen voor ziektekosten door verdragsgerechtigden: aan CAK en via belastingen aan het woonland (ingebracht als onderwerp door de VBNGB). Ten minste twee kandidaten, van Groenlinks en D’66, zien het als een groot en concreet probleem waarvoor vanuit de EU naar oplossingen moet worden gezocht, zo bleek in deze uitzending.

Het debat is door https://www.grenzeloosondernemen.com/ georganiseerd en via de podcast heden  uitgezonden van 10 tot 11u via New Business Radio – https://www.newbusinessradio.nl/. Het is daar ook nog opnieuw te beluisteren.

9 Reacties

 1. Ik wilhet graag opnieuw beluisteren, maar in de gegeven link kan ik het nergens vinden. Rolling Stones vind ik ook leuk, maar daar gaat het niet om, vermoed ik. Graag een link naar de pagina waar deze uitzending staat.

  Antwoord
 2. Mooi debat. Mooie input van de VBNGB. Het CAK is uiteindelijk best een belangrijke speler in een aantal settings. Het vorige bericht ging ook al over het CAK dat iets deed dat niet mocht.

  Misschien kan de VBNGB het CAK eens benaderen om digitale toegang te bespoedigen. Ik heb dat ook gevraagd, maar werd – zoals gebruikelijk – in de wacht gezet dan wel met een kluitje in het riet gestuurd.

  Het gaat om de inlog op “mijncak” voor de buitenlandtaak van het CAK. Die inlog is er nu wel voor 2 nationale taken van het CAK (2 van de 7 taken die zij heeft uit te voeren), maar niet voor haar buitenlandtaak. Terwijl daar nu juist een online toegang bij uitstek handig zou zijn. Het is ergerlijk dat je jarenlang op zoiets relatiefs simpels moet wachten.

  “Mijn CAK
  U regelt zelf veel zaken gemakkelijk in Mijn CAK. Bijvoorbeeld het wijzigen van uw rekeningnummer of het aanvragen van automatische incasso. Ook geeft Mijn CAK overzicht van uw beschikkingen en facturen. Inloggen doet u veilig met uw DigiD.

  Mijn CAK is voorlopig alleen te gebruiken voor:
  de regeling Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  de regeling Wet langdurige zorg (Wlz)”

  Mooie taak voor (ook) de VBNGB en voor alle clubs die de belangen van Nederlanders in het buitenland behartigen!

  Antwoord
  • uitzending grenzeloos ondernemen gaat over de ziektekosten gepensioneerden in het buitenland van minuut
   43 – 49 minuten tot het einde van de uitzending.
   Het blijkt maar weer dat de politiek niet geinteresseerd en geinformeerd is over de problemen van gepensioneerden in het buitenland.
   Lang leve het CAK en Europa.
   Zonder een vuist op tafel door VBNGB bij VWS/CAK gebeurd er niets !!!
   Johannes Willemsen uit Zwitserland

   Antwoord
  • Antwoord op Rudi Holzhauer.

   Wij hebben vandaag met het CAK gebeld.

   Het CAK ziet zelf ook dat het grote voordelen biedt digitaal zaken te doen. Dat gaat ook in de toekomst gebeuren. Het probleem is dat het systeem waar de uitvoerders van de ZV mee werken te oud is om verbinding te maken met “mijn CAK”. Dat systeem stamt nog uit de tijd van de Ziekenfondsraad en is dus technisch gezien verouderd. Het aanpassen van het interne systeem aan de eisen van de moderne tijd zal naar verwachting pas over twee à drie jaar gerealiseerd zijn.

   Momenteel wordt gewerkt aan het opzetten en vullen van de openbare database van de EU EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information). Op het ICT dashboard van de Rijksoverheid is daarover het volgende te lezen:

   “Het vrije verkeer van personen is een fundamenteel recht in Europa. Burgers van de Europese Unie en de European Free Trade Association-landen kunnen vrij reizen tussen deze landen, daar werk oppakken en gaan wonen. Deze mobiliteit weerspiegelt zich in moderne sociale zekerheidssystemen waardoor burgers volledige toegang hebben tot sociale zekerheid, ook bij grensoverschrijdend werken.

