Selecteer een pagina

Omzetten lijfrente in een periodieke uitkering – oplossing voor geëmigreerde Nederlanders

mrt 4, 2018

Samen met DNB, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst heeft het Verbond van Verzekeraars een oplossing gevonden voor de problemen die klanten met een lijfrente ondervinden als ze naar het buitenland vertrekken.

De problemen deden zich voor bij het omzetten van een lijfrente of pensioenkapitaal in een periodieke uitkering. Geëmigreerde Nederlanders konden in veel gevallen geen direct ingaande lijfrente- of pensioenuitkering ontvangen, omdat ze geen nieuw contract konden sluiten met de verzekeraar die de uitkering moest verrichten. Met als gevolg dat de lijfrente- of pensioenuitkering volgens de belastingwet als een afkoop werd behandeld en er dus belasting verschuldigd was. Dat alles kon ertoe leiden dat de geëmigreerde Nederlanders in één keer met de fiscus moesten afrekenen in plaats van over een reeks van jaren zoals dat normaal gesproken het geval is.

Eén contract

De belemmeringen zijn grotendeels weggenomen, nu zowel de opbouw- als de uitkeringsfase bij een verzekeraar onder bepaalde voorwaarden worden beschouwd als één contract. Dat betekent namelijk dat geëmigreerde Nederlanders in de meeste gevallen wel periodiek een lijfrente- of pensioenuitkering kunnen ontvangen. De oplossing geldt ook voor de pensioenen die zijn opgebouwd bij een Premie Pensioen Instelling. Klanten die uitsluitsel willen, kunnen daarover contact opnemen met hun eigen verzekeraar.

Klanten informeren

Het Verbond heeft de oplossing in een circulaire vastgelegd. “Overigens geldt die oplossing alleen voor klanten die op het moment van omzetting nog in het buitenland wonen”, verduidelijkt beleidsadviseur Sandra van Dijkhuizen. Volgens haar zijn er namelijk geen problemen als klanten bij de ingangsdatum van de lijfrente of het pensioen weer in Nederland wonen.

Met dank voor de snelle signalering van dit bericht aan de VBNGB door X. Hij voet aan het bericht toe: Goed nieuws! Dus voor een ieder die hier gebruik van wil maken – doe je best en laat eens horen hoe dit werkt !

Bron: Verbond van Verzekeraars, 23 februari 2018 (Paul Koopman, woordvoerder; e-mail: p.koopman@verzekeraars.nl)

Circulaire van het Verbond van Verzekeraars in pdf formaat (5 blz.)

3 Reacties

 1. Ik had diverse lijfrentes Voor mijzelf en mijn vrouw. Via een bureau in Amsterdam kon gelukkig één en ander zeer voorspoedig geregeld worden. Naam van het bureau is “Apple Tree”. Voor meer info over dit bureau Kunst u mij mailen.

  Joris Ellegiers

  Antwoord
  • Hi Joris , can you pls give me some more info of this Bureau “Apple Tree”
   Thanks Herbert

   Antwoord
 2. Het valt me op dat niet over oud regime polissen gesproken wordt. Een oud regime polis geeft veel meer vrijheden. Zo´n polis valt volgens mij niet onder de conserverende aanslag. Ofwel: de Nederlandse regels en beperkingen gelden niet meer voor zo´n polis. U betaalt géén 20% boete/revisierente bij voortijdige afkoop. U mag zelfs -desgewenst in 2 stukken verdeeld over 2 jaren- de poliswaarde voortijdig laten uitkeren. Het hangt natuurlijk van een ieders persoonlijke omstandigheden af of zo´n voortijdige afkoop i.v.m. belastingheffingen al of niet voordelig is, maar een oud regime polis laat die mogelijkheid toe.

  Eerlijk gezegd vind ik de tekst van het Verbond van Verzekeraars maar een vaag verhaal. Je kon toch allang bij Allianz een lijfrentepolis omzetten in een lijfrente, of zit ik verkeerd? En als nu “zowel de opbouw- als de uitkeringsfase bij een verzekeraar onder bepaalde voorwaarden worden beschouwd als één contract”, moet je dan ook bij specifiek dié (ene) verzekeraar een lijfrente kopen? Zo ja, dan kan die jou -zonder concurrentie- voor een 2e keer kaalplukken!

  Ja, de term woekerpolis zal ik niet gauw vergeten! Als het Verbond van Verzekeraars “een oplossing voor mijn problemen heeft gevonden”, dan gaan bij mij écht álle alarmbellen rinkelen! Want zoveel altruïsme van een verzekeraar: daar moet ik eerst nog even aan wennen….

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.