Selecteer een pagina

Spaanse European Health Insurance Card

Van onze landenvertegenwoordiger uit Spanje, Cees van der Wiel, hebben wij op 11-12-2020 het verzoek gekregen onderstaande informatie met u te delen.

In geval u recht hebt op een Spaanse European Health Insurance Card, dus niet de Nederlandse EHIC Card, die u die u jaarlijks automatisch ontvangt van het CAK, laat u dan niet verleiden gebruik te maken van dienstverleners (mogelijk oplichters) die u daarbij willen helpen, uiteraard tegen een financiële vergoeding.

De Spaanse EHIC kan aangevraagd worden door de rechthebbende via de speciale site van de overheid: Seguridad Social (seg-social.es).

Deze Spaanse EHIC is volledig gratis en wordt opgestuurd naar uw woonadres in Spanje. De Nederlandse card wordt (dankzij inspanningen van de VBNGB) jaarlijks automatisch aan u toegestuurd. De Spaanse tegenhanger dient na verlopen daarvan opnieuw te worden aangevraagd op de eerder genoemde site.

11 Reacties

 1. Heb een half jaar moeten wachten op het S1 formulier om mij telaten inschrijven bij Seguridad Social en was daardoor niet verzekerd. Desondanks wil het CAK hebben dat ik het half jaar betaal dat ik niet verzekerd was. Ben nu bijna twee jaar in Spanje en heb nog steeds niet mijn EHIC kaart ontvangen van het CAK. Na 10 maanden wachten op een uitsluitsel van het CAK nog steeds geen bericht. Het is een schande dat dit allemaal ken gebeuren, als ze moeten wachten op mij krijg ik een inkasso van het CAK. Wanneer gaat deze instelling nu eens normaal werken.

  Antwoord
  • Geachte heer Strijk,

   Mijn antwoord zal u helaas niet veel volijker stemmen. U bent wettelijk gezien verdragsgerechtigde en daarom de verdragsbijdrage verschuldigd. Dat er een hiccup is opgetreden in de administratieve verwerking doet daar niets aan af. U bent dan ook niet verzekerd maar u “hebt recht op toegang tot de publieke zorg van uw woonland ten laste van Nederland” Het woord “verzekeren” mag hier niet gebruikt worden want daarvan is geen sprake. Zou u aanspraak hebben moeten maken op de publieke zorg dan zou u die ongetwijfeld gekregen hebben; ook zonder EHIC.

