Selecteer een pagina

Koepelorganisatie vraagt compensatie voor gepensioneerden

mrt 23, 2020

AMSTERDAM (ANP) – Door de stevige impact van de coronacrisis op de economie liggen eind dit jaar ook kortingen op de pensioenen op de loer. Daarvoor waarschuwt de Koepel Gepensioneerden, die onder meer wijst op de vertraging bij de uitwerking van het pensioenstelsel en de gevolgen daarvan op de inkomens van senioren. Bij kortingen op de pensioenen is crisiscompensatie volgens de seniorenorganisatie op zijn plek.

Lees verder op:

https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/gepensioneerden-vragen-om-crisiscompensatie/ar-BB11zbg4?ocid=spartanntp

10 Reacties

 1. Tja, ik denk dat iedereen wel crisiscompensatie zou willen …

  Antwoord
 2. Als de Nederlanders zonder ‘ lock down’ zich niet aan de regels houden en massaal naar buiten blijven gaan, verwacht ik een oversterfte van ouderen. De pensioenuitbetalingen dalen dan. Sinistere constatering, maar ik begrijp dan ook niets van al die eigenwijze Nederlanders. Een argument van de jongeren: ” Wij zitten niet in de risicogroep”. Ik hoop dat het kabinet gaat luisteren naar de landen om hen heen met Italië en Spanje voorop. Overigens juich ik het initiatief tot risico compensatie van harte toe. Tot nu toe kromp de portemonnee van ouderen ondanks opleving van de economie. Laat de ouderen dit keer mee profiteren van de forse greep uit de schatkist.

  Antwoord
 3. Terecht. Sluit de VBNGB zich daarbij aan?

  Antwoord
 4. Goedemorgen. Ik ben pas lid, dus excuus vooraf. Ik krijg heel veel berichten van de VBNGB over allerlei pensioenzaken en andere kennelijk belangrijke mededelingen. Hoewel ik het op prijs stel geïnformeerd te worden, vind ik de hoeveelheid e-mails voor mij teveel. We hebben nu andere dingen aan het hoofd, zeker in Spanje waar ik (enkel persoon) met anderen (die ik niet ken en ook niet weet of zij ook klem zitten in Calpe) de klok zitten weg te kijken. Nogmaals mijn excuses voor de goede bedoelingen, maar ik wil graag geen e-mails/berichten meer over pensioenen en/of uitspraken. Mag ik dit van u vragen?

  Antwoord
  • Geachte Sjors Los,

   Uiteraard mag u dat vragen.
   Onder elke notificatie staat een link waarmee u zich kunt afmelden.
   Mocht dit niet lukken, laat het dan even weten. Dan kunnen wij dit ook voor u regelen.
   Sterkte met uw situatie en blijf gezond!

   Namens de VBNGB,
   Ed Roosen

   Antwoord
 5. Ik heb minister Hoekstra al geschreven dat het kabinet een heffingskorting voor gepensioneerden dient in te voeren, waarmee inflatie kan worden gecorrigeerd. Aan de huidige ouderenkorting hebben we niets. Ik ben nog in afwachting van het antwoord.

  Antwoord
  • De ouderenkorting en ook de alleenstaande ok (en de algemene heffingskorting naast diverse andere heffingskortingen) worden elk jaar al geïndexeerd voor inflatie krachtens deze wetsbepaling in de WetIB2001 (het gaat om de verwijzing naar art. 8.17):
   Artikel 10.1. Inflatiecorrectie

   “Bij het begin van het kalenderjaar worden de in de artikelen 2.10, 2.10a, 3.15, eerste lid, 3.41, 3.42, 3.47, 3.77, 3.87, 3.125, 3.126a, 3.127, tweede lid, 3.129, 3.133, 5.2, 5.3, 5.5, 5.10,5.13, 6.17, derde lid, 6.20, 8.10, 8.11, tweede lid, eerste volzin, onderdeel a, 8.14a, 8.16a, 8.17, 8.18, 9.4 en 10.7 vermelde bedragen, het in artikel 3.127, derde lid, laatstvermelde bedrag, het in artikel 8.11, tweede lid, eerste volzin, onderdeel b, als tweede vermelde bedrag en het in artikel 8.11, tweede lid, eerste volzin, onderdeel c, als tweede vermelde bedrag bij ministeriële regeling vervangen door andere. Deze bedragen worden berekend door de te vervangen bedragen te vermenigvuldigen met de tabelcorrectiefactor en vervolgens de nodig geachte afronding aan te brengen. Indien in het voorafgaande jaar een dergelijke afronding is toegepast, kan bij vervanging worden uitgegaan van het niet-afgeronde bedrag.”

   Overigens wordt vaak door de politiek (ook de Tweede Kamer) structureel iets veranderd aan de heffingskortingen bij het jaarlijkse belastingplan, juist ook bij de ouderenkorting (die nu inkomensafhankelijk is). Hoe dan ook, een veranderde ouderenkorting, en ook een nieuwe (waarom een nieuwe, er zijn immers al zo veel heffingskortingen??), lijkt geen geschikt instrument om de nu te verwachten daling van de dekkingsgraad van pensioenfondsen, en dus kortingen op pensioenen, door de coronacrisis te compenseren. Aangezien het pas eind dit jaar aan de orde is wat de dreiging op pensioenen gaat betekenen is er nog wel wat tijd. Maar ik kan me voorstellen dat de Koepelorganisatie ervoor wil zorgen dat nu al duidelijk bij de politiek wordt neergelegd dat niet slechts ondernemers, zzp’ers en werknemers in bepaalde sectoren financieel te lijden hebben van de coronacrisis. Tussendoor speelt bovendien dat het vorig jaar gesloten Pensioenakkoord in zijn details thans nog wordt uitgewerkt, wat een andere systematiek met betrekking tot dekkingsgraad en kortingen met zich zal brengen.

   Antwoord
  • Als je geen KBB bent en nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, heb je geen heffingskorting, buiten de lage algemene heffingskorting. Ook geen rente aftrek meer. Doordat binnen de EU er afspraken zijn gemaakt inzake de belastingen, zorgstelsel en zorgverzekeringen, worden wij steeds weer geconfronteerd met verrassingen. Toeslagregelingen zijn steeds weer onderwerp van misbruik. Bij heffingskortingen is dat lastiger, zie maar de onlangs doorgevoerde wijziging hierin voor Nederlanders woonachtig buiten Nederland.

   Antwoord
   • De algemene heffingskorting (die alleen laag is voor hogere inkomens) is voor buitenlands belastingplichtigen eveneens gebonden aan het kunnen kwalificeren.

 6. We moeten allemaal inleveren lijkt me. Blijf solidair, en laten ze de kleine inkomens sparen. En het is jammer dat de mensen in NL niet wat gedisciplinairder zijn, want het regime hier in Spanje is een ramp: veel binnen zitten, weinig beweging (geen lekker lange wandelingen of fietstochtjes) en na 9 dagen merk ik dat ik stressverschijnselen krijg.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.