Over BSN – Burgerservicenummer als u in het buitenland woont

Het BSN is een eigen persoonsnummer voor het contact van de burger met de overheid. Dit unieke nummer helpt om bijvoorbeeld persoonsverwisselingen te voorkomen. Het BSN heeft voordelen voor de burger en voor de overheid. Het vergemakkelijkt de contacten met de gemeente en andere (overheids) instanties. Schrijft u zich voor het eerst in de Basisregistratie Personen in, dan krijgt u een BSN. Iedereen die gaat werken, verstrekt dit BSN aan de werkgever. Daarmee regelt de werkgever een aantal zaken voor de burger met bijvoorbeeld de Belastingdienst en het pensioenfonds. Ook de gezondheidszorg maakt gebruik van het BSN. Bij bezoeken aan bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek kan naar het BSN gevraagd worden.

Vanuit het buitenland kunt u langs verschillende wegen een BSN (burgerservicenummer) krijgen:

  1. Aanvragen aan de balie bij sommige gemeenten in Nederland. Het BSN krijgt men meteen mee. Aanvragen kan bij 1 van de volgende gemeentes: Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Goes, Groningen/Eemshaven, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Zwolle.
  2. Het is ook mogelijk om u in te schrijven in Nederland als niet-ingezetene. Ook dan krijgt u een BSN nummer toegekend. Inschrijven kunt u zich bij dezelfde NL gemeenten als hierboven vermeld.  U moet zich bij één van deze gemeenten persoonlijk melden met een geldig identiteitsbewijs. U moet ook uw woonadres in het land van herkomst geven. Meer informatie vindt u in de publicatie Registratie Niet-Ingezetenen: veelgestelde vragen. Na inschrijving als niet-ingezetene krijgt u een uittreksel met uw burgerservicenummer (BSN).  De inschrijving is gratis. Als u niet meer of korter dan 4 maanden in Nederland woont, bent u een niet-ingezetene. U kunt zich bij 19 gemeenten laten inschrijven als niet-ingezetene in de BRP (ook wel RNI, de Registratie Niet-Ingezetenen).
  3. Is het niet mogelijk om bij 1 van deze gemeentes langs te gaan? Een burgerservicenummer kunt u ook aanvragen met het formulier ‘Verzoek burgerservicenummer toeslagpartner buitenland’. Dit kunt u downloaden of aanvragen bij de BelastingTelefoon Buitenland. Hierbij moet u dan wel een reden voor de aanvraag opgeven. Wij raden in dit geval aan eerst contact op te nemen met de belastingdienst. Afhankelijk van waar het BSN nummer voor nodig is, kan de aanvraagprocedure verschillen.

Dit zijn de algemene instructies van de belastingdienst voor het indienen van een schriftelijk verzoek. Om een verzoek te kunnen behandelen, moet er een aantal zaken worden meegestuurd:

  • een ondertekende aanvraag voor een BSN. U mag dit ook door een gemachtigde laten doen, maar dan moet u de machtigingsverklaring ook meezenden;
  • een kopie van een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart);
  • een woonplaatsverklaring. Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente of de belastingdienst van uw woonland;
  • de reden van uw aanvraag. Bijvoorbeeld dat u het BSN nodig hebt voor de aanvraag voor vrijstelling van loonheffingen.

Stuur uw aanvraag voor een BSN naar:
Belastingdienst/kantoor Buitenland/klantregistratie
Kloosterweg 22
Postbus 2865
6401 DJ Heerlen
Nederland

Belasting Telefoon Buitenland: 0031 55 5385385

U heeft o.a. een BSN nodig wanneer u vanuit het buitenland een toeslag wilt aanvragen of wijzigen. Uw BSN staat in uw Nederlandse paspoort of op uw identiteitskaart, rijbewijs, loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis uit Nederland. Hebt u een toeslagpartner? Uw toeslagpartner moet ook een burgerservicenummer (BSN) hebben.

63 Reacties

  1. Het gaat NL niks aan waar ik in het buitenland woon. Evenmin is dat nodig bij de aanvraag van een paspoort. Iets anders is de aanvraag van een ID, dan moet je kunnen aantonen in een EU lidstaat te wonen.

    Antwoord
    • Niemand is geinteresseerd waar je woont, zo belangrijk ben je niet. Het is gewoon voor mensen die een BSN willen hebben.

      Antwoord
    • Ik gok Malta

      Antwoord
    • Kan ik als Belg, gehuwd met een Nederlander én ooit aan een bsn nummer gekomen wegens eigendom in Nederland (ondertussen meer dan twee jaar geleden verkocht), van dit ben nummer afgeraden??? Ik wordt nog steeds gestalkt door de belastingdienst, hoewel ik in Nederland niet meer belastingplichtig ben?

      Antwoord
  2. Ik woon in de Dominicaanse Republiek en zoek een manier om Digid te bemachtigen zonder dat ik daar voor moet reizen.
    Ik heb ook een burgerservicenummer nodig, het staat niet in mijn paspoort.