   Met vriendelijke groet,

   Cees H. van der Wiel

   Antwoord
   • Het CAK werkt op een a-sociale manier, Over de antwoorden die terug gestuurd worden stond geen naam, dus je weet nooit wie je moet aanspreken over het onderwerp. In 2000 ben ik gaan wonen in Spanje en ik viel in Nederland onder de WAO, ik was afgekeurd van 80 tot 100% en had de goedkeuring van het GAK waar de WAO toen nog onderviel. In 2005 kreeg ik het advies van de reumatoloog in Spanje het advies om naar een tropisch land tegaan voor mijn artrose. Dit is Brazilië geworden en vertrokken na overleg en met de het UWV en gedachte dat het tijdelijk zou wezen naar Brazilië in november 2006. Ook op verzoek van het UWV door gegeven aan de Belastingdienst Buitenland van deze verandering, er waren geen problemen hier verder over en ik zou geen Zwv meer hoeven te betalen omdat ik in Brazilië woonde. In 2008 ben ik nog een keertje naar Nederland gekomen om te controleren of alles in orde was met mijn pensioen omdat ik in 2009 met pensioen zou gaan. Bij geen enkele instelling zoals de SVB, PMT en de Koopvaardij kon ik komen omdat alles in orde was voor mij en mijn vrouw. Dus dit heb ik toen maar aangenomen. In 2012 kreeg ik bericht van de Belastingdienst in Nijmegen dat ik dubbel betaalde voor de Seguridad Social via Zorg Diemen in Nederland. Bij nakijken van de papieren bleek dit 7 jaar tezijn en melde dit bij de Zorg Diemen of ik dit wilde bewijzen, inplaats dat hun die de fout maakte het gingen controleren. Het bewijs op gestuurd, een rekening van de Seguridad Social van 2005 tot en met 2012. Geen pardon van hun zijde voor de fout en werd alleen terug betaald. Over fatsoen gesproken. In 2016 kreeg ik een mail van de Zorg Diemen dat ik nog Zwv moest betalen over 2014, dat was vreemd want hun wisten dat ik in Brazilië woonde en de post ook daar naar toe stuurde. Nee dat was niet waar want ik had geschreven in 2007 dat het tijdelijk zou wezen. Mijn antwoord dat hierop volgde was, dat ik niet had kunnen voorzien dat er nog meer ziektes waren op getreden naast mijn artrose had ik nog twee verschillende soorten van tumor en Emfyzeem die door de Spaanse doktoren over het hoofd waren gezien, waardoor ik niet kon terug komen naar Spanje op dat moment. Toch wilde men dit niet aannemen bij de Zorg Diemen of ik dit wilde bewijzen. Tijdens deze gang van zaken in eind 2016 is de Zorg Diemen over gegaan naar het CAK en ik kon weer van voren af aan weer opnieuw beginnen met het uit leggen van alle problemen die hun maakte zoals dat ik had gezegd 9 jaar geleden dat ik dacht dat het tijdelijk zou wezen, niet wetende over het verloop van mijn ziektes. Het liep zo hoog op dat er in juni 2017 een inkasso plaats vond op mijn AOW pensioen, zonder een waarschuwing of een brief wat helemaal niet mag op deze manier, want ze hadden de brief naar Spanje gestuurd inplaats van naar Brazilië. Na 3 maanden werd ik terug betaald naar aanleiding van mijn protest en werd gezegd als ik het niet met de gang van zaken eens was, dat ik dan de ombudsman moest inschakelen. De ombudsman ingeschakeld en kreeg na 3 maanden antwoord dat ze zich eigen met de zaak bemoeien. Ook alle bewijsstukken op gestuurd naar de ombudsman en op 13 april 2018 was er een bijeenkomst van het GAK, SVB en de ombudsman. Uitslag was dat men mij zou terug betalen. De SVB betaalde mij binnen 2 weken terug en na 3 weken kreeg ik bericht van het GAK dat men de uitslag met de ombudsman niet accepteerde, of ik opnieuw de bewijsstukken zou willen opsturen. Dit heb gedaan via de Nederlandse Consul in Salvador Brazilië. Na twee maanden kreeg ik het advies van de Consul om zelf naar het CAK tegaan omdat ze de andere manier van werken in Brazilië niet begrepen. Op medio november 2018 ben ik naar het CAK in Den Haag gegaan, na afloop van het gesprek was het antwoord dat ik na 6 weken uitslag zou krijgen van het onderhoud. Dus dat zou dan begin januari 2019 zijn. De brief ontving ik medio februari met de mededeling dat er vanaf 2009 tot en met 2018 terug betaald zou worden doch de termijn van 2006 tot en met 2009 niet. Als ik het niet met de uitspraak eens was moest ik binnen 6 weken protest in dien bij de rechtbank in Den Haag. Dit kon niet want de termijn van 6 weken waren al verlopen en men wist bij het CAK dat de post er minstens 3 weken over doet van Nederland naar Brazilië. Dit noem ik chantage en oplichting. Als nog protest in gediend bij de rechtbank met een brief van het UWV dat ik had betaald over de termijn van 2006 tot en 2009 en niets was terug betaald, dat het CAK nooit contact heeft ondernomen betreffende mijn zaak. De zaak werd niet aangenomen omdat de termijn was verstreken ondanks het handelen van het CAK. Hoe wilt u dit gedrag noemen , ook soms hichop. Het is een schande dat dit in Nederland gebeurd.

