Selecteer een pagina

Nederlanders in Frankrijk – aantallen

In Frankrijk wonen volgens de gegevens van de census die iedere 5 jaar in Frankrijk wordt gehouden (laatstelijk in 2010/2011) 37.352 Nederlanders in Frankrijk. Dat zijn dus mensen die in Frankrijk hun résidence principale hebben. Overwinteraars en bezitters van tweede (vakantie) huisjes zitten daar dus niet bij. In werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk meer, omdat niet iedere landgenoot zich in Frankrijk hoeft aan te melden.

Het aantal 55+ bedroeg 14.144. Van deze 55 plussers was ongeveer de helft Verdragsgerechtigd (gegevens ZIN, zie hieronder) en de andere helft is dat niet.

Omgekeerd wonen er in Nederland 39.595 Fransen die alleen de Franse nationaliteit bezitten. Hoeveel daarvan met zowel de Franse als de Nederlandse nationaliteit hebben is onbekend. Sinds de nieuwe wet Basisregistratie Personen (BRP) is ingevoerd, wordt de eventuele tweede nationaliteit van Nederlanders niet meer geregistreerd.

Het aantal geregistreerde zgn. Verdragsgerechtigde Nederlanders in Frankrijk is 8.537 (cijfers 2014; opgave ZIN). Ook hier geldt dat er in werkelijkheid waarschijnlijk (veel) meer gepensioneerden in Frankrijk wonen. Velen blijven in Nederland ingeschreven (eigen huis of bij familie), houden daar hun zorgverzekering, en wonen “illegaal” langer dan de wettelijke termijn jaarlijks formeel toestaat in Frankrijk. Er is weinig bekend over hoe groot deze groep is.

Bronnen: CBS, Wikipedia, VWS (Verzekerdenmonitor 2015).

Op infofrankrijk.com werd de vraag “Hoeveel Nederlanders zijn er permanent in Frankrijk” in 2015 met wat ins en outs besproken. Lees dat hier.

0 reacties