    Antwoord
  3. Het vermelde postbusnummer is niet correct.
    Dit moet zijn: Postbus 2892, 6401 DJ Heerlen

    Wilt u dit op uw website aanpassen? Dank namens de postbus 29 houder.

    Antwoord
    • Gedaan.

      Antwoord
  4. Wat is nu het juiste postbusnummer???_ ik moet volgende week belangrijke Dokumenten heen sturen…graag een snel antwoord gewenst.

    Antwoord
    • Stuur uw aanvraag voor een BSN naar:
      Belastingdienst/kantoor Buitenland/klantregistratie
      Kloosterweg 22
      Postbus 2865
      6401 DJ Heerlen
      Nederland

      Belasting Telefoon Buitenland: 0031 55 5385385

      Antwoord
      • Goedenmiddag,

        Ik ben na mijn studie direct naar het buitenland gegaan en ben sinds 1998 uitgeschreven in NL en heb nooit in NL gewerkt en ben nog steeds werkzaam in het buitenland. Er staat geen BSN Nummber in mijn paspoort en heb nooit een BSN nummer ontvangen.

        Mijn komende nieuwe werkgever op de Antillen heeft een BSN nummer nodig voor visa etc.

        Hoe kan ik een BSN nummer nu aanvragen vanuit het buitenland?

      • Dat staat in het eerste bericht van deze draad.

      • Ik woon al 25 jaar in de UK en ben dus mijn sofinummer kwijt. Op mijn Nederlandse passpoort staat niet het BSN nummer – hoe kan ik erachter komen wat mijn nummer is?

      • Bedankt hiervoor, maar wat ik nodig heb staat er dus niet in. Ik heb een sofinummer die ik dus niet meer kan vinden, zodoende kan ik ook niet beschikken over het bsn nummer en geen digd aanvragen. Mijn zoon (17) wil volgend jaar studeren in NL, heeft een NL paspoort maar ook geen bsn nummer, we kunnen niet naar NL omdat als we terugkomen in quarantaine moeten en dat dus niet gaat in een examen jaar. Er staat ook in dat we een bewijs moeten hebben van de lokale overheid…ja dat doen ze hier dus niet. Is er een manier om dit schriftelijk aan te vragen in deze tijd?

      • “Meer weten over het BSN en wie uw BSN mag gebruiken? Kijk op http://www.burgerservicenummer.nl. U kunt ook bellen met het BSN-punt: (088) 900 10 10″

        Dit staat er voorts over op de site van de gemeente Den Haag:

        https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/

        Burgerservicenummer (BSN) van Nederlanders in het buitenland
        Een burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsgebonden 9-cijferig nummer. U vindt dit nummer onder meer op uw rijbewijs, paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Als er geen BSN op uw paspoort of Nederlandse identiteitskaart staat, betekent dit echter niet automatisch dat u geen BSN heeft.
        Een BSN is meestal niet vermeld in een paspoort of op een Nederlandse identiteitskaart die, nadat u uit Nederland bent vertrokken, is afgegeven.
        Wanneer vertrokken uit Nederland
        Of u wel of geen BSN heeft, hangt af van wanneer u vertrokken bent uit Nederland:
        • Als u vóór 1 oktober 1994 naar het buitenland bent vertrokken en sindsdien niet meer in Nederland woont, heeft u waarschijnlijk geen BSN.
        • Als u na 1 oktober 1994 naar het buitenland bent vertrokken, heeft u waarschijnlijk wel een BSN (als uw sofinummer in de BRP stond, is dat nummer omgezet in een BSN. Als u na 1 oktober 1994 bent vertrokken naar het buitenland en u vraagt DigiD aan via een balie, kan de medewerker aan de balie uw BSN opzoeken.

  5. Kun je nadat je een BSN nummer hebt aangevraagd als ingezetene in het buitenland, ook een DIGID aanvragen?

    Antwoord
  6. Ik woon a 25 jaar in de VS, maar bleek toch wel al een BSN te hebben. Het TNO pensioenfonds wist het en heeft het mij toegestuurd. Het bestaat uit 9 cijfers en staat, kennelijk als speciale service aan buitenlandse Nederlanders, inderdaad niet in mijn 2015 paspoort.

    Antwoord
  7. Goedemorgen
    Ik heb een vraag en weet niet goed tot wie ik mij moet wenden, dus probeer het hier. Ik woon al 30 jaar in Italie, heb hier altijd gewerkt en heb voor deze tijd ook in Nederland en Belgie gewerkt. Ik zou nu graag weten hoe ik deze jaren kan samenvoegen om te ontdekken hoe veel jaren pensioen ik tot op heden totaal heb opgebouwd. Wie kan me helpen of een duidelijke aanwijzing geven ? Bedankt

    Antwoord
    • Waarschijnlijk moet u zijn bij dit orgaan:
      INPS – Istituto Nazionale di Previdenza Sociale
      National Social Security Institute
      Via G. Borsi, 13
      IT-00197 Roma

      Websiteit
      Tel.: +39 32 39 15 27
      Fax: +39 80 78 74 5
      Alle Italiaanse organen zijn hier te vinden:
      https://europa.eu/youreurope/citizens/national-contact-points/italy/index_nl.htm
      Zie ook mijn column over het ouderdomspensioen , deel I, met informatie over de aanvraagprocedure bij meerdere pensioenen vanuit diverse landen, waaronder AOW.

