Selecteer een pagina

Verkiezing kiescollege voor de Eerste Kamer

jan 11, 2023

Bron: Gemeente Den Haag

Verkiezing kiescollege voor de Eerste Kamer

Beste lezer,

Inmiddels hebben al meer dan 25.000 Nederlanders die in het buitenland wonen zich geregistreerd voor de nieuwe verkiezing in maart 2023: de verkiezing van het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Registreren kan nog tot en met 31 januari 2023. Helpt u ons mee deze nieuwe verkiezing voor kiezers in het buitenland bekend te maken?

Stemmen vanuit het buitenland
Nederlanders die in het buitenland wonen stemmen per post. Na registratie ontvangen zij automatisch voor elke verkiezing de stempapieren. Registreren is gemakkelijk en kan met een online formulier: www.stemmenvanuithetbuitenland.nl.

Als kiezers buiten Nederland in maart voor de eerste kiescollegeverkiezing willen stemmen, moeten zij zich registreren vóór 1 februari 2023. Dat geldt óok voor kiesgerechtigden die al staan geregistreerd als kiezer voor de Tweede Kamer- en Europees Parlementsverkiezingen.

Suggestie voor een bericht op uw social media kanaal of nieuwsbrief en video’s die u kunt delen:
Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen in maart 2023 stemmen voor een nieuwe verkiezing: de verkiezing voor het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Hiermee krijgen Nederlandse kiezers in het buitenland een indirecte stem voor de Eerste Kamer. Daarvoor moet u zich wel eerst registreren als kiezer in het buitenland, voor 1 februari 2023. Kijk voor meer informatie op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl.

Links naar de video’s:
Korte video over de kiescollegeverkiezing: https://www.youtube.com/watch?v=5cGVkVWIuoo
Uitleg video over kiescollegeverkiezing: https://www.youtube.com/watch?v=NE1U_I_z5N0
Video registreren als kiezer buiten Nederland: https://www.youtube.com/watch?v=wVQqxH6oZvM

Wij danken u alvast hartelijk voor uw hulp om zoveel mogelijk Nederlanders in het buitenland te informeren over deze verkiezing en hoe zij hierbij hun stem kunnen uitbrengen.

Contact
Ook deze verkiezing voor Nederlanders in het buitenland wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag. Wij beantwoorden graag uw vragen:
E-mail: verkiezingen@denhaag.nl
Telefoon : +31 70 – 353 44 00 (8.30 -17.00 uur, Nederlandse tijd)

Met vriendelijke groet,

Team Kiezers buiten Nederland

Unit Verkiezingen, gemeente Den Haag

6 Reacties

 1. Hoop dat heel veel meer mensen voor deze belangrijke verkiezingen zich registreren. We hebben half miljoen kiesgerechtigden in buitenland wonen! Laat Den Haag zien dat we gehoord willen worden en meetellen in buitenland (en ook dubbele nationaliteit willen in de volgende stap!)

  Antwoord
 2. https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/pers/25-leden-voor-eerste-kiescollege-niet-ingezetenen.htm
  Na het tellen en keuren van registraties van Nederlanders die in het buitenland wonen blijkt dat 37.173 kiesgerechtigden zich geregistreerd hebben voor het eerste kiescollege niet-ingezetenen ooit. Tot 1 februari konden Nederlanders in het buitenland zich bij de gemeente Den Haag laten registreren om te stemmen voor de nieuwe verkiezing van 15 maart. Op basis van dit aantal registraties kunnen er 25 kiescollegeleden gekozen worden.

  Antwoord
 3. Ik heb bewust niet gekozen, omdat het naar Den Haag wordt verstuurd. Het blijkt nu ook dat de BBB niet erkend wordt, in deze GL en DS66 cultuur. Dan is het nog de vraag als de tellers zien, dat ik op een niet voor hun partij gestemd zou zijn, het formulier zou verdwijnen.

  Antwoord
  • BBB heeft zich niet laten registreren voor kiezers in het buitenland. Dat is niet de opzet van GroenLinks en D’66 geweest.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.

Blijf op de hoogte

Ontvang een e-mail wanneer er nieuwe berichten online staan.