   Mede hierom voorziet de Europese sociale zekerheidsregelgeving in regels voor transnationale sociale zekerheidszaken. Het toepassen van deze regels vereist in de praktijk veel communicatie tussen de instituten in de lidstaten. Tot nu toe wordt die communicatie grotendeels verzorgd door de uitwisseling van papieren formulieren.
   Het nieuwe Europese systeem voor de elektronische uitwisseling van sociale zekerheidsinformatie (EESSI; Electronic Exchange of Social Security Information) wil directe, betrouwbare en veilige communicatie realiseren tussen de instituten op het gebied van sociale zekerheid. Dit is de doelstelling van EESSI. De uitwisseling wordt sneller. Het project is erop gericht elektronische documenten uit te wisselen tussen instituten.”

   Dit gaat dus over instituten. Ooit zullen ook de burgers in het buitenland aan de beurt zijn.

   Antwoord
 3. FEIT : Wanneer je alleen inkomsten hebt uit NL hebt (Bedr.PF’s en AOW) betaal je de Zvw buitenland bijdrage tot zo’n 6.000 € (p.p.) en ben je in Frankrijk daarvoor maar deels
  (max. 70% limieten) verzekerd en moet je de rest zelf betalen. Of je verzekert je bij via een “Mutuelle” met een 65+ premie van ong. 2.000 € p.p.
  Vraagje: mag ik die 2.000 € aftrekken van mijn Ninbi-inkomen? Het is in feite één van de Sociale Premies/lasten/bijdragen.
  En sociale premies betaal je in NL, niet in FR (aldaar alleen Ink.Bel.)
  PS: Die vraag speelt al jaren, maar er is nooit een goed en eenduidig antwoord op gekomen.

  Antwoord
  • Zie ook mijn columns over de buitenlandbijdrage waar dit punt aan de orde komt. Al vele jaren zijn premies voor ziektekostenverzekeringen in Nederland niet meer aftrekbaar.Dat geldt dus ook voor
   de Ninbi-aangifte, en ongeacht of het Nederlandse of buitenlandse, wettelijke of particuliere ziektekostenverzekeringen betreft. Het zelfde geldt voor kosten die betrekking hebben op het Nederlandse eigen risico (vrijwillig en verplicht van de ZVW.
   De premie voor een Mutuelle of een andere (aanvullende) verzekering is dus niet aftrekbaar voor het Ninbi inkomen.
   Uit eigen portemonnee betaalde ziektekosten zijn in het kader van de Ninbi-aangifte wel aftrekbaar, zij het dat er een drempel voor bestaat gerelateerd aan het onzuivere wereldinkomen (post: specifieke ziektekosten), en een vermenigvuldigingsfactor voor ouderen. Dat kan van betekenis zijn in het kader van de afweging om een mutuelle te nemen.
   Het voorgaande is ook van belang in het kader van de Nederlandse inkomstenbelasting indien men kwalificeert als buitenlands belastingplichtige.
   Voor Frankrijk is de bijdrage betaald aan CAK wel aftrekbaar voor de Franse inkomstenbelasting.

   Antwoord
 4. zie op dezer website :

  https://www.nederlandersbuitennederland.nl/uitslagen-nederlanders-buiten-nederland-voor-europees-parlement/
  voor informatie over hoe Nederlanders buiten Nederland stemden voor de Europese verkiezingen. De informatie is echter tamelijk incompleet, zoals toegelicht wordt door SNBN in het bericht.
  Deze zal completer kunnen worden zodra de buitenlandstemmen bij de gemeente Den Haag bekend zijn. Maar dan ontbreken uiteraard nog de stemmen van Nederlanders die via hun woonstaat stemden (wat in het V.K. overigens grote problemen opleverde).

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.