      Antwoord
    • Beste Karin,
      Als je dit leest, stuur dan een mailtje naar anvis@hotmail.com.
      Groetjes.
      Annemarie

      Antwoord
    • Ben ik ook mee bezig maar belasting dienst is klaarblijkelijk niet geïnteresseerd in Nederlanders in het buitenland want alles voor 2006 is voor deze mensen kwijt door het oude sofinummer te schrappen en dit niet te melden aan decades betreffende personen.

      Antwoord
  8. Ik heb ook een vraag,ik woon al 30 jaar in België en ik ben in April 2018 getrouwd met een Belg,nu ineens ontvangt mijn partner een Burgerservicenummer,die wilt ze niet omdat ze al een Rijksnummer heeft van België, wat probeert Nederland van mijn partner af te troggelen,belastingen en pensioen word hier betaald niet via Nederland. Weet iemand raad?

    Antwoord
    • Het toekennen van BSN nummers, ook aan personen in het buitenland, is inderdaad in het belang van de dienstverlening (en ook heffing van belastingen e.d.) door Nederlandse publiekrechtelijke organen. Dit blijkt uit de MVT op de desbetreffende wet, zie hieronder.
      Bijv. de SVB voor toekenning AOW gebruikt BSN nummers, en ook de belastingdienst. Of u dan wat krijgt of dat er wat afgetroggeld zal worden van u of uw partner, zal in overeenstemming moeten zijn met Nederlandse wetgeving en internationale bepalingen. Nationaliteit is niet van betekenis in dezen. ook niet dat andere staten ook al een persoonsnummer hebben toegekend.

      Algemene bepalingen betreffende de toekenning, het beheer en het gebruik van het burgerservicenummer (Wet algemene bepalingen burgerservicenummer)
      nr. 3
      MEMORIE VAN TOELICHTING
      daaruit:
      4. Uitgangspunten voor persoonsnummers
      Met het onderhavige wetsvoorstel wordt beoogd om een sluitend stelsel van persoonsnummers te realiseren. Met het woord sluitend wordt bedoeld dat het stelsel zodanig is ontworpen dat de persoonsnummers de hulpmiddelen vormen waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk om het beheer van persoonsgegevens in diverse administraties en registraties te vereenvoudigen. Daarnaast mogen in een sluitend stelsel geen oneigenlijke rollen aan persoonsnummers worden gehecht.
      4.1 Waarom persoonsnummers?
      Voor de Nederlandse context is van belang dat het nummeren van persoonsgegevens zijn begin kent bij de invoering van de bevolkingsadministratie. Het persoonsnummer was daarbij een administratief hulpmiddel dat een rol had bij het relatief eenvoudig opzoeken van de gegevens van een persoon. De bevolkingsadministratie zelf had bredere doelstellingen. Zij stelde de overheid in staat om op systematische wijze belasting te heffen en diensten van haar onderdanen (zoals de dienstplicht) te effectueren. Het administratieve hulpmiddel droeg aan deze doelstellingen uiteraard bij, zij het op een indirecte wijze. In de (toenmalige) relatie tussen overheid en burger, was het persoonsnummer vooral een hulpmiddel voor de administratieve processen van de overheid.
      Met de opkomst van geautomatiseerde systemen neemt het belang van nummers toe. Dat heeft primair een aantal technologische redenen en het heeft een aantal belangrijke gevolgen. In de eerste plaats worden nummers van belang omdat ze het mogelijk maken een individuele groep van bij elkaar horende gegevens te kunnen onderscheiden van alle andere groepen van bij elkaar horende gegevens. In de tweede plaats vormden nummers in de beginperiode van de inzet van computers bij uitstek het middel om groepen van bij elkaar horende gegevens terug te kunnen vinden. En in de derde plaats maakten nummers het eenvoudiger om een groep van gegevens te koppelen aan een bepaalde persoon. Het gebruik van persoonsnummers is inmiddels breed ingevoerd.
      (..)
      Als nummer is het burgerservicenummer gelijk aan het sociaal-fiscaalnummer, dat wil zeggen dat het ook uit negen cijfers bestaat en dat het voldoet aan de elfproef1. Daarmee wordt bewerkstelligd dat organisaties die momenteel het sociaal-fiscaalnummer gebruiken weinig of geen aanpassingen in hun systemen en werkwijze hoeven door te voeren. Het burgerservicenummer onderscheidt zich van het sociaal-fiscaalnummer alleen voor wat het bereik ervan betreft en de wijze waarop wettelijk is vastgelegd wat met behulp van het burgerservicenummer mag gebeuren. Het toekomstige bereik van het burgerservicenummer, oftewel de populatie, bestaat uit alle ingezetenen en uit niet-ingezetenen die goed identificeerbaar zijn en een meervoudige relatie met de overheid hebben. Daartoe kunnen onder meer gaan behoren Nederlanders die langdurig in het buitenland verblijven, asielzoekers die in een vervolgprocedure zitten en ingezetenen van landen van de Europese Unie die tijdelijk wegens werkzaamheden in Nederland verblijven.
      (..)

