Selecteer een pagina

Expats en andere Nederlanders die in Nederland verblijven willen op de lijst van RIVM voor vaccinatie komen

Vandaag, 6-4-2021, kregen we het verzoek van ons bestuurslid Roy Meijnderts om onderstaand bericht (van Ministerie van Buitenlandse Zaken, loket buitenland) onder uw aandacht te brengen.

Beste bestuursleden van de belangenverenigingen,

Op 15 maart heeft Stichting GOED een melding/vraag bij ons ingediend mbt de vaccinatiemogelijkheid voor (geëmigreerde) Nederlanders die vanwege COVID afgelopen jaar in Nederland zijn gestrand en nu niet kunnen terugreizen naar hun feitelijk woonland. Zie het berichtje van Antonietta hieronder.

Omdat dit een zaak is die jullie aller achterbannen mogelijk treft, wil ik jullie in dit berichtje allemaal even bijpraten.

De vraag van stichting GOED hebben we voorgelegd aan VWS. Resultaat hiervan is dat de groep nu in ieder geval ‘in beeld is’ bij VWS.

VWS en RIVM zijn op dit moment bezig met het uitwerken van de vaccinatie-aanpak voor deze specifieke groep. Uitgangspunt hierbij is om deze mensen te laten aansluiten bij het reguliere Nederlandse vaccinatietraject op basis van leeftijd. VWS en RIVM zijn met RVIG aan de slag om een speciale autorisatie te regelen voor het RNI (mensen moeten namelijk wel over een BSN beschikken en dat moet verifieerd kunnen worden, en ook moet het vaccinatiebewijs goed geregistreerd kunnen worden). VWS laat mij weten zich bewust te zijn van de urgentie van het vraagstuk, zeker waar het gaat om ouderen die niet terug kunnen keren naar het eigen woonland.

VWS en RIVM zouden graag een indicatie hebben van het aantal mensen waar het om zou kunnen gaan. Hebben jullie enig idee, op basis van wat jullie horen vanuit jullie achterban? Dit zou nuttige informatie zijn, hoe indicatief ook, bij het voorbereiden van de uitvoeringsaspecten hieromheen.

Daarnaast houdt VWS ook rekening met een vervolgvraagstuk: geëmigreerde Nederlanders die (nog steeds) in het buitenland wonen maar waar ze voorlopig niet in aanmerking gaan komen voor een (EMA goedgekeurde) vaccinatie. Het uitgangspunt is dat mensen worden gevaccineerd in het land waar zij wonen, maar VWS ziet wel dat hier ook situaties kunnen gaan voorkomen waar een beroep op Nederland gedaan kan worden. Krijgen jullie hier vragen over vanuit jullie leden/volgers? Is er, vanuit jullie perspectief, enige indicatie te geven van het aantal Nederlanders voor wie dit zou kunnen gaan spelen? 

Kortom: nog geen witte rook, maar er wordt aan gewerkt, en we houden vinger aan de pols bij VWS en RIVM.

Qua verwachtingenmanagement richting jullie achterban: jullie weten ongetwijfeld dat het vaccinatietempo in Nederland tergend laag ligt, de groep tussen 70 en 80 is nu zo’n beetje aan de beurt (los van specifieke risicogroepen zoals zorgmedewerkers etc.), dus het geduld van iedereen wordt behoorlijk op de proef gesteld.

Met vriendelijke groet, 

Tanita Nieuwenhuizen

Accountmanager Project Loket Buitenland                                                                                                                                                                                                                             

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Directie Consulaire Zaken en Visumbeleid (DCV)

T (+31) (0)70 348 7211  |(+31) (0)6 52503510

tanita.nieuwenhuizen@minbuza.nl

www.nederlandwereldwijd.nl

5 Reacties

 1. 2. Man nu in rotterdam. Wonend in frankrijk maar nu hier. Kunnen geen vaccinatie krijgen!! Niemand weet hie dat moet. Ook de ggd niet. De huisarts geeft niet thuis. Wat nu?

  Antwoord
  • Het heeft ons heel wat tijd en energie gekost. De huisarts bood tijdens een consult over iets anders “spillage” (restjes vaccin) aan. Daar zijn we op in gegaan. We waren stand-by en al binnen 24 uur gevaccineerd.
   U zou nog bij huisarts en GGD specifiek daarnaar kunnen vragen.

   Antwoord
 2. Goedemorgen,
  Wat prettig dat we als belangengroep van gepensioneerden, die door de Coronamaatregelen in Nederland zijn blijven steken, gezien en erkend worden. Dat scheelt een stuk!
  Op naar betere tijden.
  Met vriendelijke groet,
  Joyce en Karel Klarenbeek

  Antwoord
 3. O.K.!

  Antwoord
 4. Goedemorgen, gebeld en gebeld 20 wachtende voor U, nee helaas, misschien de huisarts, krijgt die de schuld, hoe was het ook weer met het einde van de tunnel, we blijven vol goede moed. Bedankt voor jullie energie in deze zaak, succes!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.