 2. Sterker nog betaal je CAK niet houden ze het in van je AOW. Zonder daartoe gemachtigd te zijn. Wij pendionado’s staan vaak met lege handen!

  Antwoord
 3. Zelf ook door ervaring wijs geworden.
  Duidelijk is het volgende:
  Als je woonland Spanje is, je resident bent, gebruik maakt van de siguridad sociaal en de inkomensafhankelijke bijdrage betaald aan het CAK in NL laat u dan niet verleiden om een Spaanse EHIC aan te schaffen voor 10 Euro. Er is maar 1 juiste route …aanvragen bij het CAK!! … gratis!

  Antwoord
 4. Beste Ruud,

  Ik heb dezelfde ervaring. Er ging bij mij en mijn vrouw in 2015 van alles mis bij het doorgeven door NL aan ES van de gegevens op basis van alle formulieren. Ik vulde alles braaf in, stuurde alles braaf door, diende alles braaf in. Aan mij lag het niet!

  Maar een dekking van de SocialSeguridad kwam er niet. Ik heb bijna een jaar moeten wachten. Niemand wist waar het mis is gegaan. En ik moest natuurlijk wel gewoon betalen. oook zonder Social Seguridad rechten. In theorie kan dat niet (en dat zeggen vele zgn “deskundigen” dan ook tegen je), maar het was wel mijn praktijk. Ik ben in NL naar de rechter gestapt. VBNGB wilde dat niet ondersteunen. ik kreeg in eerste instantie en in hoger beroep ongelijk. Je moet gewoon altijd betalen, want er staat (in theorie, want op basis van het EU-recht) een aanspraak tegenover. Als er in de praktijk wat mis gaat is dat voor jouw rekening en risico. Het kostte mij zo’n euro 2000.

  Zeker schande! En niemand trekt het zich aan. de NL overheid niet en de VBNGB ook niet. CAK is dichtbij maffia. Niet in theorie, maar wel in de praktijk.

  Antwoord
  • Zo lang je niet ingeschreven bent bij het woonlandorgaan heb je geen aanspraak op verstrekkingen, maar wel ben je verdragsgerechtigd naar de bepalingen van Vo883/2004 art. 24 of 25. Kosten gemaakt in het woonland zijn in die periode dan ook te declareren bij het CAK als het woonlandorgaan niet wenst te vergoeden omdat je bij dat orgaan (nog) niet ingeschreven bent. De keerzijde is dat je ook de CAK-bijdrage moet betalen ondanks dat je niet ingeschreven bent. Een en ander vloeit voort uit het arrest C-345/09 (Van Delft e.a.) van het EHvJ.

   Antwoord
 5. Bij mij is het S1 formulier ook in eerste instantie geweigerd ten onrechte en later toch toegekend na 3 maanden. Nog steeds geen inschrijving bij seguridad social, maar er wordt wel een hoge premie ingehouden op mijn pensioen. En niet verzekerd in Spanje!
  Voelt allemaal er onrechtvaardig en slecht georganiseerd aan.

  Antwoord
 6. Beste Cees,

  Levert het in bezit krijgen van een Spaanse
  EHIC kaart, als toevoeging op de reeds in bezit zijnde
  Nederlandse EHIC, behaalde plus punten op ?
  Met vriendelijke groet,
  Henk Japing

  Antwoord
 7. ik woon in spanje en heb de cak ehic card . ben nog niet door de soc seg geaccepteerd ,omdat ik nog geen resident ben . is in behandeling . mijn vraag is als je 2 ehic kaarten hebt welke moet je dan wanneer en waar gebruiken . of is het zo als je spaans resident bent . je cak ehic vervalt .
  weet iemand hoe dat gaat

  m. vr . gr. ton leijten

  Antwoord
  • Indien je spaans verzekerd bent is de EHIC kaart van Spanje de geldige en dus bruikbaar. Ben je )gepensioneerd) verdragsgerechtigd ten laste van het CAK (en resident in Spanje), dan is die van het CAK de geldige en bruikbaar.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.