      Deze wet regelt dat alle overheidsorganen van het burgerservicenummer gebruik kunnen maken voor het uitvoeren van hun publiekrechtelijke taak. Daarnaast kunnen bij of krachtens de wet gevallen worden geregeld waarin ook anderen dan overheidsorganen van het burgerservicenummer gebruik dienen te maken. Beide categorieën worden in dit wetsvoorstel aangeduid als gebruiker. Bij de tweede categorie van gebruikers kan gedacht worden aan zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, pensioenfondsen maar ook aan werkgevers bij het verstrekken van salarisinformatie aan de Belastingdienst. Een gebruiker in de zin van het onderhavige wetsvoorstel mag bij het uitwisselen van persoonsgegevens met een andere gebruiker geen ander persoonsnummer dan het burgerservicenummer hanteren als identificerend nummer, tenzij bij of krachtens de wet het gebruik van een ander persoonsnummer is voorgeschreven. Een gebruiker mag voor de communicatie met een persoon aan wie een burgerservicenummer is toegekend, geen ander persoonsnummer vragen dan het burgerservicenummer. Het gebruik door andere organisaties dan die welke onder het begrip «gebruiker» vallen, valt buiten de reikwijdte van dit wetsvoorstel.

      Antwoord
  9. Is er een digitaal formulier om een BSN voor niet-ingezetene aan te vragen? Ik ben van plan om 3 maanden in NL te verblijven en ik heb een bankrekening nodig.

    Antwoord
  10. Ik heb een vraag ik ben bezig met de ind en hb me inmiddels ingeschreven hb een bsn nummer voor niet ingezetenen kan ik daarmee ook een bankrekening openen wie kan mij helpen

    Antwoord
  11. Goedendag
    Ik woon sinds 1961 in Zwitserland en al deze jaren daar gewerkt.
    Ik heb geen BSN nummer. Mijn vraag: heb ik dat nodig?
    Voordat ik naar Zwitserland ben gegaan heb ik ongeveer 8 jaar in Nederland gewerkt.
    Heb ik een BSN nummer nodig als ik met pensioen ga?

    Antwoord
    • Daar lijkt het wel op, hoewel in theorie mogelijk verzet kan worden aangetekend tegen het dwingend gebruik van een bSN nummer op grond van vrij verkeer van personen waarvoor de EU een verdrag met Zwitserland heeft afgesloten. Zie deze voorlichting van de rijksoverheid:

      “Hoe kan ik vanuit een ander Europees land online zaken regelen met overheidsorganisaties in Nederland?
      Met een Europees erkend inlogmiddel (eIDAS) kunnen Europese bedrijven en burgers online zaken regelen met de overheid. Neem bijvoorbeeld een Nederlander die langdurig in Spanje woont. Die kan met zijn Spaanse inlogmiddel digitaal zijn AOW inzien bij de SVB. Nederlandse organisaties met een publieke taak moeten om alle inlogmiddelen te accepteren die een Europese goedkeuring hebben.
      Met welke Europese inlogmiddelen kan ik nu inloggen?
      Burgers en bedrijven uit andere Europese landen kunnen steeds vaker gebruik maken van hun eigen nationale inlogmiddel om online zaken te regelen met de Nederlandse overheid. Dit nationale inlogmiddel moet dan wel een Europese goedkeuring hebben. Op dit moment zijn inlogmiddelen uit de volgende landen Europees goedgekeurd:
      • België
      • Duitsland
      • Estland
      • Italië (inlogmiddel SPID is inmiddels akkoord, maar Nederlandse organisaties accepteren het nog niet)
      • Kroatië
      • Spanje
      Later krijgen meer inlogmiddelen Europese goedkeuring voor gebruik over de grens.
      Heb ik naast een Europees goedgekeurd inlogmiddel ook een Burgerservicenummer (BSN) nodig om in te loggen?
      Sommige Nederlandse overheidsorganisaties mogen volgens de wet uitsluitend diensten aan burgers leveren na controle van het BSN. Het gaat bijvoorbeeld om het UWV, de SVB en de pensioenfondsen. Het BSN is een uniek nummer voor iedereen die te maken heeft met de Nederlandse overheid. Het kan gebeuren dat u een Europees erkend inlogmiddel heeft, maar geen BSN.
      Heeft u nog geen BSN, maar heeft u wel een relatie met de Nederlandse overheid? Bijvoorbeeld doordat u werkt, heeft gewerkt, woont of studeert in Nederland? Dan kunt u zich als niet-ingezetene laten inschrijven bij een van de RNI-loketten in Nederland. Na inschrijving ontvangt u een BSN. U kunt vervolgens uw Europees erkende inlogmiddel gebruiken om online diensten af te nemen waarvoor u een Nederlands BSN nodig heeft.”

      Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/digitale-overheid/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-vanuit-een-ander-europees-land-online-zaken-regelen-met-overheidsorganisaties-in-nederland

      Antwoord
    • Zie echter ook deze voorlichting:

      BSN voor AOW-uitkering in het buitenland
      Wilt u vanuit het buitenland een AOW-uitkering aanvragen en heeft u nog geen BSN? Dan zorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) er voor dat u wordt ingeschreven als niet-ingezetene in de BRP en een BSN krijgt toegekend. U kunt hiervoor vanuit het buitenland contact opnemen met de SVB. U hoeft hiervoor dus niet naar Nederland te reizen.

      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-aan-een-burgerservicenummer-bsn

      Antwoord
  12. Ik woon nu 6,5 jaar op Curacao, en ben uitgeschreven in Nederland. Ik wil terug naar Nederland. Nu heb ik nog wel altijd mijn BSN nummer, maar die staat op het adres op Curacao en niet in mijn paspoort afgegeven door de Gouverneur van Curacao.(al dit is koninkrijk der Nederlanden, maar dan anders helaas) Als ik nu terug ga naar Nederland en ik wil me in een gemeente bij familie of vrienden inschrijven geeft dit dan problemen? Of kan ik me gewoon bij iemand tijdelijk laten inschrijven? Ik wil namelijk gelijk bij terugkeer een auto kopen en heb hiervoor een BRP nodig heb ik begrepen omdat ik anders geen auto kan kopen. Wie kan me hier meer bij helpen? Ik heb ook Digid maar niet de app, want dat kan niet zonder adres in NL.

    Antwoord
    • Als u aantoonbaar de Nederlandse nationaliteit heeft (en geen crimineel bent) kunt u zich gewoon in Nederland vestigen. Inschrijving bij familie is afhankelijk van gemeentelijke regels.

      Antwoord
  13. Hallo
    Ik heb een afspraak voor bsn aanvraag om in Nederland te komen wonen en werken.
    Heb nog geen woning maar ik weet dat ik een postbus adres moet brengen bij de aanvraag. Ik heb het adres van een vriend. Kan ik dat vertellen of moet ik iets schriftelijk hebben met een handtekening of stempel?

    Geachte Alison Chiefa,

    Graag verwijs ik u naar de onderstaande tekst.
    Dit zijn de algemene instructies van de belastingdienst voor het indienen van een schriftelijk verzoek. Om een verzoek te kunnen behandelen, moet er een aantal zaken worden meegestuurd:

    * een ondertekende aanvraag voor een BSN. U mag dit ook door een gemachtigde laten doen, maar dan moet u de machtigingsverklaring ook
    meezenden;
    * een kopie van een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart);
    * een woonplaatsverklaring. Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente of de belastingdienst van uw woonland;
    * de reden van uw aanvraag. Bijvoorbeeld dat u het BSN nodig hebt voor de aanvraag voor vrijstelling van loonheffingen.

    Met vriendelijke groeten,

    Ed Roosen

    Antwoord
  14. Ik weet het even niet…
    Woon sinds 1982 in Canada en heb geen BSN. Zoals ik begrijp kan ik dat aanvragen hier dmv een formulier Verzoek burgerservicenummer voor toeslagpartner (buitenland). Als ik dan dat formulier bekijk hebben ze het over een toeslagpartner??? Wat is dat nou? Ik neem aan dat het bedoeld is voor mijn partner (vrouw die Canadees is), maar ik heb een formulier voor mijzelf nodig omdat IK geen bsn heb. Hoe moet dat nou? Wie kan helpen?

    Antwoord
  15. 2 april 2020
    Woon sinds 1982 in Curacao en heb nog geen BSN nummer . Deze heb ik nodig om AOW aan te vragen
    Lees dat voor aanvragen van een BSN nummer de Belastingdienst in Heerlen per brief benaderd moet worden. Kan het ook digitaal? Is er een formulier dat hiervoor gebruikt kan worden? Er moet ook een woonplaatsverklaring worden ingelverd. Vanwege Covid 19 is de burgerlijke stand voor onbepaalde tijd gesloten. Is er een alternatief hiervoor?
    Kunt u mij helpen

    Antwoord
    • zie eerste bericht hierboven. Daarin staat dat het per brief (met diverse bijlagen) moeten dat er een te downloaden formulier is.

      Antwoord
  16. Beste,

    Ik ben een 18 jarige student die in België woont, volgend jaar ga ik verder studeren dus wou ik me aanmelden op duo.nl waar ik in digid voor nodig ik heb. Ik heb in Nederland gewoond toen ik klein was, heb Nederlands paspoort gehad die ik niet meer verlengd heb en ook kwijt ben(heb dus geen enkel document meer met het nummer). Is het mogelijk om nog aan mijn BSN nummer te komen zonder me te moeten verplaatsen naar Nederland (Covid-19)

    Antwoord
    • Het lijkt me verstandig om de Belastingdienst Heerlen daarover te raadplegen. Mogelijk heeft DUO het ook al.

      Antwoord
  17. Goedemorgen,

    Ik zit nu in het buitenland (Curacao) en binnenkort ben ik in Nederland. Ik ga inschrijven als RNI. Ik weet dat het geldig is voor 4 maanden, maar kan ik toch uitschrijven op Curacao? Word dit een probleem bij de gemeente?

    Antwoord
    • zie hier de gegevens over het uitschrijven van Curacao:
      https://loketdigital.gobiernu.cw/Loket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?id=414
      De eis is dat men de intentie heeft langer dan 8 maanden weg te blijven. Dat lijkt in elk geval strijdig met inschrijving in het RNI in Nederland voor ten hoogste 4 maanden. Uitschrijven uit Curacao zal bijv. voor de Ned. belastingdienst samen met inschrijven in het RNI aanleiding kunnen zijn na te gaan of u niet toch (langer dan 4 maanden) in Nederland fiscaal woonachtig bent. Soortgelijk voor SVB ivm volksverzkeringsplicht.

      Antwoord
  18. Dag allemaal,
    Ik woon al lang in Duitsland, ben geregistreerd bij RNI en heb een BSN.
    Ook heb ik een Nederlandse pas en id. Ik ben van plan naar Nederland terug te verhuizen.
    Helaas is mijn BSN niet onderdeel van mijn pas- of idnummer.
    Hierdoor word ik gewantrouwd door de banken en kan ik geen rekening openen (bij ING, Rabo, SNS geprobeerd).
    Wie weet raad?

    Antwoord
    • dit zegt de Rijksoverheid erover. Daaruit blijkt dat een bSN nummer nodig is, maar dubbelzinnig over de vraag of dit in het identiteitsbewijs moet staan. De bank zou met uw toestemming uw BSN nummer bij de Nederlandse belastingdienst kunnen verifiëren (maar BSN nummer staat ook op Nederlandse belastingaanslagen; ook op verzoeken om in Nederland aangifte te doen als u inderdaad een BSN nummer hebt). De tweede voorwaarde is dat u belastingplichtig bent In Nederland.Dat is het geval als u inkomen uit Nederland hebt dat aan Nederland ter heffing is toegewezen (niet per se dat u ook aan Nederland belasting betaalt).
      zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/heb-ik-een-burgerservicenummer-bsn-nodig-om-een-bankrekening-te-openen

      Antwoord
  19. Dag allemaal,

    6 jaar geleden ben ik verhuisd naar Vietnam. Ik werk voor een Nederlands bedrijf en betaal in Vietnam inkomstenbelasting.

    Mijn beleggingen doe ik via een Nederlandse broker. Vietnam en Amerika hebben jammer genoeg geen tax treaty, waardoor het W-8BEN formulier niet van toepassing is en ik dus niet in aanmerking kom voor een lager belastingstarief (15% ipv 30%).

    Ondanks dat ik niet belastingplichtig ben in Nederland vroeg ik me af of ik niet gewoon mijn NL BSN nummer kan gebruiken om alsnog in aanmerking te komen voor dit lagere belastingstarief?

    Heeft een iemand hier ervaring mee. Kan dit mogelijk tot problemen leiden?

    Alvast bedankt voor jullie advies.

    Michell

    Antwoord
  20. Kan ik iemand machtigen om een BSN aan te vragen? Met de huidige Covid situatie is het onmogelijk om zelf naar NL te komen

    Antwoord
    • Ik zou daartoe contact opnemen met de Belastingdienst als u geen AOW heeft. Voor werknemers is er iets geregeld. AOW’ers in het buitenland kunnen het via SVB regelen.
      Dit staat op onderstaande site voor werknemers vermeld:
      “Schriftelijk een BSN aanvragen
      De werknemer kan schriftelijk een verzoek bij de Belastingdienst doen voor een BSN. Maar alleen voor situaties waarbij het in redelijkheid niet mogelijk is om in Nederland bij een gemeenteloket langs te komen. Dit is door de coronamaatregelen momenteel het geval.
      De werknemer moet de volgende gegevens aanleveren:
      • de reden waarom hij het Burgerservicenummer nodig heeft (bijvoorbeeld ‘voldoen aan de verplichte opgave bij indiensttreden bij een werkgever’);
      • zijn adresgegevens in het buitenland;
      • het telefoonnummer of e-mailadres waarop hij kan worden bereikt in het geval van vragen;
      • een kopie van een geldig identiteitsbewijs;
      • een woonplaatsverklaring van zijn woonland (via de gemeente waar hij woont) in het Nederlands, Duits of Engels. Als het krijgen van een woonplaatsverklaring een probleem is, wordt ook geaccepteerd een kopie van een recente afrekening gas, water en licht of een ander brondocument waaruit de woonplaats blijkt.
      De werknemer kan daarvoor gebruikmaken van het (voor een andere situatie gemaakte) formulier ‘Verzoek burgerservicenummer voor toeslagpartner (buitenland)’ “
      Zie bijvoorbeeld: https://www.vismaraet.nl/wet-regelgeving/geen-bsn-als-gevolg-van-coronamaatregelen/

      Antwoord
  21. Beste,

    Hoelang duurt de behandeling van een bsn aanvraag voor een Surinaamse staatsburger?

    Antwoord
  22. mijn man is in 2016 overleden en zijn paspoort is in 1999 verlopen. is de buitenlandse identiteit geldig als document? (gewonnen in 2016

    Antwoord
  23. Mijn Franse bank vraagt nu om mijn nl-BSN.
    Moet ik die verstrekken aan een commerciële onderneming?

    Antwoord
  24. Wij hebben een gigantisch probleem. Ik ben Nederlandse mijn partner is Belg. Hij kreeg een Sofinummer in 1998 toen hij als grensarbeiders in Nederland voor NedCar ging werken. Na 4 jaar zette hij zijn carrière door in België. Vanaf 2015 werkte hij weer voor een bedrijf in Nederland waar hij uiteraard zijn sofinummer ook doorgegeven had net als aan alle werkgevers in de jaren erna. In 2020 besloten we samen in Nederland te gaan wonen. Bij de inschrijving op het gemeente huis kreeg hij echter een nieuw BSN nummer toegekend. Deze heeft hij dan ook meteen aan hij werkgever meegedeeld en werd het door de boekhouder ook op de loonlijsten aangepast. Ik besloot om een DigiD voor hem aan te vragen zodat we belasting aangiftes konden doen voor de voorgaande jaren, echter bleek zijn oude nummer onbekend. DigiD op nieuw nummer aangevraagd. In 2021 werd hij door gebrek aan projecten door zijn werkgever ontslagen. Ik gind dus een ww uitkering aanvragen en kwam erachter dat ie recht had op 3 maanden uitkering omdat er op zijn laatste werkgever na geen arbeidsverleden van hem gelinkt is aan zijn BSN nr. Van de jaren 1998-2002 en 2015-2020 is niks terug te vinden op zijn naam en BSN nr. Gemeente stuurt me naar de belasting voor info, belasting reageert dat de dienst personen registratie dit moet oplossen. En dat was tot dus ver wat ik aan medewerking heb gehad. Zelfs van zijn pensioen opbouw bij svb is geen enkel gegeven terug te vinden. Waar kunnen we terecht om deze situatie op te lossen? Zijn loonheffingen en andere premies werden toch ergens heen afgedragen in die 5 jaar sind 2015 dat hij bij 4 verschillende bedrijven in dienstverband is geweest. Dit is toch gewoon absurd. Kunnen geen belasting aangiftes doen, geen kinderbijslag aanvragen die sinds 2015 met terugwerkende kracht uitgekeerd zou moeten worden door Nederland. We zijn wanhopig. 22 jaar van arbeids verleden, premies pensioen en wat er nog allemaal bij hoort verdwenene!!!

    Antwoord
    • Volgens mij moet u zijn bij Frontoffice RViG, attenderend op “een fout in BSN”, namelijk doordat (vermoedelijk) voor 1 persoon 2 BSN nummers zijn uitgegeven: 1 bij wonen in het buitenland en 1 bij immigratie.
      https://www.rvig.nl/documenten/brochures/2016/03/16/taakverdeling-rvig-en-nvvb
      Wordt u daar niet geholpen dat zou u zich kunnen melden bij de Nationale Ombudsman. https://www.nationaleombudsman.nl/
      Ik ga er voorts vanuit dat bijv. de toekenning van een werkloosheidsuitkering, en de beoordeling van duur en hoogte, dient te geschieden naar feiten en omnstandigheden, en dus dat het UWV, los van het wel of niet toegekende BSN nummer, tot een adequate beoordeling moet komen (tenzij het BSN nummer en de kenmerken (duur van bezit met name) als een voorwaarde voor de toekenning van een WW-uitkering in de wet wordt genoemd). Dan ligt een (tijdigde !) bezwaar – en beroepsprocedure dus ook voor de hand om het UWV te dwingen tot een juiste beoordeling te komen. Soortgelijk geldt voor de Belastingdienst en andere overheidsonstatnties. Een beroepszaak maakt overigens advisering en bemiddeling door de Nationale Ombudsman weer moeilijker: de gang naar de rechter gaat voor.

      Antwoord
    • Ik zit met hetzelfde probleem. Belastingdienst heeft voor Nederlanders die voor 2006 in Nederland hebben gewerkt en daarna in het buitenland er een knoeiboel van gemaakt. Ik vraag iedereen om met dit probleem de nationale ombudsman te raadplegen .

      Antwoord
  25. Zie ook de MvT bij de Rijksbegroting BzK:

    Aanvullend wordt per januari 2021 een meldpunt voor fouten in basisregistraties ingericht waar burgers en geregistreerden zich tot kunnen wenden als zij vastlopen binnen de overheid. De fouten op het terrein van Identiteit kunnen daarin worden meegenomen.
    Basis Registratie Personen (BRP)
    Op basis van de Wet BRP voert RvIG het beheer over de registratie van ingezetenen, BRP en de Registratie niet-ingezetenen (RNI). Deze registraties hebben als doel om alle overheidsorganisaties te kunnen voorzien van dezelfde persoonsgegevens van de inwoners van ons land. Hierdoor hoeven andere overheden die informatie niet steeds weer bij de burger uit te vragen. Dit zorgt voor een efficiënte dienstverlening en voor minder administratieve lasten voor de burger.
    Burgerservicenummer (BSN)
    RvIG is verantwoordelijk voor de beheervoorziening BSN. Hieronder valt het beheer van de voorziening voor het genereren, distribueren, toekennen en beheren van Burgerservicenummers. Daarnaast beheert RvIG het foutenmeldpunt voor het melden van vermoedens over BSN-nummerfouten en worden mogelijk dubbelinschrijvingen gecontroleerd via de voorziening permanente monitoring dubbelinschrijvingen.

    https://www.rijksfinancien.nl/memorie-van-toelichting/2021/OWB/VII/onderdeel/631473

    Antwoord
  26. Hallo, Ik woon sinds 1990 in Amerika en heb (dus) geen BSN. Vorig jaar voor het eerst sinds 2 jaar mijn moeder bezocht, en uiteraard ging dit met allelei moeilijkheden gepaard omdat je zonder DigiD de corona-app niet kunt gebruiken. Om een DigiD aan te vragen moet ik in het Register voor Niet-Ingezetenen staan waarvoor ik weer een BSN nodig heb. Dat wij als buitenlanders deze nummers niet elektronisch kunnen aanvragen, of dat deze niet automatisch worden toegekend wanneer wij onze Nederlandse paspoorten laten verlengen, snap ik niet. Erg duidelijk is de website overigens ook niet: het lijkt alsof je overal van het kastje naar de muur wordt gestuurd en als je al in het buitenland woont, is het schijnbaar onmogelijk dit op te lossen.

    Antwoord
  27. Eerste link “Registratie Niet-Ingezetenen: veelgestelde vragen” werkt niet. Zo Jan, waar gaan we naar toe om een BSN in het buitenland aan te vragen? Graag duidelijk en eenlijnig antwoord, geen kastje-muur spel waar Annette hierboven ook berichtte.

    Antwoord
  28. zie voor inschrijving niet-ingeztenen ook : https://www.rvig.nl/brp/rni

    Zie in het eerste bericht hoe men aan een BSN nummer komt :
    ” Vanuit het buitenland kunt u langs verschillende wegen een BSN (burgerservicenummer) krijgen:1, 2 en 3 en verdere instructies.

    Antwoord
  29. Heb net de belasting gebeld, en de instructies voor de aanvraag van een BSN vanuit het buitenland zijn:

    Je moet een brief schrijven, met een reden, bewijs van identiteit, adres, email, telefoon, enz.

    Je hoeft niet dat toeslag partner document te gebruiken.

    Het kan 8 weken duren voordat je een BSN krijgt.

    Dat gebruik van BSN is zo ingeburgerd in NL, mensen kunnen niet begrijpen dat je dat niet hebt. Zij nemen aan dat iedereen altijd een BSN heeft.

    En ze snappen niet waarom je in het buitenland een BSN nodig hebt, maar in andere landen (the US) vragen ze nu ook naar je BSN als je Nederlander bent, en als je hem niet hebt, dan kan het niet. Geen visa, geen vakantie.

    Antwoord
  30. Hallo,

    Mijn vrouw en ik wonen sinds 1989 niet meer in Nederland maar we hebben daar wel voor ons vertrek bij meerdere werkgevers gewerkt en bijgevolg ook wat AOW opgebouwd over enkele jaren.
    Wij hebben in de tussentijd een BSN gekregen en een DIgId om toegang te krijgen tot ons pensioenoverzicht… met een saldo van 0,00 EUR!!
    Is onze pensioen-informatie bij het afschaffen van het SoFi-nummer verloren gegaan of niet automatisch gekoppeld aan aan het nieuwe BSN?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met het plaatsen van een reactie accepteert u het privacybeleid.